Ο Koji Sato διαδέχεται τον Akio Toyoda στην Toyota
Από αριστερά: Akio Toyoda, Koji Sato, Takeshi Uchiyamada

Η Toyota Motor Corporation επέλεξε τον Koji Sato, σημερινό επικεφαλής της Lexus και του τμήματος Gazoo Racing, ως επόμενο Πρόεδρο(president) και Chief Executive Officer. Ο Akio Toyoda, εγγονός του ιδρυτή της εταιρείας, αναλαμβάνει νέος πρόεδρος (chairman) της εταιρείας.

Οι αλλαγές στην εκτελεστική δομή τίθενται σε ισχύ την 1η Απριλίου και στο ΔΣ από την ημερομηνία της 119ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων της.

Στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης, ο σημερινός πρόεδρος (chairman), Takeshi Uchiyamada, γνωστός για την ανάπτυξη του δημοφιλούς υβριδικού οχήματος Prius, θα παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου, παραμένοντας στο ΔΣ.

Τρέχουσα θέση Νέα θέση
Akio Toyoda ·         President, Member of the Board of Directors (Representative Director)

·         Operating Officer

·         Chief Executive Officer

Chairman of the Board of Directors (Representative Director)
Takeshi Uchiyamada Chairman of the Board of Directors (Representative Director) Member of the Board of Directors (Representative Director)
Koji Sato ·         Operating Officer

·         Chief Branding Officer

·         Lexus International Co. (President)

·         GAZOO Racing Company (President)

·         Operating Officer

·         President

·         Chief Executive Officer

Η αναδιοργάνωση καλύπτει την διαδοχή του Akio Toyoda, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα το 2009 και προήδρευσε σε μια ταραχώδη περίοδο προκλήσεων και επέκτασης, συμπεριλαμβανομένων της οικονομικής κρίσης του 2009, ενός παγκόσμιου σκανδάλου ανάκλησης και του σεισμού της Ιαπωνίας το 2011.

13 χρόνια ηγεσίας

Υπό την ηγεσία του, η εταιρεία ξεπέρασε τις προκλήσεις, πέτυχε ρεκόρ πωλήσεων και κερδών και εδραίωσε τον τίτλο της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο.

«Πιστεύω ότι τα τελευταία 13 χρόνια έθεσα γερά θεμέλια για να παραδώσω τη σκυτάλη», ανέφερε ο Akio Toyoda σε ζωντανή μετάδοση των Toyota Times News. Ο κ. Toyoda δήλωσε πως ο Koji Sato επελέγη, επειδή αγαπά τα αυτοκίνητα και λόγω «του νεαρού της ηλικίας του. «Για να προωθήσει την αλλαγή σε μια εποχή που το μέλλον είναι απρόβλεπτο, ο επικεφαλής της διοίκησης πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Για αυτό, η αντοχή, η ενέργεια και το πάθος είναι απαραίτητα. Το να είσαι νέος είναι από μόνο του ένα βασικό χαρακτηριστικό» τόνισε.

«Είμαι πέρα για πέρα κατασκευαστής αυτοκινήτων και έτσι μεταμόρφωσα την Toyota», ανέφερε επίσης. «Αλλά αυτό είναι όλο. Αυτό είναι το όριό μου. Η νέα ομάδα υπό τον Πρόεδρο Sato έχει ως αποστολή τον μετασχηματισμό της Toyota σε εταιρεία κινητικότητας».

Ο 66χρονος Akio Toyoda συνεργάστηκε στενά με τον 53χρονο Koji Sato, ως επικεφαλής της premium μάρκας Lexus και του Gazoo Racing, του αγαπημένου τμήματος του απερχόμενου προέδρου.

Μεταξύ των προκλήσεων του Koji Sato είναι η καθοδήγηση σε έναν κλάδο υπό την πίεση της ηλεκτροκίνησης, της αυτόνομης οδήγησης και της συνδεσιμότητας. Ο κ. Sato αναλαμβάνει την ηγεσία σε μια εποχή που η Toyota επικρίνεται για καθυστέρηση στον διεθνή ανταγωνισμό ηλεκτρικών οχημάτων. «Είμαι μηχανικός και ασχολούμαι εδώ και καιρό με την κατασκευή αυτοκινήτων. Μου αρέσει να φτιάχνω αυτοκίνητα», δήλωσε ο ίδιος. «Θα ήθελα να δείξω τι είδους εταιρεία πρέπει να είναι η Toyota μέσα από τα αυτοκίνητά μας».

«Καθώς προχωράμε, τα αυτοκίνητα θα γίνουν μέρος κοινωνικών συστημάτων που περιλαμβάνουν υποδομές. Εν μέσω τέτοιων αλλαγών, είναι δουλειά μας να βοηθήσουμε τα αυτοκίνητα να εξελιχθούν έτσι ώστε όλοι στον κόσμο να μπορούν να πουν ότι θέλουν αυτά να συνεχίσουν να υπάρχουν. Φτιάχνοντας ολοένα καλύτερα αυτοκίνητα…» τόνισε. Και δεσμεύτηκε για επιτάχυνση της στροφής προς την ηλεκτροκίνηση και αυτοκίνητα που ανταποκρίνονται σε διαφορετικές αξίες και τοπικές ανάγκες.

«Θα δώσω τα πάντα για να μας φέρω ένα βήμα πιο κοντά σε ένα μέλλον κινητικότητας που μόνο οι αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούν να δημιουργήσουν», κατέληξε.

Ο Koji Sato πρέπει να επανεφεύρει την εταιρεία της νέας εποχής, διατηρώντας παράλληλα την εταιρική κουλτούρα που υπήρξε πάντα το μυστικό επιτυχίας της Toyota.

Ποιος είναι ο Koji Sato

Ο Koji Sato γεννήθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1969. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Waseda με πτυχίο μηχανολόγου μηχανικού τον Μάρτιο του 1992 και εντάχθηκε στην Toyota Motor Corporation (TMC) τον Απρίλιο του ίδιου έτους.

Τον Ιανουάριο του 2016, ο κ. Sato διορίστηκε επικεφαλής μηχανικός της Lexus International Co. Τον Απρίλιο του 2017, προήχθη σε εκτελεστικό γενικό διευθυντή και έγινε υπεύθυνος της Lexus International Co. Τον Ιανουάριο του 2019, έγινε εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Lexus International Co.

Τον Ιανουάριο του 2020, προήχθη σε operating officer και έγινε πρόεδρος της Lexus International Co. Τον Σεπτέμβριο του 2020 ανέλαβε επίσης πρόεδρος (president) της GAZOO Racing Company.

Τον Ιανουάριο του 2021 ανέλαβε επίσης chief branding officer.

Προηγούμενο άρθροPorsche Vision 357 Concept: καινοτομική σχεδιαστική μελέτη
Επόμενο άρθροE-Lion Project, για τη νέα στρατηγική της Peugeot