Οι πωλήσεις Β΄τριμήνου του 2024 του Mercedes-Benz Group έφτασαν τα 600.100 αυτοκίνητα και βαν λόγω βελτιωμένης διαθεσιμότητας προϊόντων της Mercedes-Benz Cars στην Κίνα και τις ΗΠΑ, αλλά παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους λόγω αλλαγής μοντέλων και της προσέγγισης πωλήσεων βάσει αξίας σε ρευστό οικονομικό περιβάλλον.

Οι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων προβλέπεται να βελτιωθούν περαιτέρω το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Η Mercedes-Benz Vans σημείωσε ισχυρές πωλήσεις παρά το υποτονικό περιβάλλον της αγοράς και τις αλλαγές μοντέλων.

Mercedes-Benz Cars

«Καθώς συνεχίζεται η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση, οι πελάτες της Mercedes-Benz μπορούν να επιλέξουν από μια ευρεία γκάμα υψηλής τεχνολογίας οχημάτων εσωτερικής καύσης, ηλεκτρικών μπαταρίας ή υβριδικών. Τα plug-in υβριδικά αποδεικνύονται ιδιαίτερα δημοφιλή και οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 27% το 2ο τρίμηνο. Επιπλέον, κάθε τρίτο όχημα κορυφαίας κατηγορίας παραγγέλθηκε με εξατομίκευση βάσει του προγράμματος MANUFAKTUR τους πρώτους έξι μήνες», δήλωσε η Britta Seeger, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Mercedes-Benz Group AG, υπεύθυνη Μάρκετινγκ & Πωλήσεων.

Οι πωλήσεις της Mercedes-Benz Cars έφτασαν τις 496.700 μονάδες το δεύτερο τρίμηνο, αυξημένες κατά 7% έναντι του πρώτου τριμήνου. Οι αλλαγές μοντέλων και η περιορισμένη διαθεσιμότητα επηρέασαν τις πωλήσεις του πρώτου εξαμήνου. Χάρη στην πλήρη διαθεσιμότητα των E-Class, GLC, νέων μοντέλων Mercedes-AMG και της νέας G-Class και της ηλεκτρικής G-Class, οι συνολικές πωλήσεις προβλέπεται να αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων μπαταρίας (BEV) έφτασαν τις 45.800 μονάδες το δεύτερο τρίμηνο. Ο ρυθμός υιοθέτησης EV μειώθηκε σε σημαντικές αγορές και η εταιρεία επικεντρώθηκε στην υγιή ανάπτυξη σε ένα περιβάλλον αγοράς που χαρακτηρίζεται από μεγάλες εκπτώσεις. Η αυξημένη ζήτηση plug-in-υβριδικών σε όλες τις κύριες περιοχές επέφερε παγκόσμια αύξηση πωλήσεων κατά 27% έναντι του προηγούμενου έτους.

Σύμφωνα με τις προσδοκίες μας, οι πωλήσεις τριμήνου κορυφαίων μοντέλων αυξήθηκαν κατά 6% έναντι του πρώτου τριμήνου, αλλά παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω αλλαγής μοντέλων και υποτονικού περιβάλλοντος στην ασιατική αγορά. Ωστόσο, η Mercedes-Benz S-Class παραμένει αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην κατηγορία της σε όλες τις μεγάλες αγορές. Η εταιρεία προβλέπει σημαντική αύξηση των πωλήσεων κορυφαίων μοντέλων το δεύτερο εξάμηνο του έτους, λόγω λανσαρίσματος της νέας G-Class, συμπεριλαμβανομένης της ηλεκτρικής G-Class, διαφόρων μοντέλων Mercedes-AMG, όπως τα παράγωγα E-Class και CLE και του αναβαθμισμένου EQS.

Mercedes-Benz Vans

«Η Mercedes-Benz Vans πούλησε 103.400 μονάδες το δεύτερο τρίμηνο του 2024 παρά το δύσκολο περιβάλλον και τις αλλαγές μοντέλων. Έτσι, διατηρήθηκε ο ρυθμός πωλήσεων του πρώτου τριμήνου, δείχνοντας τη συνεχή εμπιστοσύνη των πελατών μας. Παρ’ όλα ταύτα, δεν φτάσαμε το περσινό ρεκόρ τριμήνου λόγω κατάργησης του Metris στις Η.Π.Α., καθώς και γενικής πτώσης του κλάδου οχημάτων αναψυχής. Είμαι βέβαιος πως τα αναβαθμισμένα μοντέλα μας θα ενισχύσουν περαιτέρω το χαρτοφυλάκιο προϊόντων μας», δήλωσε ο Klaus Rehkugler, Επικεφαλής Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της Mercedes-Benz Vans

Οι παγκόσμιες πωλήσεις της Mercedes-Benz Vans έφτασαν τις 103.400 μονάδες το δεύτερο τρίμηνο, διατηρώντας τα ίδια επίπεδα με το πρώτο τρίμηνο (-2% έναντι του πρώτου τριμήνου). Έτσι, το τμήμα σημείωσε ένα ισχυρό πρώτο εξάμηνο 2024, ενώ το 2ο τρίμηνο επηρεάστηκε από τις αλλαγές μοντέλων στο ιδιωτικό και στο επαγγελματικό τμήμα μεσαίων και μεγάλων βαν και την σταδιακή άνοδο του eSprinter.

Η ανάπτυξη των πωλήσεων στη βασική αγορά της Γερμανίας είναι σταθερή σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, ενώ στις ΗΠΑ οι πωλήσεις επηρεάστηκαν από την προγραμματισμένη κατάργηση του Metris (Vito). Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η ζήτηση σε ορισμένους κλάδους μειώθηκε και επηρέασε τις αγορές της Γερμανίας (-19%) και των ΗΠΑ (-46%) και συγκεκριμένα των οχημάτων αναψυχής (ΗΠΑ, Γερμανία) και των υπηρεσιών και μικροκατασκευών (Γερμανία).

Με πωλήσεις 86.200 μονάδων, τα επαγγελματικά βαν εξακολουθούν να αποτελούν την ισχυρότερη κατηγορία πελατών βαν. Η ζήτηση ιδιωτικών βαν εξακολουθεί να είναι ισχυρή και έφτασε τις 17.200 πωλήσεις συνολικά. Οι πωλήσεις των eVans έφτασαν τις 5.200 μονάδες, αύξηση 75% έναντι πρώτου τριμήνου τρέχοντος έτους, κυρίως λόγω της νέας γκάμας ηλεκτρικών βαν και ειδικά του νέου eSprinter. Σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του 2023, τα eVans αυξήθηκαν κατά 3% παρά τη γενική μείωση της ζήτησης ηλεκτροκίνητων βαν παγκοσμίως και τις αλλαγές των μοντέλων EQV, eVito και eSprinter.

Πωλήσεις Mercedes-Benz Group

A’ ΤΡΙΜ 2024 ΜΕΤ vs A’ ΤΡΙΜ 2024 ΜΕΤ vs Q2 2023 Α΄ΕΞΑΜ 2024 ΜΕΤ vs Α’ ΕΞΑΜ 2023
Mercedes-Benz Group 600.100 +6% -6% 1.168.600 -6%
–          εκ των οποίων BEV 51.000 +1% -23% 101.600 -16%
Mercedes-Benz Cars  496.700 +7% -4%  959.700 -6%
–      εκ των οποίων BEV    45.800 -4% -25%    93.400 -17%
–        εκ των οποίων xEV 90.000 +0% -6% 180.100
Προηγούμενο άρθρο100.000 ηλεκτρικά οχήματα BYD για οδηγούς της Uber
Επόμενο άρθροΗ Suzuki διαθέτει στην Ελλάδα το αναβαθμισμένο S-CROSS