www.fleetnews.gr

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία*, οι ετήσιες επενδύσεις στην ΕΕ στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης από τον τομέα των αυτοκινήτων και των ανταλλακτικών αυξήθηκαν κατά 7,4%, φθάνοντας στο επίπεδο των 53,8 δισ. ευρώ.

Το στοιχείο αυτό, καθώς και πολλά άλλα στοιχεία για την αγορά αυτή, παρουσιάστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) στον «Pocket Guide για την Αυτοκινητοβιομηχανία», που δημοσιεύθηκε με την ευκαιρία της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης τον Ιούνιο.

Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας και των ανταλλακτικών ως τον μεγαλύτερο επενδυτή της ΕΕ στον τομέα της Ε&Α – μπροστά από την φαρμακευτική και την τεχνολογική αγορά. Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία καλύπτει το 27% των συνολικών δαπανών για Ε&Α στην Ευρώπη.

Συγκριτικά με άλλες περιοχές του κόσμου, ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας της ΕΕ αναδεικνύεται επίσης πρώτος από πλευράς επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη, ενώ η Ιαπωνία κατέχει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια κατάταξη επενδύοντας 29,8 δισ. ευρώ ετησίως, ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ, που βρίσκονται στην τρίτη θέση με 18,5 δισ. ευρώ. Στην τέταρτη θέση έρχεται η Κίνα με 5,4 δισ. ευρώ, ή μόλις το ένα δέκατο των ετήσιων δαπανών της ΕΕ.

Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας χορήγησε πέρυσι πάνω από 8.700 διπλώματα ευρεσιτεχνίας για τα αυτοκίνητα.

“Αυτό το επίπεδο επενδύσεων στην καινοτομία δείχνει τη δέσμευση μας για περαιτέρω μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και ψηφιοποίηση των μεταφορών, υποστηρίζοντας έτσι τους πολιτικούς στόχους της ΕΕ”, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της ACEA, Erik Jonnaert.

Άλλα βασικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στον νέο Pocket Guide για την αυτοκινητοβιομηχανία είναι τα εξής:

  • 13,3 εκατομμύρια άτομα – ή το 6,1% του απασχολούμενου πληθυσμού της ΕΕ – εργάζονται άμεσα ή έμμεσα στον τομέα αυτό.
  • Οι 3,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην αυτοκινητοβιομηχανία αντιπροσωπεύουν πάνω από το 11% της συνολικής απασχόλησης στην μεταποίηση στην ΕΕ.
  • Τα μηχανοκίνητα οχήματα αντιπροσωπεύουν περίπου 413 δισ. ευρώ σε φορολογικές εισφορές μόνο στην ΕΕ των 15 – σχεδόν τριπλάσιο του συνολικού προϋπολογισμού της ΕΕ.
  • Η αυτοκινητοβιομηχανία εξήγαγε 5,9 εκατομμύρια αυτοκίνητα το 2017, δημιουργώντας εμπορικό πλεόνασμα ύψους 90,3 δισ. ευρώ για την ΕΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ACEA εκπροσωπεί τους 15 μεγαλύτερους παραγωγούς αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων στην Ευρώπη:

Ο οδηγός αυτός μπορεί να διαβαστεί εδώ: http://www.acea.be/publications/article/acea-pocket-guide.

*Τα στοιχεία σχετικά με τις επενδύσεις Ε&Α της αυτοκινητοβιομηχανίας στην Ευρώπη προέρχονται από το EU Industrial R&D Investment Scoreboard

Επόμενο άρθροΗ Chevin ενδυναμώνει την ομάδα της στην ΕΜΕΑ