Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες μέλη του ΟΠΕΚ + κατέληξαν σε συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα – πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωση παραγωγής στην ιστορία.

Η περικοπή ισούται με περίπου 10% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου. Οι ειδικοί θεωρούσαν ότι η απόφαση θα επηρεάσει τις τιμές κυρίως κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, οι τιμές του πετρελαίου στις ΗΠΑ γύρισαν σε αρνητικές για πρώτη φορά στην ιστορία, καθώς η δραστική μείωση της ζήτησης που προκλήθηκε από την πανδημία του COVID-19 προκάλεσε έλλειψη επαρκών χώρων αποθήκευσης – που σημαίνει ότι οι παραγωγοί πληρώνουν τους αγοραστές για να πάρουν το απόθεμα, όπως επισημαίνουν οι Financial Times.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του ΟΠΕΚ + αναφέρει ότι συμφωνήθηκαν τα εξής:

Μείωση της συνολικής παραγωγής αργού πετρελαίου κατά 9,7 εκατ. βαρέλια / ημέρα, ξεκινώντας από την 1η Μαΐου 2020, για μια αρχική περίοδο δύο μηνών που λήγει στις 30 Ιουνίου 2020. Για το επόμενο εξάμηνο, από την 1η Ιουλίου 2020 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020, η συνολική συμφωνηθείσα μείωση θα είναι της τάξης των 7,7 εκατ. βαρέλια / ημέρα. Θα ακολουθήσει μείωση 5,8 εκατ. βαρέλια / ημέρα για περίοδο 16 μηνών, από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 30 Απριλίου 2022. Η βάση υπολογισμού των προσαρμογών είναι η παραγωγή πετρελαίου του Οκτωβρίου 2018, εκτός από αυτήν της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας για τις οποίες ισχύει η ίδια βάση 11,0 εκατ. βαρέλια / ημέρα. Η συμφωνία θα ισχύει έως τις 30 Απριλίου 2022, ωστόσο, η επέκταση αυτής της συμφωνίας θα επανεξεταστεί τον Δεκέμβριο του 2021.

Οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ + σήμερα είναι οι εξής: Αγκόλα, Αλγερία, Βενεζουέλα, Γκαμπόν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιράν, Ιράκ, Ισημερινή Γουινέα, Κονγκό, Κουβέιτ, Λιβύη, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία.

Προηγούμενο άρθροCOVID-19: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ξαναρχίζουν την παραγωγή
Επόμενο άρθροΟ Ralf Kostrewa ανέλαβε Senior KAM του VW Group