Τους τελευταίους μήνες, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε ανταλλαγή αυξήσεων δασμών που δεν ωφέλησαν απολύτως κανέναν. Καθώς ακόμα και ο Πρόεδρος Trump φαίνεται να κατανοεί την καταστρεπτική δύναμη αυτών των εμπορικών πολέμων, οι εντάσεις ίσως να μειώνονται επιτέλους.

Σε συνομιλίες μεταξύ υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ και της Κίνας, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να άρουν τους περισσότερους από τους δασμούς των ΗΠΑ, όσο η Κίνα βελτιώνει την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και πραγματοποιεί τις υποσχέσεις της για εισαγωγή περισσότερων αμερικανικών προϊόντων.

Σύμφωνα με αναφορές στο περιοδικό Automotive News, ένα από τα εναπομείναντα θέματα που πρέπει να επιλυθούν είναι εάν οι δασμοί θα καταργηθούν αμέσως ή αν αυτό θα συμβεί σταδιακά, επιτρέποντας στις ΗΠΑ να εξετάσουν εάν η Κίνα τηρεί τον λόγο της.

Επιχειρήσεις αυτοκινήτων

Σε αντάλλαγμα, αναφέρεται πως η Κίνα προτίθεται να μειώσει τους δασμούς που έχει επιβάλει στα φαρμακευτικά, τα χημικά, τα αυτοκίνητα και άλλα προϊόντα. Υποσχέθηκε επίσης να αγοράσει φυσικό αέριο αξίας 18 δισ. δολαρίων.

Πηγές, ανέφεραν στην Wall Street Journal, πως η Κίνα υπόσχεται επίσης να επιταχύνει το χρονοδιάγραμμα για την άρση των περιορισμών ιδιοκτησίας από ξένους ενδιαφερόμενους για τις επιχειρήσεις αυτοκινήτων και να μειώσει τους δασμούς των οχημάτων που εισάγονται στην Κίνα κάτω από 15%. Η εφημερίδα, ανέφερε επίσης, πως μια σύνοδος κορυφής θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι πρόεδροι Trump και Xi Jinping θα μπορούσαν να υπογράψουν μια εμπορική συμφωνία.

Καθυστέρηση

Σε μια προφανή προσπάθεια να αποφύγει μια επιπλοκή, ο Πρόεδρος Trump καθυστέρησε την αύξηση των δασμών στις κινεζικές εισαγωγές από 10% σε 25%, που είχε προγραμματισθεί για την 1η Μαρτίου.

“Οι ΗΠΑ έχουν σημειώσει ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες με την Κίνα σε σημαντικά διαρθρωτικά θέματα, όπως η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, η μεταφορά τεχνολογίας, η γεωργία, οι υπηρεσίες, το συνάλλαγμα και πολλά άλλα”, δήλωσε ο ίδιος σε tweet στα τέλη Φεβρουαρίου. “Ως αποτέλεσμα αυτών των πολύ παραγωγικών συνομιλιών, θα καθυστερήσω την αύξηση των δασμών των ΗΠΑ που έχουν προγραμματισθεί για την 1η Μαρτίου”.

Καθώς η διπλωματία φαίνεται να διορθώνει ό,τι είχαν προκαλέσει οι προηγούμενες κοντόφθαλμες αποφάσεις, η απειλή κλιμάκωσης των εμπορικών πολέμων με την Ευρώπη εξακολουθεί να ελλοχεύει, τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία.

Γι’ αυτό και οι ευρωπαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων κάλεσαν τους ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ξεκινήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Προηγούμενο άρθροΗ VW μειώνει θέσεις εργασίας χωρίς απολύσεις εξοικονομώντας ετησίως 5,9 δισ. ευρώ
Επόμενο άρθροΗ απειλή των δασμών στα εισαγόμενα στις ΗΠΑ ευρωπαϊκά αυτοκίνητα εξακολουθεί να υφίσταται