Η Volkswagen θα ενισχύσει το ρυθμό του μετασχηματισμού της μετά από ένα σταθερό 2018. Η μάρκα λαμβάνει σημαντικά μέτρα φέτος για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε συνεχή βάση. Αυτό περιλαμβάνει την έναρξη της ηλεκτρικής επίθεσης, τα μέτρα αποδοτικότητας στην παραγωγή και την περαιτέρω πρόοδο στην παραγωγικότητα και τα περιθώρια. Ταυτόχρονα, εφαρμόζει πρόγραμμα βελτίωσης των κερδών με στόχο την επίτευξη ετήσιας εξοικονόμησης ύψους 5,9 δισ. ευρώ από το 2023.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη μείωση της πολυπλοκότητας και τη βελτιστοποίηση του κόστους των υλικών. Το πρόγραμμα θα αρχίσει σταδιακά να παρουσιάζει αποτελέσματα για την περίοδο από το 2019 έως το 2022. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα της διοίκησης πρέπει να ενισχυθεί με μεγαλύτερη εστίαση στην ψηφιοποίηση της διαδικασίας.

Η εταιρεία εκτιμά ότι η αυτοματοποίηση καθηκόντων ρουτίνας θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια μεταξύ 5.000 και 7.000 θέσεων εργασίας μέχρι το 2023. Αυτό μπορεί να απορροφηθεί από τη μη πρόσληψη αντικαταστατών για όσους συνταξιοδοτούνται. Ο δυνητικός αριθμός υπαλλήλων που είναι επιλέξιμοι για μερική συνταξιοδότηση κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών καθορισμένων περιόδων ανέρχεται σε περίπου 11.000. Συνεπώς, είναι δυνατή η αναδιάρθρωση κατά μήκος της δημογραφικής καμπύλης. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν περίπου 2.000 νέες θέσεις εργασίας στην Τεχνική Ανάπτυξη, η οποία σχετίζεται με την αρχιτεκτονική και το λογισμικό των ηλεκτρονικών. Όσον αφορά όλα τα μέτρα, η Volkswagen έδωσε στο ανθρώπινο δυναμικό της εγγύηση εξασφάλισης εργασίας μέχρι το 2025 τουλάχιστον.

Ο Ralf Brandstätter, Chief Operating Officer της μάρκας Volkswagen, δήλωσε: «Έχουμε ήδη επιτύχει πολλά, αλλά υπάρχουν ακόμη αρκετά που πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις πέρα από το 2020. Θα αυξήσουμε σημαντικά το ρυθμό μετασχηματισμού μας ώστε να καταστήσουμε τη Volkswagen κατάλληλη για την ηλεκτρική και ψηφιακή εποχή. Η Volkswagen πρέπει να γίνει πιο αποδοτική και ευέλικτη και πιο ελκυστική και σύγχρονη εργοδότρια, ειδικά στη διοίκηση. Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρχικές εποικοδομητικές συνομιλίες με το Συμβούλιο Εργαζομένων σχετικά με την προγραμματισμένη υλοποίηση του χάρτη πορείας ψηφιοποίησης στις διοικητικές περιοχές της εταιρείας”.

Το τρέχον έτος θα είναι ένα σημαντικό έτος για τον μετασχηματισμό της μάρκας. Οι επενδύσεις σε μελλοντικά έργα μέχρι το 2023 θα ανέλθουν στα 19 δισ. ευρώ. 8 δισ.  ευρώ περισσότερο από αυτό που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την περίοδο 2019 – 2023.

“Τα μέτρα από το πρόγραμμα βελτίωσης των κερδών θα μας επιτρέψουν να επιτύχουμε ανταγωνιστικό επίπεδο απόδοσης 6% το 2022. Αυτή η βελτίωση είναι η βάση για τη χρηματοδότηση των απαραίτητων αρχικών δαπανών για τον μετασχηματισμό μας και να ανταποκριθούμε στις στρατηγικές μας φιλοδοξίες στην ηλεκτρική εποχή”, δήλωσε ο Dr. Arno Antlitz, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου για το Controlling και Accounting της Volkswagen.

Προοπτικές για το 2019: στόχος η κερδοφόρα ανάπτυξη

Η Volkswagen στοχεύει σε λειτουργικό περιθώριο που κυμαίνεται από 4% έως 5% για την τρέχουσα οικονομική χρήση. Παρά τις υποτονικές οικονομικές προοπτικές σε βασικές αγορές, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των εσόδων από πωλήσεις έως και 5%. Οι πωλήσεις αναμένεται να είναι παρόμοιες με το προηγούμενο έτος, με την δυναμική να γίνεται όλο και πιο θετική καθώς το έτος εξελίσσεται.

Προηγούμενο άρθροΗ ACEA παροτρύνει τους ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
Επόμενο άρθροΟ εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μπορεί να τερματιστεί σύντομα