Το μέλλον της ανάπτυξης των αυτοκινήτων είναι εδώ: η Volvo Cars και η Varjo, η φινλανδική εταιρεία κατασκευής κορυφαίων ακουστικών επαυξημένης πραγματικότητας, δημιούργησαν μια παγκοσμίως πρώτη προσέγγιση μεικτής πραγματικότητας για την αξιολόγηση προτύπων, σχεδίων και τεχνολογιών ενεργητικής ασφάλειας.

Η συνεργασία θα ενισχυθεί περαιτέρω με την απόφαση του Tech Fund της Volvo Cars να επενδύσει στη Varjo. Το Tech Fund είναι το ταμείο επιχειρηματικού κεφαλαίου της Volvo που επενδύει σε start-ups υψηλής τεχνολογίας.

Η Volvo Cars και η Varjo έκαναν για πρώτη φορά δυνατή την οδήγηση ενός αυτοκινήτου φορώντας ακουστικά μεικτής πραγματικότητας, προσθέτοντας εικονικά στοιχεία ή πλήρη χαρακτηριστικά που φαίνονται πραγματικά, τόσο στον οδηγό, όσο και στους αισθητήρες του αυτοκινήτου, για αναπτυξιακούς σκοπούς. Μέχρι τώρα, κανένας άλλος κατασκευαστής δεν έχει κάνει κάτι ταντίστοιχο.

Volvo Cars and Varjo launch world-first mixed reality application for car development

Τα ακουστικά Varjo XR-1, παρέχουν φωτορεαλιστική μεικτή ή εικονική πραγματικότητα υψηλής ευκρίνειας, καλύτερη από οτιδήποτε άλλο υπάρχει σήμερα. Ως εκ τούτου, τα XR-1 μπορούν να μειώσουν ριζικά το χρονικό πλαίσιο ανάπτυξης, δημιουργώντας νέα δυνατότητα σχεδόν άμεσης αξιολόγησης των χαρακτηριστικών και των σχεδίων.

Σε σύγκριση με τον προκάτοχό τους, τα XR-1 φέρουν κάμερες υψηλής ευκρίνειας που καθιστούν δυνατή τη μεικτή πραγματικότητα. Αυτό επιτρέπει στους σχεδιαστές και τους μηχανικούς της Volvo Cars να ‘οδηγούν’ τα μελλοντικά αυτοκίνητα και να αξιολογούν όλα τα χαρακτηριστικά σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης πολλά χρόνια πριν κυκλοφορήσουν, βοηθώντας την εταιρεία να αναπτύξει ασφαλέστερα αυτοκίνητα με την όσο το δυνατόν πιο εκλεπτυσμένη εμπειρία του χρήστη.

“Με αυτήν την προσέγγιση μεικτής πραγματικότητας, μπορούμε να ξεκινήσουμε την αξιολόγηση σχεδίων και τεχνολογιών ενώ βρίσκονται ακόμα κυριολεκτικά στο σχεδιαστήριο”, δήλωσε ο Henrik Green, επικεφαλής τεχνολογίας της Volvo Cars. “Αντί για τον συνηθισμένο στατικό τρόπο αξιολόγησης νέων προϊόντων και ιδεών, μπορούμε να δοκιμάσουμε ιδέες απευθείας στο δρόμο. Ακόμα,προσφέρει τη δυνατότητα σημαντικής εξοικονόμησης κόστους θέτοντας προτεραιότητες και ανακουφίζοντας τα σημεία υψηλού φόρτου στη διαδικασία σχεδιασμού και ανάπτυξης πολύ νωρίτερα”.

Τα XR-1 επιτρέπουν επίσης στους μηχανικούς της Volvo Cars να αναπτύξουν και να αξιολογήσουν λύσεις ενεργητικής ασφάλειας πολύ πιο εύκολα. Οι ειδικοί ασφαλείας μπορούν να οδηγούν πραγματικά αυτοκίνητα φορώντας τα ακουστικά XR-1 στις ερευνητικές εγκαταστάσεις της Volvo στη Σουηδία, ελέγχοντας εικονικά συστήματα ενεργητικής ασφάλειας που επιβάλλονται μέσω της επαυξημένης πραγματικότητας σε φυσιολογικές συνθήκες.

Τεχνολογία οπτικής ανίχνευσης υψηλής ακρίβειας ενσωματωμένη στα XR-1 καθιστά εύκολη την εκτίμηση του τρόπου με τον οποίον οι οδηγοί χρησιμοποιούν μια νέα λειτουργία και εάν αποσπάται η προσοχή τους με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτή η προσέγγιση, που βασίζεται στην τεχνολογία για τη μέτρηση των επιπέδων απόσπασης της προσοχής, εξασφαλίζει πως η Volvo Cars μπορεί να αναπτύξει νέα χαρακτηριστικά χωρίς να προκαλέσει επιπλέον απόσπαση.

“Από την αρχή, το όραμά μας ήταν να δημιουργήσουμε ένα προϊόν που μπορεί να συγχωνεύσει απλά το πραγματικό και το εικονικό”, δήλωσε ο Niko Eiden, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Varjo. “Οι εξαιρετικά προηγμένοι τρόποι με τους οποίους η Volvo Cars χρησιμοποιεί τα XR-1 δείχνουν πως η τεχνολογία της Varjo επιτρέπει να γίνουν πράγματα που ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν προηγουμένως. Μαζί με τη Volvo ξεκινήσαμε μια νέα εποχή στην επαγγελματική μεικτή πραγματικότητα “.

Η Volvo Cars πρωτοπορεί στην αυτοκινητοβιομηχανία με τη χρήση επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη. Η συνεργασία με την Varjo είναι η τελευταία και πιο προηγμένη εκδήλωση της ισχυρής θέσης της εταιρείας σε αυτόν τον τομέα. Η σουηδική εταιρεία πιστεύει στη δύναμη των έξυπνων συνεργασιών με κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας για την ανάπτυξη τεχνολογιών επόμενης γενιάς.

“Η Varjo κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της”, λέει ο Zaki Fasihuddin, Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Cars Tech Fund. “Η τεχνολογία της εταιρείας υπόσχεται πολλά για το μέλλον, αλλά προσφέρει και σαφείς εφαρμογές ήδη σήμερα για τη Volvo Cars. Η Varjo αποτελεί παράδειγμα για το είδος των εταιρειών στις οποίες επιδιώκουμε να επενδύουμε”.

Τα ακουστικά Varjo XR-1 και η εφαρμογή της τεχνολογίας από την Volvo Cars παρουσιάζονται στην Έκθεση Augmented Reality World στην Santa Clara της Καλιφόρνιας.

Προηγούμενο άρθροH Uber επιτυγχάνει τους στόχους της με ζημία 1 δισ. δολ. το α’ τρίμηνο
Επόμενο άρθροΣτο τιμόνι του ολοκαίνουργιου Renault Clio