Mercedes-EQ. MBUX Hyperscreen

Οπτικά εντυπωσιακό, πολύ εύκολο στη χρήση και με εξαιρετικές δυνατότητες μηχανικής μάθησης: το MBUX Hyperscreen αποτελεί ένα από τα κυριότερα στοιχεία της EQS.

Αντανακλά τη συναισθηματική νοημοσύνη του ηλεκτρικού μοντέλου ανώτερης κατηγορίας: Η μεγάλη, κυρτή οθόνη εκτείνεται σχεδόν σε όλο το εμπρόσθιο πλάτος μεταξύ των κολωνών. Εκτός από το μέγεθός της, ο υψηλής ποιότητας, λεπτομερής σχεδιασμός προκαλεί αίσθηση. Η αισθητική εμφάνιση υψηλής τεχνολογίας είναι το χαρακτηριστικό της υπερ-οθόνης MBUX.

Mercedes-EQ. MBUX Hyperscreen

Σε αυτά προστίθεται η τεχνητή νοημοσύνη (AI): Με λογισμικό μηχανικής μάθησης, η οθόνη και οι λειτουργίες της προσαρμόζονται πλήρως στον χρήστη με εξατομικευμένες προτάσεις πολλαπλών λειτουργιών ψυχαγωγίας, άνεσης και οχήματος. Χάρη στο λεγόμενο μηδενικό επίπεδο, ο χρήστης δεν χρειάζεται να αναζητά τα υπομενού ή να δίνει φωνητικές εντολές. Οι πιο σημαντικές εφαρμογές εμφανίζονται αμέσως. Με αυτόν τον τρόπο συντομεύονται οι χειρισμοί του οδηγού. Και όχι μόνον: Το MBUX Hyperscreen βοηθά επίσης πολύ τον συνεπιβάτη στις ατομικές του επιλογές.

Το MBUX (Mercedes-Benz User Experience) απλοποίησε πολύ τον χειρισμό μιας Mercedes-Benz. Παρουσιάστηκε το 2018 στην A-Class και τώρα υπάρχουν περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα Mercedes-Benz εξοπλισμένα με αυτό το σύστημα παγκοσμίως. Το τμήμα βαν έχει υιοθετήσει επίσης το MBUX. Πριν από λίγους μήνες, η δεύτερη γενιά αυτού του συστήματος με δυνατότητα μηχανικής μάθησης τοποθετήθηκε στη νέα S-Class. Το επόμενο μεγάλο βήμα ακολουθεί πλέον με τη νέα EQS και το προαιρετικό MBUX Hyperscreen.

«Με το MBUX Hyperscreen, ένα σχεδιαστικό όραμα γίνεται πραγματικότητα», λέει ο Gorden Wagener, Chief Design Officer του Daimler Group. «Συνδυάζουμε την τεχνολογία και τον σχεδιασμό προσφέροντας στον πελάτη μια συναρπαστικά εύκολη χρήση. Μας αρέσει η απλότητα και έχουμε αναγάγει το MBUX σε νέο επίπεδο».

«Το MBUX Hyperscreen αποτελεί τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα του αυτοκινήτου», λέει ο Sajjad Khan, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και CTO της Mercedes-Benz AG. «Το MBUX Hyperscreen διδάσκεται συνεχώς από τον πελάτη και παρέχει μια εξατομικευμένη ψυχαγωγία και λειτουργία πριν καν ο χρήστης προβεί σε οποιαδήποτε αναζήτηση».

Mercedes-EQ. MBUX Hyperscreen

Εντυπωσιακή εμφάνιση με συναισθηματική απεικόνιση

Η MBUX Hyperscreen είναι ένα παράδειγμα συνδυασμού ψηφιακής / αναλογικής σχεδίασης: αρκετές επιμέρους οθόνες καταφέρνουν να συγχωνεύονται άψογα, με αποτέλεσμα μια εντυπωσιακή, καμπύλη οθόνη. Οι αναλογικοί αεραγωγοί ενσωματώνονται σε αυτήν τη μεγάλη ψηφιακή επιφάνεια για τη σύνδεση του ψηφιακού και του φυσικού κόσμου.

Η MBUX Hyperscreen περιβάλλεται από ένα συνεχές πλαστικό μπροστινό πλαίσιο. Το ορατό μέρος του είναι βαμμένο με μια περίπλοκη διαδικασία τριών στρωμάτων σε απόχρωση “Silver Shadow”. Με αυτό το σύστημα επικάλυψης επιτυγχάνεται ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας επιφάνεια, εξαιτίας των εξαιρετικά λεπτών ενδιάμεσων στρωμάτων. Ο ενσωματωμένος φωτισμός περιβάλλοντος που είναι εγκατεστημένος στο κάτω μέρος της MBUX Hyperscreen κάνει τη μονάδα οθόνης να φαίνεται σα να αιωρείται στον πίνακα οργάνων.

Ο συνοδηγός έχει επίσης τη δική του οθόνη και χώρο λειτουργίας, γεγονός που κάνει το ταξίδι πιο ευχάριστο και διασκεδαστικό. Με έως και επτά προφίλ, μπορεί να προσαρμόσει το περιεχόμενο της οθόνης του σύμφωνα με τις επιθυμίες του. Ωστόσο, οι λειτουργίες ψυχαγωγίας της οθόνης για τον συνοδηγό είναι διαθέσιμες μόνο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και πάντοτε στο πλαίσιο των επιμέρους, για κάθε χώρα, νομικών κανονισμών. Εάν το κάθισμα του συνοδηγού δεν είναι κατειλημμένο, η οθόνη μετατρέπεται σε ψηφιακό διακοσμητικό μέρος. Σε αυτήν την περίπτωση, εμφανίζονται κινούμενα αστέρια, δηλαδή το μοτίβο της Mercedes-Benz.

Για μια ιδιαίτερα ευκρινή εικόνα, χρησιμοποιείται η τεχνολογία OLED τόσο στην κεντρική οθόνη όσο και στην οθόνη του συνοδηγού. Εκεί, τα μεμονωμένα σημεία της εικόνας είναι αυτόφωτα, ενώ τα μη ελεγχόμενα pixel της εικόνας παραμένουν απενεργοποιημένα, πράγμα που σημαίνει ότι εμφανίζεται ένα βαθύ μαύρο χρώμα. Αντίθετα, τα ενεργά pixel OLED ακτινοβολούν με υψηλή φωτεινότητα, με αποτέλεσμα υψηλές τιμές αντίθεσης, ανεξάρτητα από τη γωνία προβολής και τις συνθήκες φωτισμού.

Αυτή η εντυπωσιακή εμφάνιση της οθόνης συμβαδίζει με μία ελκυστική απεικόνιση που μιλάει στο συναίσθημα. Όλα τα γραφικά εμφανίζονται σε ένα νέο συνδυασμό μπλε / πορτοκαλί χρώματος. Η κλασική οθόνη του κόκπιτ με τα δύο κυκλικά όργανα έχει νέο σχεδιασμό με ψηφιακή ακίδα λέιζερ.

Χάρη στον καθαρό σχεδιασμό της οθόνης με σημεία αναφοράς, η MBUX Hyperscreen είναι διαισθητική και εύκολη στη χρήση. Ένα παράδειγμα είναι το στιλ εμφάνισης pure EV mode. Σημαντικές λειτουργίες της ηλεκτρoκίνησης, όπως η ανάκτηση ενέργειας ή η επιτάχυνση, απεικονίζονται με νέο τρόπο, με ένα κινούμενο «κουμπί» που κινείται στο χώρο, και έτσι γίνονται πιο κατανοητές. Ένα αντικείμενο σε σχήμα ιπτάμενου δίσκου κινείται μέσα σε ένα ψηφιακό πλαίσιο. Ακολουθεί τη βαρύτητα και έτσι απεικονίζει τις δυνάμεις G-Force εντυπωσιακά, φουτουριστικά και συναισθηματικά.

Προσωποποιημένες προτάσεις με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης

Τα συστήματα ψυχαγωγίας προσφέρουν πολλές και ολοκληρωμένες λειτουργίες. Συχνά απαιτούνται αρκετά βήματα για τον χειρισμό τους, όμως η Mercedes-Benz έχει αναπτύξει ένα εξελιγμένο interface για το χρήστη με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να μειώσει όσο το δυνατόν περισσότερο τα βήματα αυτά.

Το σύστημα MBUX εμφανίζει εκ των προτέρων τις κατάλληλες λειτουργίες τη σωστή στιγμή για τον χρήστη, με την υποστήριξη της τεχνητής νοημοσύνης (ορισμένα παραδείγματα αναφέρονται παρακάτω). Η ευαισθητοποίησή του σχετικά με το περιβάλλον βελτιστοποιείται συνεχώς με ανάλυση των στοιχείων του περιβάλλοντος και της συμπεριφοράς του χρήστη. Το λεγόμενο «μηδενικό επίπεδο» παρέχει στον χρήστη κορυφαία αρχιτεκτονική πληροφοριών MBUX με δυναμικό, συγκεντρωτικό περιεχόμενο από ολόκληρο το σύστημα MBUX και τις σχετικές υπηρεσίες που περιλαμβάνει.

Η Mercedes-Benz έχει διενεργήσει έρευνες σχετικά με τη συμπεριφορά χρήσης της πρώτης γενιάς MBUX. Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις χρήσης εμπίπτουν στις κατηγορίες Πλοήγηση, Ραδιόφωνο/Μedia και Τηλέφωνο, επομένως η εφαρμογή πλοήγησης βρίσκεται πάντα στο κέντρο της μονάδας οθόνης με πλήρη λειτουργικότητα.

Περισσότερες από 20 επιπλέον λειτουργίες – από το πρόγραμμα ενεργού μασάζ έως την υπενθύμιση γενεθλίων ή την πρόταση για τη λίστα υποχρεώσεων – προσφέρονται αυτόματα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης όταν σχετίζονται με τον πελάτη. Οι προγραματιστές της Mercedes-EQ έχουν δώσει το όνομα “Magic Modules” σε αυτές τις προτάσεις, οι οποίες εμφανίζονται στο «μηδενικό επίπεδο», δηλαδή στην αρχική οθόνη.

Ενδεικτικά, παρατίθενται τέσσερις περιπτώσεις χρήσης. Ο χρήστης μπορεί να αποδεχτεί ή να απορρίψει την αντίστοιχη πρόταση με ένα μόνο κλικ:

 • Εάν καλείτε πάντα έναν συγκεκριμένο φίλο στο δρόμο για το σπίτι τα βράδια της Τρίτης, θα σας ζητηθεί να πραγματοποιήσετε μια αντίστοιχη κλήση εκείνη την ημέρα της εβδομάδας και αυτή τη στιγμή της ημέρας. Εμφανίζεται μια επαγγελματική κάρτα με τα στοιχεία επικοινωνίας και – εάν αποθηκεύεται – εμφανίζεται η εικόνα της επαφής. Όλες οι προτάσεις του MBUX συνδέονται με το προφίλ του χρήστη. Εάν κάποιος άλλος οδηγεί το EQS κάθε Τρίτη βράδυ, αυτή η πρόταση δεν γίνεται – ή υπάρχει άλλη, ανάλογα με τις προτιμήσεις του άλλου χρήστη.
 • Εάν ο οδηγός της EQS χρησιμοποιεί τακτικά τη λειτουργία μασάζ θερμότητας (hot stone principle) το χειμώνα, το σύστημα μαθαίνει και προτείνει αυτόματα τη συγκεκριμένη λειτουργία άνεσης όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι χαμηλή.
 • Εάν ο χρήστης ανάβει τακτικά τη θέρμανση του τιμονιού και άλλων επιφανειών, π.χ. το καλοριφέρ καθίσματος, η σχετική λειτουργία του προτείνεται μόλις πιέσει τη πλήκτρο για τη θέρμανση του καθίσματος.
 • Το πλαίσιο του EQS μπορεί να ανυψωθεί για να παρέχει περισσότερη απόσταση από το έδαφος, λειτουργία που είναι χρήσιμη για απότομες εισόδους γκαράζ. Το MBUX θυμάται τη θέση GPS στην οποία ο χρήστης έκανε χρήση της λειτουργίας “Vehicle Lift-Up”. Εάν το όχημα πλησιάσει ξανά τη συγκεκριμένη θέση GPS, το MBUX προτείνει στον οδηγό την ανύψωση της EQS.
Mercedes-EQ. MBUX Hyperscreen

Τα σημαντικότερα στοιχεία της MBUX Hyperscreen

 • Με την MBUX Hyperscreen, διαφορετικές οθόνες συνενώνονται απρόσκοπτα, με αποτέλεσμα μια εντυπωσιακή καμπύλη οθόνη εύρους 141 εκατοστών. Η εμπειρία των επιβατών απογειώνεται σε 432,11 cm2.
 • Το μεγάλο γυάλινο κάλυμμα της οθόνης είναι τρισδιάστατο και καμπύλο, ενώ υπέστη διαδικασία χύτευσης σε θερμοκρασία περί τους 650°C. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την προβολή της οθόνης χωρίς παραμόρφωση σε ολόκληρο το πλάτος του οχήματος, ανεξάρτητα από την ακτίνα του καλύμματος της οθόνης.
 • Για να γίνει ο χειρισμός των πιο σημαντικών εφαρμογών, ο χρήστης δεν χρειάζεται να μεταφερθεί σε κάποιο ξεχωριστό μενού. Γι ‘αυτό η Mercedes-Benz το ονομάζει «μηδενικό επίπεδο».
 • Υπάρχουν συνολικά 12 ενεργοποιητές κάτω από την οθόνη για ανάδραση αφής κατά τη λειτουργία. Εάν το δάχτυλο αγγίζει ορισμένα σημεία εκεί, προκαλείται μια δόνηση στην πλάκα κάλυψης.
 • Δύο επιστρώσεις της πλάκας κάλυψης μειώνουν τις αντανακλάσεις και διευκολύνουν τον καθαρισμό. Το ίδιο το καμπύλο γυαλί αποτελείται από πυριτικό αργίλιο, ιδιαίτερα ανθεκτικό στις γρατσουνιές.
 • Όσον αφορά στην ασφάλεια, περιλαμβάνονται προκαθορισμένα σημεία θραύσης παράλληλα με τα πλευρικά ανοίγματα καθώς και πέντε συστήματα συγκράτησης που λειτουργούν στοχευμένα χάρη στη δομή τους σαν κερήθρα, σε περίπτωση σύγκρουσης.
 • 8πύρηνος επεξεργαστής (CPU), μνήμη RAM 24ων gigabyte και μεταφορά δεδομένων μνήμης RAM 46,4 GB / δευτερόλεπτο είναι μερικές από τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος MBUX.
 • Με τα δεδομένα μέτρησης μιας πολυλειτουργικής κάμερας και 1 αισθητήρα φωτός, η φωτεινότητα της οθόνης προσαρμόζεται στις συνθήκες του περιβάλλοντος.
 • Με έως και επτά προφίλ, το τμήμα οθόνης μπορεί να εξατομικευτεί για τον συνοδηγό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here