Η Τουρκία ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να παράγει έως και 175.000 οχήματα ετησίως στο πλαίσιο του εγχώριου προγράμματος ηλεκτροκίνητων οχημάτων TOGG, που παρουσιάσθηκε από τον Πρόεδρο της χώρας, Tayyip Erdogan, στην IT Valley στο Gebze της Τουρκίας, στις 27 Δεκεμβρίου, με επενδύσεις 22 δισ. λιρών (3,3 δισ. ευρώ) σε διάστημα 13 ετών.

Μιλώντας στην τελετή παρουσίασης του πρότυπου αυτοκινήτου στη βιομηχανική επαρχία Kocaeli, ο Tayyip Erdogan δήλωσε ότι “σήμερα, γινόμαστε μάρτυρες μιας ιστορικής ημέρας στην οποία θα πετύχουμε από κοινού το όνειρο 60 χρόνων της Τουρκίας”.

Δηλώνοντας ότι πάνω από 100 Τούρκοι μηχανικοί εργάστηκαν γι αυτό, δήλωσε ακόμα: “Δεν αγοράζουμε άδεια από κανέναν, καθορίζουμε μόνοι μας τα τεχνικά χαρακτηριστικά”.

Το SUV θα είναι το πρώτο αυτοκίνητο “Made in Turkey” και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέχρι το 2022. Η τουρκική κοινοπραξία που θα το κατασκευάσει “Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu”, γνωστή ως TOGG, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι ιδρύθηκε για να κάνει το 60ετές όνειρο της Τουρκίας πραγματικότητα και να γίνει η πρώτη παγκόσμια μάρκα κινητικότητας της χώρας οδηγώντας τη μεταμόρφωση της αυτοκινητοβιομηχανίας της.

Η TOGG αναφέρει ακόμα ότι τουλάχιστον πέντε μοντέλα θα κυκλοφορήσουν μέχρι το 2030, από ανθρώπινο δυναμικό άνω των 4.000 ατόμων, ενώ η κυβέρνηση εγγυήθηκε την αγορά 30.000 οχημάτων μέχρι το 2035.

Μετά από την ομιλία του Τούρκου Προέδρου, ένα κόκκινο μοντέλο SUV και ένα γκρίζο sedan παρουσιάστηκαν στη σκηνή, με το σήμα TOGG.

Η παραγωγή ενός αυτοκινήτου εντόπιας ανάπτυξης ήταν από μακρού στόχος του κ. Erdogan και του κυβερνώντος Κόμματος ΑΚ, ως επίδειξη της οικονομικής ισχύος μιας μεγάλης αναδυόμενης αγοράς.

Η Τουρκία αποτελεί ήδη μεγάλο εξαγωγέα αυτοκινήτων στην Ευρώπη, τα οποία παράγονται στην εγχώρια αγορά από εταιρείες όπως η Ford, η FCA, η Renault, η Toyota και η Hyundai.

Το νέο έργο, που εγκαινιάσθηκε τον Οκτώβριο, θα λάβει κρατική στήριξη, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις και θα ανεγείρει εγκαταστάσεις παραγωγής στον κόμβο της Bursa στη βορειοδυτική Τουρκία, σύμφωνα με προεδρική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Το tweet της TOGG που παρουσιάζει το πρότυπο όχημα SUV:

 

Προηγούμενο άρθροΗ Κοινοπραξία BMW Group και Daimler Mobility συνεχίζει
Επόμενο άρθροΟ Nils Jaeger Πρόεδρος της Volvo Autonomous Solutions