Η bp και η Iberdrola συμφώνησαν για την κατασκευή έργου πράσινου υδρογόνου 25 MW στο διυλιστήριο Castellón της bp, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2026.

Πρόκειται για το πρώτο έργο υδρογόνου που αναλαμβάνουν από κοινού η bp και η Iberdrola μέσω της Castellón Green Hydrogen S.L., κοινοπραξία που ανήκει εξίσου και στις δύο εταιρείες. Το έργο παρουσιάστηκε και υπεγράφη σε επίσημη δημόσια εκδήλωση τον Ιούλιο του 2024.

Η πρωτοβουλία, στην οποία συμμετέχει το Τεχνολογικό Ινστιτούτο Ενέργειας (ITE), έχει λάβει χρηματοδότηση 15 εκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Innovative Value Chain and Renewable Hydrogen Knowledge του Ισπανικού Σχεδίου Ανάκαμψης, Μετασχηματισμού και Ανθεκτικότητας, που παρέχεται από το NextGenerationEU της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ηλεκτρολύτης 25 MW θα τροφοδοτείται από ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια μέσω συμφωνίας αγοράς (PPA) με την Iberdrola, η οποία θα παρέχει 200 GWh/έτος από φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα της. Ο ηλεκτρολύτης θα περιλαμβάνει 5 μονάδες τεχνολογίας μεμβράνης ανταλλαγής πρωτονίων των 5 MW της Plug Power, κορυφαίο κατασκευαστή συστημάτων πράσινου υδρογόνου. Το πράσινο υδρογόνο που θα παράγεται από την ηλεκτρόλυση ύδατος με ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια θα είναι σύμφωνο με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις (Renewable Fuels of Non-Biological Origin, RFNBO) και θα υποστηρίξει τον μετασχηματισμό του διυλιστηρίου Castellón της bp σε ολοκληρωμένο ενεργειακό κόμβο. Προβλέπεται περίπου 2.800 τόνοι πράσινου υδρογόνου ετησίως να αντικαταστήσουν μέρος του φαιού υδρογόνου που χρησιμοποιεί σήμερα το διυλιστήριο και παράγεται από φυσικό αέριο. Ως εκ τούτου θα αποφευχθεί η εκπομπή 23.000 τόνων CO2 ετησίως, που ισοδυναμούν με τις εκπομπές ρύπων 5.000 αυτοκινήτων κατά την ίδια περίοδο. Το εργοστάσιο μπορεί να δημιουργήσει έως και 500 νέες άμεσες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή του.

Προηγούμενο άρθροVolvo Electric Days: τρεις ημέρες για αμιγώς ηλεκτρικά Volvo
Επόμενο άρθροΤα EV είναι φθηνότερα για έλεγχο και συντήρηση