Η Κοινοπραξία BMW Group και Daimler Mobility συνεχίζει, με καλές προοπτικές, όπως ανακοινώθηκε, παρά την απόσυρση της SHARE NOW από κάποιες πόλεις.

Σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά τη συγχώνευση των υπηρεσιών κινητικότητας της Daimler και της BMW που όπως ανακοίνωσαν επένδυσαν ένα δισεκατομμύριο δολάρια σε αυτές τις νέες υπηρεσίες, η εταιρεία carsharing, που αποτελεί μέρος της ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τη Βόρεια Αμερική και από ένα μέρος της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η SHARE NOW ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις υπηρεσίες της στη Βόρεια Αμερική συνολικά. Στην Ευρώπη, η εταιρεία βγαίνει από τις Βρυξέλλες, τη Φλωρεντία και το Λονδίνο, αναφέροντας δύο περιπλοκές.

Η πρώτη είναι η ασταθής κατάσταση του παγκόσμιου τοπίου κινητικότητας και η δεύτερη είναι η αυξανόμενη πολυπλοκότητα των υποδομών που αντιμετωπίζουν σήμερα οι βορειοαμερικανικές μεταφορές – όπως το ραγδαία εξελισσόμενο τοπίο ανταγωνιστικής κινητικότητας, η έλλειψη απαραίτητων υποδομών για την υποστήριξη της νέας τεχνολογίας διαμοιρασμού και η αύξηση του λειτουργικού κόστους.

Αναφορικά με την Ευρώπη, η εταιρεία επισημαίνει ότι παρά τις προσπάθειες και επενδύσεις στις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και τη Φλωρεντία, δεν είμαστε σε θέση να συνεχίσουμε με τρόπο βιώσιμο για τις επιχειρήσεις μας λόγω χαμηλών ποσοστών αποδοχής”.

Ωστόσο, με την προσθήκη του Παρισιού τον Ιανουάριο και της Βουδαπέστης τον Απρίλιο, η SHARE NOW περιλαμβάνει δύο επιπλέον μεγάλες πρωτεύουσες στην Ευρώπη. Στο μέλλον, όπως ανακοινώθηκε, θα δοθεί έμφαση σε πόλεις που προϋποθέτουν μακροπρόθεσμη κερδοφόρα ανάπτυξη.

Η SHARE NOW θα αναπτυχθεί συστηματικά, καθώς η ολοκλήρωση των car2go και DriveNow συνεχίζεται.

Παράλληλα, συνεχίζεται η συστηματική περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων διαμοιρασμού αυτοκινήτων και η επιτυχής ενσωμάτωση των δύο υπηρεσιών συνεχίζεται: Η εφαρμογή SHARE NOW είναι διαθέσιμη από τον Νοέμβριο του 2019. Στη Βιέννη, η νέα εφαρμογή επιτρέπει για πρώτη φορά την άμεση κράτηση και ενοικίαση των οχημάτων car2go και DriveNow και θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις. Η προσφορά θα επεκταθεί, μετά την επιτυχημένη πιλοτική φάση του μακροχρόνιου διαμοιρασμού αυτοκινήτων στο Μιλάνο και το Αμβούργο. Ο μακροπρόθεσμος διαμοιρασμός αυτοκινήτων προσφέρει τη δυνατότητα ενοικίασης οχημάτων SHARE NOW για έως και 14 ημέρες.

Σχεδόν 90 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν σήμερα τις υπηρεσίες κινητικότητας της κοινοπραξίας για διαμοιρασμό αυτοκινήτων, ride-hailing, στάθμευση, φόρτιση και πολυτροπικές πλατφόρμες, που διατίθενται σε περισσότερες από 1.300 πόλεις παγκοσμίως.

Οι μέτοχοι προχωρούν τώρα στην επόμενη φάση επέκτασης της κοινοπραξίας. Η Κοινοπραξία BMW Group και Daimler θα επικεντρωθεί, όπως ανακοινώθηκε, στην κερδοφόρα ανάπτυξη. Οι υπηρεσίες που προσφέρονται θα συνεχίσουν να είναι προσαρμοσμένες στις ανάγκες των πελατών και θα συγκεντρωθούν σε τρεις πυλώνες: 1. FREE NOW. 2. SHARE NOW. 3. PARK NOW & CHARGE NOW. Η εισαγωγή μιας νέας οργάνωσης – ομπρέλας, η οποία θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2020, θα στηρίξει την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των τριών πυλώνων.

Ο Rainer Feurer, Senior Vice President Investment του BMW Group, δήλωσε: “Ως μέτοχοι, πιστεύουμε ακράδαντα ότι ο συνδυασμός των υπηρεσιών σε τρεις πυλώνες θα ενισχύσει τον αντίκτυπο των κοινοπραξιών και θα επικεντρωθεί σε ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό και ταχέως αναπτυσσόμενο περιβάλλον. Και οι δύο μέτοχοι υποστηρίζουν το επιχειρηματικό μοντέλο YOUR NOW και είναι αποφασισμένοι να αναπτύξουν τις κοινοπραξίες καθιστώντας τις κορυφαίο παίκτη στην αγορά κινητικότητας”.

Ο Franz Reiner, CEO της Daimler Mobility AG, δήλωσε από την πλευρά του: “Χαράζουμε την πορεία ώστε οι κοινοπραξίες YOUR NOW να επιτύχουν βιώσιμη κερδοφορία. Ταυτόχρονα, οι συνεργασίες καθίστανται όλο και πιο σημαντικές για την επιτυχία στην αγορά και, από την άποψη αυτή, είμαστε ανοιχτοί σε περαιτέρω ενίσχυση της ανάπτυξης”.

Η FREE NOW επιτυγχάνει έσοδα πλατφόρμας άνω των δύο δισ. ευρώ και σχεδόν 300 εκατομμύρια διαδρομές.

Η FREE NOW (πρώην mytaxi), από τους κορυφαίους παρόχους κινητικότητας στην Ευρώπη, που περιλαμβάνει τις υπηρεσίες ταξί και ride-hailing FREE NOW, την Beat, την Kapten και την υπηρεσία ηλεκτρικών σκούτερ Hive, αναμένεται να πετύχει κέρδη ρεκόρ το 2019: Η ετήσια τρέχουσα τιμή του Ακαθάριστου Όγκου Εμπορευμάτων (GMV και έσοδα πλατφόρμας) θα φθάσει πάνω από δύο δισ. ευρώ – σημαντικά αυξημένη έναντι του προηγούμενου έτους. Το 2019, το πλήθος των διαδρομών αυξήθηκε κατά 120% έναντι του 2018: η FREE NOW θα έχει επιτύχει σχεδόν 300 εκατομμύρια διαδρομές σε 18 χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Περισσότεροι από 39 εκατομμύρια επιβάτες εκμεταλλεύθηκαν τις υπηρεσίες που προσέφεραν περισσότεροι από 800.000 συνεργαζόμενοι οδηγοί. Η ανάπτυξη οφείλεται επίσης εν μέρει στην εξαιρετικά επιτυχημένη έναρξη της Beat στο Mexico City και της Kapten στο Λονδίνο, καθώς και στην επέκταση της υπηρεσίας ενοικίασης αυτοκινήτων “Ride” της FREE NOW στη Γερμανία, η οποία επιτρέπει στους πελάτες να κάνουν κράτηση ενοικιαζόμενου αυτοκινήτου με οδηγό με σταθερή τιμή.

Η FREE NOW είναι επίσης σε σταθερή πορεία ανάπτυξης για το 2020: Πρόσθετες υπηρεσίες κινητικότητας, όπως ηλεκτρικά σκούτερ, ηλεκτρικά ποδήλατα, διαμοιρασμός αυτοκινήτων και δημόσιες συγκοινωνίες θα ενσωματωθούν στην εφαρμογή, παράλληλα με τις βασικές επιχειρηματικές της δραστηριότητες ride-hailing. Αυτή η ενσωμάτωση προσφορών πολυτροπικής κινητικότητας βασίζεται στην τεχνογνωσία της REACH NOW για τη συγκέντρωση διαφόρων υπηρεσιών κινητικότητας, με επιλογές κράτησης, σε μια ενιαία πλατφόρμα (MaaS). Οι υπηρεσίες REACH NOW χρησιμοποιούνται σήμερα από περισσότερα από 7 εκατομμύρια άτομα σε 20 πόλεις παγκοσμίως. Στον γερμανικό νότο διευρύνθηκαν οι δυνατότητες ride-sharing κατ ‘απαίτηση σε συνεργασία με την Αρχή Μεταφορών της Καρλσρούης (KVV) στο Ettlingen και την εταιρεία δημοσίων μεταφορών Stuttgarter Straßenbahnen AG (SSB) στη Στουτγάρδη. Η REACH NOW θα επικεντρωθεί όλο και περισσότερο στην ανάπτυξη διαφόρων λύσεων κινητικότητας, όπως οι πλατφόρμες MaaS και σε λύσεις κατά παραγγελία για πόλεις και εταιρείες δημόσιων μεταφορών.

Το CHARGE NOW είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο δίκτυο φόρτισης της Ευρώπης. Η PARK NOW διευρύνει σημαντικά την ηγετική της θέση στις λύσεις ψηφιακής στάθμευσης

Το CHARGE NOW αποτελεί τον κορυφαίο συντελεστή της ευρωπαϊκής υποδομής φόρτισης και ως εκ τούτου βασικό μοχλό για μεγαλύτερη διείσδυση της ηλεκτρικής κινητικότητας στην αγορά. Οι υπηρεσίες φόρτισης CHARGE NOW παρέχουν ήδη πρόσβαση στο 85% του ευρωπαϊκού δικτύου φόρτισης σε 30 ευρωπαϊκές αγορές. Περιλαμβάνει περισσότερα από 130.000 σημεία φόρτισης και συμβάσεις με περίπου 400 φορείς διαχείρισης σημείων φόρτισης. Μόνο στη Γερμανία, η CHARGE NOW καλύπτει το 98% της αγοράς. Η CHARGE NOW παρέχεται από τη Digital Charging Solutions GmbH, η οποία επίσης αναπτύσσει ατομικές, εξατομικευμένες λύσεις φόρτισης για άλλους κατασκευαστές συστημάτων αυτοκινήτων και διαχειριστές στόλων.

Η PARK NOW επιτρέπει στους πελάτες να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για αναζήτηση και πληρωμή θέσεων στάθμευσης. Το 2019, η PARK NOW επεξέτεινε την ηγετική της θέση στις λύσεις ψηφιακής στάθμευσης: 36 εκατομμύρια πελάτες σε δέκα χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του Ομίλου PARK NOW. Η PARK NOW το 2019 διενήργησε 230 εκατομμύρια συναλλαγών με το βασικό εμπορικό σήμα της, μαζί με τις Parkmobile, RingGo και Parkline. Η PARK NOW αποδεικνύεται πολύτιμος συνεργάτης για τους σύγχρονους δήμους και έχει αναγνωρισθεί με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Στάθμευσης (European Parking Award) του Ηνωμένου Βασιλείου .

Προηγούμενο άρθροΗ FCA πωλεί στην Tupy την Teksid, εξαρτημάτων χυτοσίδηρου
Επόμενο άρθροTOGG: Ηλεκτροκίνητα SUV ‘Made in Turkey’ το 2022