Χώροι, έξυπνη αποθήκευση, διαισθητική τεχνολογία: το αμιγώς ηλεκτρικό μικρό SUV Volvo EX30 ενσωματώνει τα καλύτερα του σκανδιναβικού design.

Το νέο αμιγώς ηλεκτρικό Volvo EX30 δεν σχεδιάστηκε μόνο για να είναι ασφαλές και βιώσιμο, αλλά και με στόχο να κάνει τη ζωή του οδηγού και των επιβατών πιο εύκολη, πιο ήρεμη και πιο απολαυστική, μέσω τεχνολογίας αιχμής και μελετημένου σκανδιναβικού design.

Το νέο μικρό SUV διαθέτει κομψό εσωτερικό που δημιουργήθηκε με αρχή τη βιωσιμότητα, ενώ οι προσεκτικά επιλεγμένοι συνδυασμοί των υλικών ενισχύουν την ξεχωριστή σχεδιαστική του ταυτότητα. Χρησιμοποιώντας ανακυκλωμένα και ανανεώσιμα υλικά όπως το τζιν, το λινάρι και το μαλλί, καθώς και μία σειρά από εκφραστικά χρώματα και διαφορετικές υφές, το εσωτερικό ενσωματώνει την υπεύθυνη σχεδίαση στον πυρήνα του.

Κατά την αλληλεπίδραση του οδηγού με το EX30, το αυτοκίνητο προσφέρει μία προσαρμοστική εμπειρία χρήστη, αφαιρώντας έξυπνα οτιδήποτε πολύπλοκο, ώστε να απολαμβάνει την οδήγηση και να παραμένει προσηλωμένος μέσω της χρήσης μόνο μίας οθόνης. Επιπλέον, χαρακτηριστικά όπως το soundbar που καλύπτει όλο το πλάτος του ταμπλό – το πρώτο στο είδος του σε ένα αυτοκίνητο – και μία σειρά από έξυπνες ιδέες αποθήκευσης συνδυάζονται, δημιουργώντας εμπειρία μεγάλου αυτοκινήτου σε μικρές διαστάσεις.

«Το Volvo EX30 συνδυάζει τα καλύτερα στοιχεία του σκανδιναβικού design», δήλωσε η Lisa Reeves, Επικεφαλής Εσωτερικής Σχεδίασης της Volvo Cars. «Νέα υλικά προσδίδουν δημιουργικές υφές, χρώμα και προσωπικότητα στην καμπίνα, ενώ η έξυπνη λειτουργικότητα και μία εξαιρετική εμπειρία χρήστη αποτελούν τη σφραγίδα κάθε αυθεντικής δημιουργίας της Volvo. Από κοινού, αυτά τα δύο στοιχεία ενσταλάζουν την ουσία της Volvo σε ένα μικρό πακέτο».

Premium ποιότητα ήχου

Το soundbar του EX30, το πρώτο στο είδος του, αντλεί έμπνευση από τη σχεδίαση οικιακών συστημάτων ήχου. Ενσωματώνει σειρά ηχείων και πλημμυρίζει ολόκληρη την καμπίνα με premium ήχο. Εάν επιλεγεί ο συνδυασμός του με το high-end ηχοσύστημα της Harman Kardon, μπορεί κάποιος να ακούει την αγαπημένη του μουσική και τα podcast με απαράμιλλη ποιότητα ήχου.

Το soundbar αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα έξυπνης σχεδίασης. Μέσω ομαδοποίησης διαφορετικών ηχείων σε μία μονάδα, μειώνονται η καλωδίωση και τα άλλα υλικά που απαιτούνται. Αρχικά μπορεί ακόμη και να περάσει απαρατήρητο, αφού είναι τοποθετημένο κάτω από το παρμπρίζ και εντάσσεται απρόσκοπτα στη σχεδίαση του κόκπιτ. Όμως, καθώς δεν χρειάζονται ηχεία στις πόρτες, προσφέρεται πολύ περισσότερος αποθηκευτικός χώρος. Με την ίδια προσέγγιση, μετακινήθηκαν οι διακόπτες για τα παράθυρα στην κεντρική κονσόλα, παρέχοντας εύκολη πρόσβαση στον οδηγό και τον συνοδηγό.

Τα παραπάνω – και άλλα παραδείγματα – αποτυπώνουν μία ευρύτερη αντίληψη κεντρικοποίησης που διατρέχει το εσωτερικό του EX30. Έχει, επίσης, αλλάξει θέση το «ντουλαπάκι του συνοδηγού», που βρίσκεται κάτω από την κεντρική οθόνη. Αυτό σημαίνει ότι τόσο ο οδηγός όσο και ο συνοδηγός μπορούν πλέον να το φτάνουν με ευκολία, ενώ έχει αυξημένη χωρητικότητα χάρη στο επίπεδο δάπεδο.

Η κεντρική κονσόλα είναι ιδιαίτερα ευέλικτη και χρηστική, με συρόμενο σύστημα που επιτρέπει την επιλογή χρήσης του χώρου. Το επάνω μέρος της ποτηροθήκης μπορεί να προεκταθεί για να φιλοξενήσει καφέ ή smartphone ή να ολισθήσει προς τα πίσω παρέχοντας περισσότερο χώρο. Στο κάτω μέρος της κονσόλας υπάρχει ένας προστατευόμενος χώρος για την αποθήκευση μικρών αντικειμένων όπως γυαλιά ή ακουστικά, ενώ στον μεγάλο ανοιχτό χώρο που βρίσκεται από πάνω μπορεί να τοποθετηθεί μία τσάντα.

Πρακτικές λύσεις προσφέρονται και στους πίσω επιβάτες. Τα τηλέφωνά τους μπορούν να τοποθετηθούν σε ειδικές θήκες που βρίσκονται στις πλάτες των εμπρόσθιων καθισμάτων, ενώ υπάρχει και ένα χρήσιμο αποθηκευτικό συρτάρι κάτω από την κεντρική κονσόλα. Στο εσωτερικό της πόρτας του χώρου αποσκευών, έχει συμπεριληφθεί ένας χρήσιμος οδηγός μεγέθους – ιδανικός όταν θέλει κάποιος να τοποθετήσει ένα αντικείμενο σε επίπεδη συσκευασία και δεν είναι σίγουρος αν θα χωρέσει στο αυτοκίνητο.

Δημιουργώντας μία αίσθηση χώρου

Η κεντρικοποίηση στο εσωτερικό του EX30 εκφράζεται επίσης από τη μοναδική οθόνη 12,3” που είναι τοποθετημένη στο κέντρο του ταμπλό και παρέχει κάθε σχετική πληροφορία που χρειάζεται ο οδηγός. Εντάσσοντας τα πάντα μέσα σε μία και μόνο οθόνη, δημιουργείται μία αίσθηση χώρου γύρω από τον οδηγό, αλλά εξοικονομούνται και υλικά.

«Στο εσωτερικό του EX30 συνεχίζουμε τη στρατηγική του προσαρμοστικού και εστιασμένου περιβάλλοντος χρήστη», ανέφερε ο Tom Stovicek, Επικεφαλής UX. «Σημαντικές πληροφορίες για την οδήγηση, όπως η ταχύτητα και το επίπεδο φόρτισης, προβάλλονται σε εξέχουσα θέση στο πάνω μέρος της μοναδικής οθόνης, ενώ η πλοήγηση, τα media και τα χειριστήρια είναι ευπρόσιτα και ευανάγνωστα στο κάτω μέρος. Έχουμε συμπεριλάβει επίσης μία προσαρμοστική γραμμή μενού που σας παρέχει λειτουργίες συναφείς με αυτό που χρειάζεστε ανά πάσα στιγμή».

Η κεντρική οθόνη προσφέρει επίσης την επιλογή προβολής «calm», η οποία παρουσιάζει μόνο ζωτικές πληροφορίες, για ακόμη πιο απερίσπαστη οδήγηση. Αυτή η λειτουργία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη διάρκεια της νύχτας, μειώνοντας την κούραση των ματιών σε μακρινές διαδρομές.

Ευθυγραμμισμένο με τη φιλοδοξία της Volvo να προσφέρei εξαιρετικά προηγμένο σύστημα infotainment, το EX30 με ενσωματωμένες εφαρμογές και υπηρεσίες Google περιλαμβάνει φωνητική βοήθεια από το Google Assistant, πλοήγηση μέσω Google Maps και εφαρμογές στο Google Play. Το EX30 είναι επίσης το πρώτο μοντέλο Volvo που εξοπλίζεται με ασύρματη λειτουργία Apple CarPlay.

Το σύστημα infotainment παρέχει συνδεσιμότητα 5G, όπου διατίθεται. Με την υποστήριξη του Snapdragon® Cockpit Platforms από την Qualcomm Technologies, Inc, αυτή η premium in-car εμπειρία θα έχει εξαιρετικά άμεση απόκριση, όπως επισημαίνει η σχετική ανακοίνωση.

Όπως σημειώνεται, η Volvo Cars συνεργάζεται με το ECARX, μέσω της κοινοπραξίας της HaleyTek που εξελίσσει λογισμικό, προκειμένου να παρέχει την καλύτερη δυνατή πλατφόρμα infotainment στον κόσμο.

Επιλέξτε μεταξύ τεσσάρων διαφορετικών εσωτερικών χώρων

Παραγγέλοντας το νέο Volvo EX30, παρέχεται η επιλογή μεταξύ τεσσάρων εσωτερικών χώρους. Όλα ακολουθούν μία πιο βιώσιμη προσέγγιση στα υλικά και το καθένα διαθέτει τη δική του έκφραση. Για παράδειγμα, ένας χώρος υιοθετεί τη διαχρονική γοητεία του τζιν, ενσωματώνοντας ό,τι απομένει από τη διαδικασία ανακύκλωσής τους.

Μεταξύ άλλων υλικών που προσφέρονται, συγκαταλέγονται ανακυκλωμένο πλαστικό φτιαγμένο από απορρίμματα, όπως παλιά πλαίσια παραθύρων και ρολά παντζουριών, ανανεώσιμο φυσικό λινάρι, από την  καινοτόμο σουηδική εταιρεία Bcomp στην οποία έχει επενδύσει το Volvo Cars Tech Fund, υπεύθυνης προέλευσης μείγμα μαλλιού που περιλαμβάνει 70% ανακυκλωμένο πολυεστέρα και ένα πλεκτό υφασμάτινο υλικό για τα καθίσματα που περιλαμβάνει ανακυκλωμένο πλαστικό.

Το EX30 προσφέρει επίσης την επιλογή επένδυσης από Nordico – ένα σύγχρονο και τεχνολογικά προηγμένο υλικό που δημιουργείται από υφάσματα τα οποία είναι φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά όπως τα μπουκάλια PET και υλικά βιολογικής προέλευσης από δάση στη Σουηδία και τη Φιλανδία.

Το νέο Volvo EX30 θα παρουσιαστεί στις 7 Ιουνίου και την ίδια μέρα θα είναι διαθέσιμο για παραγγελία σε επιλεγμένες αγορές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Προηγούμενο άρθροΗ Bentley δημιουργεί Συμβούλιο Αειφορίας
Επόμενο άρθροJaguar Land Rover, Νέα εταιρική ταυτότητα