Η bp ανέλαβε την ανάπτυξη δύο υπεράκτιων αιολικών έργων στην Γερμανία, που σηματοδοτούν την είσοδό της στην υπεράκτια αιολική ενέργεια της Ευρώπης.

Οι δύο τοποθεσίες στη Βόρεια Θάλασσα, σε απόσταση 130 χλμ και 150 χλμ από τις ακτές και βάθος  περίπου 40 μέτρα, θα έχουν παραγωγική δυνατότητα 4 GW. Με την επιφύλαξη των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων, θα αποτελέσουν τα πρώτα υπεράκτια αιολικά έργα της bp στη Γερμανία, πλήρως εναρμονισμένα με την ολοκληρωμένη στρατηγική ενέργειας της εταιρείας και την συγκροτημένη διάθεση κεφαλαίων της.

Η bp θα ηγηθεί της ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας των σταθερών υπεράκτιων αιολικών έργων, με στόχο τη σύνδεση στο δίκτυο έως τα τέλη του 2030. Η παγκόσμια υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας της bp ανέρχεται πλέον στα 9,2 GW.

Η Anja-Isabel Dotzenrath, εκτελεστική αντιπρόεδρος φυσικού αερίου και ενέργειας χαμηλών εκπομπών άνθρακα της bp, δήλωσε: «Αυτή η ανάθεση συνιστά σημαντικό ορόσημο για τα σχέδια απανθρακοποίησης της bp στη Γερμανία και αντικατοπτρίζουν την ευρύτερη στρατηγική μας. Η ανανεώσιμη ενέργεια που θα παράγουμε θα υποστηρίξει τις σημαντικές ανάγκες των δραστηριοτήτων μας στην Γερμανία, προϊόντων και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων της παραγωγής πράσινου υδρογόνου και βιοκαυσίμων, της ανάπτυξης ηλεκτροκινητικότητας και της απανθρακοποίησης των διυλιστηρίων.

Οι αρχικές πληρωμές συνολικού ύψους 678 εκατ. ευρώ, που ισοδυναμούν με το 10% του ποσού της προσφοράς, θα καταβληθούν έως τον Ιούλιο του 2024. Το υπόλοιπο 90% θα καταβληθεί σε μια περίοδο 20 ετών όταν τα έργα τεθούν σε λειτουργία την επόμενη δεκαετία.

Η bp και οι προκάτοχοί της εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Γερμανία για σχεδόν 120 χρόνια και σήμερα απασχολεί περίπου 4.000 άτομα στη χώρα. Η bp λειτουργεί εκεί δύο διυλιστήρια και την Aral – κορυφαίο δίκτυο λιανικής της Γερμανίας με περίπου 2.300 εγκαταστάσεις. Είναι επίσης κορυφαίος πάροχος ταχείας φόρτισης EV, παρέχοντας 1.500 σημεία φόρτισης στη χώρα.

Τα κεντρικά γραφεία της στη Γερμανία βρίσκονται στο Bochum και πρόσφατα επεκτάθηκε στο Αμβούργο για να υποστηρίξει τις δραστηριότητές της χαμηλώνεκπομπές άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των υπεράκτιων αιολικών και της φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Η bp έχει εκτεταμένα σχέδια υδρογόνου χαμηλών εκπομπών άνθρακα στη χώρα και νωρίτερα φέτος αποκάλυψε τον πρώτο διάδρομο φόρτισης στην Ευρώπη για βαρέα ηλεκτρικά φορτηγά.

Ο επικεφαλής της bp στη Γερμανία, Patrick Wendeler, πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Επενδύουμε μαζικά στην ενεργειακή μετάβαση της Γερμανίας και στη δική μας – από την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για την απαλλαγή των οδικών μεταφορών από τον άνθρακα έως την απανθρακοποίηση των διυλιστηρίων μας. Οι μεγάλες υπάρχουσες επιχειρήσεις μας εδώ μετασχηματίζονται, τροφοδοτούνται από πράσινο υδρογόνο, βιοκαύσιμα και υπεράκτια αιολική ενέργεια…».

Φωτογραφία: bp

Προηγούμενο άρθροΒραβείο στο Renault Master Van H2-TECH
Επόμενο άρθροΟ Philippe Krief CEO της Alpine