www.fleetnews.gr

Χαιρετίζει η EATA την συμφωνία για την προώθηση της Συνδεδεμένης και Αυτοματοποιημένης Οδήγησης, στην οποία συμφώνησαν στις 19 Ιουνίου 2018 τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι Υπουργοί των 28 κρατών μελών της ΕΕ συμφώνησαν στις 19 Ιουνίου 2018 σε μια σειρά σημαντικών δράσεων για τη διευκόλυνση της έγκαιρης εγκατάστασης συνδεδεμένων και αυτοματοποιημένων οχημάτων, κατά τη διάρκεια της τρίτης συνάντησης υψηλού επιπέδου για την Συνδεδεμένη και Αυτοματοποιημένη Οδήγηση (Connected and Automated Driving – CAD). Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Αυτοκίνησης και Τηλεπικοινωνιών (EATA) υποστηρίζει την συμφωνία και συμμετείχε στις συζητήσεις για να ενημερώσει τους υπουργούς για τις προοπτικές της αγοράς.

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκε η ανάγκη συνεκτικής χάραξης πολιτικής στον τομέα αυτό, με συντονισμό μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κρατών μελών της και της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη (UNECE). Τα μέλη της EATA παρουσίασαν τις θέσεις τους σε αρκετές ρυθμιστικές πρωτοβουλίες στους υπουργούς μεταφορών των χωρών μελών, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους. Ανταποκρινόμενη στον προτεινόμενο νόμο της ΕΕ για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η EATA τόνισε τη σημασία της κατάλληλης συμμετοχής των φορέων της αγοράς στην εκπόνηση μελλοντικών συστημάτων πιστοποίησης και επέμεινε στην ανάγκη να παραμείνουν οικειοθελή τα προγράμματα αυτά. Όσον αφορά στο σχέδιο ειδικών κανόνων προστασίας δεδομένων για τις υπηρεσίες επικοινωνιών, η Συμμαχία επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να συνεχίσει να προστατεύει την ιδιωτικότητα ως βασική αξία. Στο πλαίσιο αυτό, η κάλεσε τους συμμετέχοντες να διασφαλίσουν δίκαιους και εναρμονισμένους κανόνες για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ισχύοντα γενικό κανονισμό προστασίας δεδομένων (GDPR).

Παράλληλα, τόνισε την αυξανόμενη πολιτική προσοχή στη δημιουργία διασυνοριακών χώρων δοκιμών για CAD σε όλη την Ευρώπη, εκφράζοντας ικανοποίηση για την επικέντρωση στην ανάπτυξη και προέτρεψε για τον επαρκή συντονισμό των δραστηριοτήτων δοκιμών καθώς και για ευκαιρίες χρηματοδότησής τους τόσο σε επίπεδο ΕΕ όσο και σε εθνικό επίπεδο. Τα μέλη της Συμμαχίας υποστήριξαν πλήρως την πρόταση της Επιτροπής να ξεκινήσει μια ενιαία πλατφόρμα σε ολόκληρη την ΕΕ για το σκοπό αυτό εντός του 2018, συγκεντρώνοντας όλους τους ενδιαφερόμενους δημόσιους και ιδιωτικούς ενδιαφερόμενους φορείς.

Η EATA ζήτησε επίσης τη σύγκλιση συναντήσεων υψηλού επιπέδου στις οποίες θα συμμετέχει ένα ευρύτερο φάσμα εκπροσώπων των κυβερνήσεων, όπως οι υπουργοί που είναι αρμόδιοι για την ψηφιοποίηση και τις τηλεπικοινωνίες, προκειμένου να διευκολυνθεί ο αναγκαίος συντονισμός. Κατά την άποψη της EATA, αυτό είναι απαραίτητο ώστε να ξεπεραστούν ταχέως και αποτελεσματικά τα εμπόδια στην επίτευξη της διασυνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης οδήγησης σε όλη την ΕΕ.

Στο ίδιο πνεύμα, ο Erik Jonnaert, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της EATA, δήλωσε τα εξής: “Οι ευρωπαϊκοί κλάδοι αυτοκίνησης και τηλεπικοινωνιών προσβλέπουν στη συνέχιση του εποικοδομητικού διαλόγου με όλες τις αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές, καθώς και με τους συνδεδεμένους οργανισμούς, ώστε η ταχεία ανάπτυξη της συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης οδήγησης στην Ευρώπη να γίνει πραγματικότητα».

Προηγούμενο άρθροΤι είναι μια εταιρεία captive lessor;
Επόμενο άρθροΠοιος χρησιμοποιεί την τηλεματική και γιατί;