Σε δήλωσή του προς τον πρόεδρο του ιαπωνικού Δικαστηρίου στο Τόκιο στις 8 Ιανουαρίου, ο 65χρονος Carlos Ghosn, πρώην πρόεδρος της Nissan Motor Co, δηλώνει αθώος, αφού εξηγεί γιατί δεν στέκουν οι κατηγορίες εναντίον του και εκφράζει την αγάπη και την πίστη του στην εταιρεία.

“Έχω κακώς κατηγορηθεί και κατακρατηθεί άδικα βάσει ανάξιων και αβάσιμων κατηγοριών”, δήλωσε ο κ. Ghosn στο Δικαστήριο, διαβάζοντας με καθαρή φωνή μια δήλωση. Η δήλωση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα από τους δικηγόρους του Carlos Ghosn στις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Πιστεύω ακράδαντα ότι σε όλες τις προσπάθειές μου για λογαριασμό της εταιρείας, έχω ενεργήσει έντιμα, νόμιμα και με γνώση και έγκριση των κατάλληλων στελεχών εντός της εταιρείας – με μοναδικό σκοπό την υποστήριξη και ενίσχυση της Nissan και την αποκατάσταση τη θέση της ως μία από τις καλύτερες και πιο σεβαστές εταιρείες της Ιαπωνίας”.

Είπε ακόμα, ότι τέσσερις μεγάλες εταιρείες προσπάθησαν να τον στρατολογήσουν ενώ ήταν επικεφαλής της Nissan, συμπεριλαμβανομένης της Ford και της General Motors. Παρόλο που οι προτάσεις τους ήταν πολύ ελκυστικές, δεν μπορούσε, ωστόσο, να εγκαταλείψει τη Nissan ενώ βρισκόταν στη μέση της ανάκαμψής της.

Για τη συνεισφορά του στην εταιρεία, δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής:

“Έχω αφιερώσει δύο δεκαετίες της ζωής μου για να αναζωογονήσω τη Nissan και να οικοδομήσω τη Συμμαχία. Δούλεψα γι’ αυτούς τους στόχους, μέρα και νύχτα, στη γη και στον αέρα, δίπλα-δίπλα με εργαζόμενους της Nissan σε όλο τον πλανήτη, για να δημιουργήσουμε αξία. Οι καρποί των εργασιών μας ήταν εξαιρετικοί”.

Ο κ. Ghosn είπε ότι μεταμόρφωσε τη Nissan, από μια ζημιογόνα εταιρεία με 2 τρισ. γιεν χρέος το 1999, σε μια κερδοφόρα εταιρεία που πούλησε 5,8 εκατομμύρια αυτοκίνητα το 2016, τριπλασιάζοντας μάλιστα το ενεργητικό της.

“Είδαμε την αναβίωση του Fairlady Z και του Nissan G-TR. Τη βιομηχανική είσοδο της Nissan στη Wuhon στην Κίνα, την Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία, το Chennai, στην Ινδία και τη Resende στη Βραζιλία. Την πρωτοπορία μιας μαζικής αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων με το Leaf. Το ξεκίνημα των αυτόνομων αυτοκινήτων. Την εισαγωγή της Mitsubishi Motors στη Συμμαχία. Και η Συμμαχία έγινε ο πρώτος όμιλος αυτοκινήτων στον κόσμο τον 2017, παράγοντας περισσότερα από 10 εκατομμύρια αυτοκίνητα ετησίως. Δημιουργήσαμε, άμεσα και έμμεσα, αμέτρητες θέσεις εργασίας στην Ιαπωνία και αποκαταστάσαμε τη Nissan ως πυλώνα της ιαπωνικής οικονομίας”.

“Αυτά τα επιτεύγματα – εξασφαλισμένα παράλληλα με την απαράμιλλη ομάδα εργαζομένων της Nissan παγκοσμίως – είναι η μεγαλύτερη χαρά της ζωής μου, μαζί με την οικογένειά μου”, κατέληξε ο κ. Ghosn.

Ας σημειωθεί ότι σε πρόσφατο ρεπορτάζ του γαλλικού TV5 υπήρχε έντονη αναφορά σε δύσκολες συνθήκες κράτησης του κ. Ghosn στην Ιαπωνία, ο οποίος αυνελήφθη και κρατείται από τις 19 Νοεμβρίου. Η τρέχουσα περίοδος κράτησής του προβλέπεται να διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου, ενώ το Δικαστήριο απέρριψε αίτημα των δικηγόρων του Carlos Ghosn για τερματισμό της κράτησης.

Προηγούμενο άρθροMov’InBlue και Drivy συνεργάζονται για car-sharing
Επόμενο άρθροΟ όμιλος BMW πούλησε 2,49 εκατ. οχήματα το 2018