Όπως πάντα, η CES είναι η Μέκκα της τεχνολογικής καινοτομίας. Η αυτοκίνηση ήταν και φέτος παρούσα με καινοτομίες στην βιομηχανία και την κινητικότητα και τις τρεις ημέρες που διήρκεσε η ψηφιακή CES 2021.

Ημέρα 1η: H Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο

Η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται πολλές πρακτικές εφαρμογές στην κινητικότητα. Ιδού τα κορυφαία συστήματα AI από την ψηφιακή CES 2021.

Mobileye: AV για όλους και παντού

Η Mobileye ανακοίνωσε νέες δοκιμές αυτόνομων οχημάτων στο Ντιτρόιτ, το Τόκιο, τη Σαγκάη, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη για τις αρχές του τρέχοντος έτους. Μέχρι σήμερα, τα εξοπλισμένα με Mobileye αυτοκίνητα έχουν χαρτογραφήσει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο χιλιόμετρα παγκοσμίως, με περισσότερα από 8 εκατομμύρια χιλιόμετρα σε καθημερινή βάση.

Η Mobileye υπόσχεται να παράσχει μια διαισθητική λύση κατά πολύ ικανότερη από την ανθρώπινη ικανότητα οδήγησης. Ωστόσο, για να επικρατήσουν τα AV, πρέπει να μειωθεί το κόστος τους. Πιστεύει πως αυτό μπορεί να επιτευχθεί ξεκινώντας με μια κάμερα ως κεντρικό αισθητήρα, σε συνδυασμό με έναν δευτερεύον εφεδρικό σύστημα ανίχνευσης με την απαραίτητη απόδοση ασφαλείας.

Η εταιρεία θεωρεί πως μπορεί να στείλει AV σε νέες χώρες χωρίς να χρειάζεται να στείλει εξειδικευμένους μηχανικούς σε αυτές, μια προσέγγιση που πραγματοποιήθηκε επιτυχώς στο Μόναχο και το Ντιτρόιτ πέρυσι.

Mercedes: Το MBUX γίνεται ακόμα πιο έξυπνο

Το νέο MBUX Hyperscreen έχει πλάτος 141 εκατοστά και αποτελείται από τρεις ενοποιημένες οθόνες, αποτελώντας το μεγαλύτερο σύστημα διεπαφής ανθρώπου-μηχανής που κατασκεύασε ποτέ η Mercedes. Χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, η οθόνη και το σύστημα χειρισμού προσαρμόζονται πλήρως στον χρήστη και προσφέρουν εξατομικευμένες δυνατότητες ψυχαγωγίας, άνεσης και οχήματος, ανάλογα με την περίπτωση.

Το MBUX θα εξοπλίσει το αμιγώς ηλεκτρικό πολυτελές saloon EQS.

Η νέα διεπαφή περιλαμβάνει επίσης τη Mercedes Travel Knowledge, μια έξυπνη λειτουργία που αξιολογεί τα δεδομένα χαρτών, καθώς και τις πέριξ περιοχές, επιτρέποντάς την παροχή πληροφοριών για τα αξιοθέατα της διαδρομής. Αυτή η δυνατότητα θα είναι επίσης άμεσα διαθέσιμη στη νέα S-Class, μέσω ασύρματης ενημέρωσης.

Bosch: AI και συνδεσιμότητα για την προστασία ανθρώπων και περιβάλλοντος

Η Bosch βασίζεται στην AIoT για τη βελτίωση της υγείας των ανθρώπων και την προστασία του πλανήτη, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες των δεδομένων, της τεχνητής νοημοσύνης και του internet of things.

Συγκεκριμένο παράδειγμα αποτελεί ένας αισθητήρας που μετρά δείκτες όπως η ποιότητα του αέρα και η σχετική υγρασία, για παροχή πληροφοριών σχετικά με τη συγκέντρωση αερολυμάτων στην ατμόσφαιρα – δεδομένα ιδιαίτερα σημαντικά για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Η Bosch παρουσίασε επίσης μια κάμερα ασφαλείας που μπορεί να μετρήσει τη θερμοκρασία του σώματος ανέπαφα, ανώνυμα και με υψηλή ακρίβεια, με μέγιστη απόκλιση μισού βαθμού.

Στον τομέα της κινητικότητας, οι οδηγοί EV μπορούν να επωφεληθούν υπηρεσιών όπως η Battery in the Cloud, που χρησιμοποιεί έξυπνη ανάλυση λογισμικού για να περιορίσει τη φθορά της μπαταρίας έως και κατά 20%.

GM: νέα μάρκα ασφαλείας με έμφαση στην ασφάλεια για όλους

Η General Motors εισήγαγε την Periscope, μια νέα μάρκα ασφαλείας που αποτελεί νέα προσέγγιση στην ασφάλεια οχημάτων, εστιάζοντας σε τρεις βασικούς τομείς: τεχνολογία οχήματος, έρευνα και υποστήριξη. Πρόθεση δεν είναι να υποστηριχθεί απλώς η ασφάλεια των οδηγών και των επιβατών, αλλά και εκείνων που βρίσκονται εκτός οχήματος.

Βάσει του πυλώνα τεχνολογίας οχημάτων, η GM σκοπεύει να αναπτύξει και να εφαρμόσει νέα τεχνολογία που θα μειώσει περαιτέρω το σφάλμα οδηγού, χρησιμοποιώντας τις διαθέσιμες δυνατότητες και αξιοποιώντας την έρευνα και τις δοκιμές. Ως μέρος της ερευνητικής της δέσμευσης, η GM συνεργάζεται με ερευνητικά ινστιτούτα παγκοσμίου φήμης για τεχνολογίες ασφαλείας μηδενικών ατυχημάτων. Η εταιρεία έχει επίσης δεσμευτεί για την προάσπιση μηδενικών ατυχημάτων σε συνεργασία με ομάδες όπως η Safety Kids Worldwide.

Harman: Τεχνολογία 5G έτοιμη για το μέλλον

Η Harman παρουσίασε το TBOT, ένα νέο έξυπνο σύστημα λογισμικού που προβλέπει και μετριάζει τις αποκλίσεις συνδεσιμότητας οχημάτων. Το TBOT καλύπτει την υπάρχουσα ζήτηση για συνδεσιμότητα υψηλών ταχυτήτων χαμηλής αδράνειας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί παράλληλα με τις τεχνολογίες Harman 5G.

Οι οδηγοί μπορούν να έχουν αυξημένη εμπειρία, καθώς το TBOT προβλέπει και βελτιστοποιεί τις διαθέσιμες επιλογές συνδεσιμότητας για να συντονίσει τις ανάγκες εύρους ζώνης και αδράνειας ζωντανής μετάδοσης, παιχνιδιών και άλλων εφαρμογών. Το TBOT εγγυάται επίσης αισθητή εξοικονόμηση κόστους και μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.

Ημέρα 2η: Ηλεκτροκίνηση, αυτοφόρτιση και νέες λύσεις

Η δεύτερη ημέρα της ψηφιακής CES 2021 παρουσίασε μια γκάμα συναρπαστικών καινοτομιών κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένου ενός αυτοκινήτου που αυτοφορτίζεται. Αλλά ίσως όχι σε μια συννεφιασμένη ημέρα.

BMW: ολοκαίνουργιο σύστημα iDrive

Έχουν ήδη περάσει 20 χρόνια από τότε που η BMW παρουσίασε την πρώτη γενιά του iDrive στη CES. Φέτος, η BMW παρουσιάζει ένα ολοκαίνουργιο iDrive πιο ψηφιακό και πιο έξυπνο.

Με το iDrive, η BMW υπήρξε η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που αντικατέστησε τα κομβία με έναν περιστροφικό επιλογέα στην κεντρική κονσόλα. Επιπλέον, το σύστημα διέθετε επίσης τεχνολογία φωνητικού ελέγχου, ιδιαίτερα επαναστατική πριν από 20 χρόνια.

Η επόμενη γενιά BMW iDrive θα διαθέτει περισσότερες δυνατότητες συνδεδεμένου οχήματος. Θα παρουσιαστεί επίσημα μέσα στο 2021.

Sono Motors: το πρώτο μαζικό ηλιακό ηλεκτρικό όχημα

Η Sono Motors παρουσίασε το Sion, ένα νέο αυτοκίνητο που δεν είναι απλά ηλεκτρικό, αλλά και ηλιακό. Το αυτοκίνητο διαθέτει 248 ενσωματωμένες ηλιακές κυψέλες που του επιτρέπουν να φορτίζεται. Αυτό του παρέχει αυτονομία 255 χιλιομέτρων.

Ωστόσο, μη περιμένετε το αυτοκίνητο να φορτίσει πλήρως χρησιμοποιώντας ηλιακή ενέργεια. Ο κατασκευαστής προβλέπει έως και 35 χιλιόμετρα επιπλέον αυτονομίας ημερησίως στη Γερμανία – τα υπόλοιπα θα προέλθουν από φορτιστή. Με γρήγορο φορτιστή, το Sono θα φορτίσει έως και 80% σε 30 λεπτά.

Το Sion μπορεί να προπαραγγελθεί αμέσως με τιμή αγοράς 25.500 ευρώ στην Ευρώπη. Η έναρξη της παραγωγής αναμένεται το 2022.

Geotab Energy: προώθηση της ηλεκτροκίνησης

Ο παγκόσμιος ηγέτης του IoT και των συνδεδεμένων μεταφορών παρουσίασε την Geotab Energy. Επικεντρωμένη στην αγορά και τη διαχείριση ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, η Geotab Energy συμβάλλει στη γεφύρωση βιώσιμων μεταφορών και βιώσιμης ενέργειας, προσφέροντας προϊόντα και υπηρεσίες σχεδιασμένα να υποστηρίζουν την υιοθέτηση ηλεκτρικών οχημάτων (EV) με υποδομή ηλεκτρικού δικτύου.

Βοηθώντας τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να κατανοήσουν, να σχεδιάσουν και να διαχειριστούν την ενσωμάτωση της φόρτισης EV στο δίκτυο, η νέα δραστηριότητα της Geotab βοηθά να διασφαλιστεί πως οι ιδιοκτήτες EV θα υποστηριχθούν από την βασική υποδομή που παρέχει στους καταναλωτές ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι, στην εργασία και στις κοινότητές τους με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

ZF: λογισμικό ως μεσολαβητής

Η ZF παρουσίασε το νέο ενδιάμεσο λογισμικό της, έναν «μεσολαβητή» μεταξύ του λειτουργικού συστήματος του οχήματος και των εφαρμογών λογισμικού του. Καθ ‘όλη τη διάρκεια ζωής του οχήματος, οι λειτουργίες μπορούν να ενημερώνονται ή να προστίθενται κατά παραγγελία.

Το ενδιάμεσο λογισμικό μεταφράζει και τυποποιεί την επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων επιπέδων εξοπλισμού και λογισμικού, χρησιμοποιώντας «ενιαία γλώσσα».

Η ZF παρουσίασε επίσης το νέο Παγκόσμιο Κέντρο Λογισμικού, όπου θα αναπτυχθούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες λογισμικού αυτοκινήτων.

Webfleet Solutions: νέες λύσεις κινητικότητας

Από κοινού με τη μητρική εταιρεία Bridgestone, η Webfleet Solutions παρουσιάζει τις λύσεις κινητικότητας στην CES 2021. Η Bridgestone World είναι μια διαδραστική πόλη που δείχνει πώς η Bridgestone θα τροφοδοτήσει ένα πιο βιώσιμο μέλλον κινητικότητας.

Και οι δύο εταιρείες θα διερευνήσουν επίσης τη χρήση της τεχνολογίας έξυπνων ελαστικών, των προηγμένων αναλύσεων δεδομένων και νέων επιχειρηματικών μοντέλων για να διαμορφώσουν ένα βιώσιμο σύστημα κινητικότητας, τώρα και στο μέλλον.

Ημέρα 3η: Επαυξημένη πραγματικότητα, 3D πλοήγηση και άλλα

Από την τρίτη και τελευταία ημέρα της ψηφιακής έκθεσης, καταγράφουμε πέντε αξιοθαύμαστα νέα προϊόντα κινητικότητας που παρουσιάστηκαν στην CES 2021. Βελτιωμένη δρομολόγηση EV, πιο προηγμένα HUD, ένα νέο ηλεκτρικό φορτηγό – υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα.

Η HERE Technologies κάνει τη δρομολόγηση EV πιο απλή και εξατομικευμένη

Η HERE Technologies με την πλατφόρμα EV Routing σκοπεύει να πηγαίνει τα EV από το σημείο A στο B ελαχιστοποιώντας τον αριθμό των στάσεων φόρτισης και βελτιστοποιώντας τους χρόνους φόρτισης της μπαταρίας. Το σύστημα επιτρέπει στους οδηγούς EV να προγραμματίζουν ταξίδια και στάσεις φόρτισης λαμβάνοντας υπόψη τόσο στατικά όσο και δυναμικά δεδομένα.

Με αυτό το σύστημα, η HERE ελπίζει να αποτρέψει το άγχος της αυτονομίας, το οποίο παραμένει βασικό μέλημα για πολλούς οδηγούς.

Η δρομολόγηση EV λαμβάνει υπόψη την τοπογραφία, τη γεωμετρία του δρόμου, τις πληροφορίες κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο και τα μοτίβα κυκλοφορίας κατά τον προγραμματισμό διαδρομών. Μπορεί να συγχρονιστεί με το μοντέλο κατανάλωσης του οχήματος και να προσαρμοστεί σε διαφορετικά στυλ οδήγησης.

Η Continental, η HERE και η Leia Inc δημιουργούν φυσική 3D πλοήγηση αυτοκινήτου

Σε μια κοινή προσπάθεια, οι Continental, HERE Technologies και Leia Inc ανέπτυξαν ένα σύστημα  3D πλοήγησης για πιλοτήρια οχημάτων Η τρισδιάστατη απεικόνιση κτιρίων και η τοπογραφία της HERE προβάλλονται στην οθόνη Natural 3D της Continental με την τεχνολογία Lightfield της Leia.

Συνδυάζοντας αυτές τις τρεις τεχνολογίες, οι τρισδιάστατοι χάρτες μπορούν να απεικονιστούν χωρίς την ανάγκη προσαρμοστικών γυαλιών ή αισθητήρα παρακολούθησης των ματιών. Ακόμα, η απεικόνιση 3D είναι ορατή από διάφορες οπτικές γωνίες, επιτρέποντας τόσο στον οδηγό όσο και στους επιβάτες να δουν τι προβάλλεται.

Panasonic: επαυξημένη πραγματικότητα HUD

Η Panasonic παρουσίασε μια νέα οθόνη head-up επαυξημένης πραγματικότητας που μπορεί να απεικονίσει στοιχεία οχήματος κοντινά και απομακρυσμένα (όπως ταχύτητα), ανίχνευση αντικειμένων και πεζών και χαρτογράφηση / καθοδήγηση διαδρομής, προσφέροντας στον οδηγό μια απρόσκοπτη, πιο επικεντρωμένη και ενημερωμένη οδηγική εμπειρία.

Το σύστημα λαμβάνει υπόψη τους κραδασμούς του δρόμου χρησιμοποιώντας έναν αλγόριθμο σταθεροποίησης εικόνας κάμερας για να διασφαλίσει ότι τα γραφικά του HUD ευθυγραμμίζονται με το δρόμο, ακόμα και όταν αυτός είναι ανώμαλος. Η τεχνολογία παρακολούθησης ματιών της Panasonic διασφαλίζει επίσης ότι δεν υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ του οπτικού πεδίου του οδηγού και των προβαλλόμενων γραφικών όταν ο οδηγός κινεί το κεφάλι του.

DriveU.auto για τηλεχειρισμό αυτόνομων οχημάτων

Η DriveU.auto ανακοίνωσε την βράβευσή της στα CES 2021 Innovation Awards Honoree στην κατηγορία Intelligence & Transportation Vehicle για την Αυτόνομη Πλατφόρμα Συνδεσιμότητας Οχημάτων.

Η DriveU.auto παρέχει μια πλατφόρμα συνδεσιμότητας που βασίζεται σε λογισμικό για τηλεχειρισμό των αυτόνομων οχημάτων χρησιμοποιώντας κυψελοειδή σύνδεση (χρησιμοποιώντας περισσότερα από ένα κυψελοειδή δίκτυα ταυτόχρονα) και δυναμική κωδικοποίηση. Η πλατφόρμα έχει ήδη αναπτυχθεί και χρησιμοποιείται (ζωντανά) σε δημόσιους δρόμους. Παρέχει υψηλή ταχύτητα, χαμηλή αδράνεια και εξαιρετικά αξιόπιστη μετάδοση βίντεο 4k, μετάδοσης ήχου, δεδομένων υψηλής ταχύτητας και καναλιών ελέγχου, και διατίθεται με εξοπλισμό ή ως εφαρμογή λογισμικού.

Cenntro Automotive: αμιγώς ηλεκτρικό van παράδοσης με αυτονομία 350 χλμ

Η Cenntro Automotive παρουσίασε το αμιγώς ηλεκτρικό van παράδοσης Class 4, ειδικά σχεδιασμένο για την αγορά τελικών αστικών παραδόσεων. Το CityPorter προσφέρει αυτονομία περίπου 350 χλμ με μία μόνο φόρτιση, έχει ωφέλιμο φορτίο 2.500 κιλών και τελική ταχύτητα μόλις κάτω από 100 χιλιόμετρα / ώρα.

Το CityPorter θα είναι επίσης εξοπλισμένο με τηλεματική. Για να υποστηρίξει το λανσάρισμα του CityPorter, η Cenntro σχεδιάζει να επεκτείνει τις υποδομές της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη και να συνεργαστεί απευθείας με στόλους.

 

Προηγούμενο άρθροΤο Renault 5 – πιο σύγχρονο από ποτέ – και το “νέο κύμα”
Επόμενο άρθροΤι επιφυλάσσει η Hyundai; Το υδρογόνο και η Apple