Αντιδρώντας στη δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τις εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) επαναλαμβάνει την αντίθεσή της σε τυχόν εμπορικά περιοριστικά μέτρα, που είναι ασυμβίβαστα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η δήλωση του προέδρου επιβεβαιώνει ότι οι αρχές των ΗΠΑ θεωρούν τις εισαγωγές αυτοκινήτων και ορισμένα εξαρτήματα τους ως απειλή για την εθνική τους ασφάλεια. Η απόφαση για επιβολή μέτρων θα καθυστερήσει έως και 180 ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η ΕΕ και η Ιαπωνία ενθαρρύνονται να καταλήξουν σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για μέτρα που θα μπορούσαν να περιορίσουν τις εξαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων αυτοκινήτων στη χώρα.

Η ACEA αμφισβητεί έντονα ότι οι εισαγωγές αυτοκινήτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούν κίνδυνο εθνικής ασφάλειας για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων της Ευρώπης προτιμούν ένα θετικό για το εμπόριο πρόγραμμα. Υποστηρίζουμε τις εποικοδομητικές προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αντιμετώπιση των δασμολογικών και μη φραγμών στο διατλαντικό εμπόριο αυτοκινήτων”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της ACEA, Erik Jonnaert. “Η μονομερής επιβολή πρόσθετων δασμών ή ποσοστώσεων, από την άλλη πλευρά, θα παραβίαζε σαφώς τους κανόνες του ΠΟΕ. Ως εκ τούτου, δεν είναι αποδεκτές ως λύση στην τρέχουσα διένεξη”.

Η έκθεση για την έρευνα εθνικής ασφάλειας δεν αναγνωρίζει τις τεράστιες επενδύσεις της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας στην αμερικανική οικονομία. Πράγματι, οι κατασκευαστές αυτοκινήτων της ΕΕ πέρυσι κατασκεύασαν περισσότερα από 3 εκατομμύρια οχήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιπροσωπεύοντας το 27% της συνολικής παραγωγής των ΗΠΑ. Πολλά από αυτά τα οχήματα εξάγονται ξανά σε τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων της ΕΕ απασχολούν, άμεσα και έμμεσα, σχεδόν μισό εκατομμύριο Αμερικανούς.

Η ACEA ελπίζει ότι οι διαπραγματευτές και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, θα χρησιμοποιήσουν αυτόν τον πρόσθετο χρόνο για να βρουν κοινό έδαφος, για μια εμπορική συμφωνία που απομακρύνει τους δασμούς.

 

Προηγούμενο άρθροΗ Tritium παρέχει γρηγορότερους ταχυφορτιστές στην Ionity
Επόμενο άρθροΤο T-Pod χωρίς οδηγό παραδίδει σε δημόσιο δρόμο στη Σουηδία