Εν όψει της αυριανής ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων καλούν τους ευρωβουλευτές να υποστηρίξουν το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ώστε να ξεκινήσουν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Αύριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα εκδώσει ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα σχετικά με το σχέδιο εντολής διαπραγμάτευσης που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη μέλη τον Ιανουάριο. Η εντολή αυτή εστιάζει στην εξάλειψη των δασμών από τα βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων με κινητήρα.

Το εμπόριο αυτοκινήτων μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ αντιπροσωπεύει επί του παρόντος περίπου το 10% του συνολικού εμπορίου μεταξύ των δύο περιοχών. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ είναι παγκόσμιες επιχειρήσεις με έντονα συμφέροντα και επενδύσεις και στις δύο περιοχές.

Η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA) υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις για μια εμπορική συμφωνία που θα απομάκρυνε τους δασμούς και θα ενίσχυε τη ρυθμιστική συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ. Το άνοιγμα των συνομιλιών θα αμβλύνει τις εμπορικές εντάσεις και θα μειώσει την πιθανότητα να επιβάλλουν οι ΗΠΑ δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων από την ΕΕ.

Ο Erik Jonnaert, Γενικός Γραμματέας της ACEA, δήλωσε “Η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί σημαντική δύναμη για την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση. Δεν είναι μόνο προς το συμφέρον της Ευρώπης να ξεκινήσει τις διατλαντικές εμπορικές συνομιλίες, αλλά είναι επίσης προς το συμφέρον των ΗΠΑ, της παγκόσμιας οικονομίας και των καταναλωτών παγκοσμίως”.

Μόλις ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο των Υπουργών πρέπει να εγκρίνει τις προτάσεις ώστε να μπορεί η Επιτροπή να αρχίσει διαπραγματεύσεις.

Φωτογραφία: ACEA

Προηγούμενο άρθροΜεγάλο εργοστάσιο μπαταριών στη Γερμανία από την CATL
Επόμενο άρθροΗ VW μειώνει θέσεις εργασίας χωρίς απολύσεις εξοικονομώντας ετησίως 5,9 δισ. ευρώ