Παρά τα ερωτηματικά σχετικά με τη σκοπιμότητα και την απόδοση επένδυσης της αυτόνομης οδήγησης και την πανδημία κορωνοϊού – ή ίσως χάρη στην τελευταία, η παγκόσμια εταιρεία λιανικής Amazon ανακοίνωσε την εξαγορά της start up αυτόνομων οχημάτων Zoox.

Η Zoox ιδρύθηκε το 2014, έχει συγκεντρώσει χρηματοδότηση σχεδόν 1 δισ. δολαρίων και στοχεύει στην ανάπτυξη αυτόνομης τεχνολογίας οδήγησης, συμπεριλαμβανομένων των οχημάτων, με σκοπό την παροχή μιας ολοκληρωμένης λύσης για ride-hailing.

Η πιθανή εξοικονόμηση κόστους αυτόνομων παραδόσεων είναι τουλάχιστον δελεαστική. Το κόστος αποστολής αποτελεί το μεγαλύτερο έξοδο της Amazon και σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley, η Zoox μπορεί να βοηθήσει την εταιρεία να εξοικονομήσει περισσότερα από 20 δισ. δολάρια ετησίως.

Τα αυτόνομα οχήματα αποτέλεσαν αντικείμενο επενδύσεων δισ. δολαρίων και εκατομμυρίων ωρών έρευνας και ανάπτυξης. Ωστόσο, τα ρυθμιστικά και τεχνικά εμπόδια είναι πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, προκαλώντας την απόσυρση πολλών μεγάλων επενδυτών από το εγχείρημα.

Η Amazon έχει σημειώσει αρκετά καλή πορεία από τότε που ξέσπασε η πανδημία. Άνθρωποι σε όλο τον κόσμο αγοράζουν πράγματα στο διαδίκτυο σε πρωτόγνωρο βαθμό και ακόμα και τώρα που τα μέτρα χαλαρώνουν σταδιακά, οι καταναλωτές φαίνεται να προτιμούν παράδοση στο σπίτι από το να πηγαίνουν στα καταστήματα.

Φαίνεται πως η εταιρεία του Seattle έχει πλέον αρκετό χρήμα να δαπανήσει σε έναν τομέα δραστηριότητας που μέχρι τώρα ανέθετε σε εξωτερικούς συνεργάτες: τα logistics. Η Zoox έχει αναπτύξει ένα πρότυπο ride hailing για αυτόνομα αυτοκίνητα. Η Amazon πιθανόν να χρησιμοποιήσει το δυναμικό των οχημάτων για παράδοση πακέτων.

Η Amazon έχει εργαστεί σε δικά της έργα τεχνολογίας αυτόνομων οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ρομπότ τελικής παράδοσης τελευταίου μιλίου, που έχουν σχεδιαστεί για να μεταφέρουν μικρά πακέτα σε σπίτια πελατών. Η εταιρεία έχει επίσης επενδύσει στην start-up Aurora και έχει προχωρήσει σε δοκιμές αυτόνομων φορτηγών με μια άλλη start-up, την Embark.

Η Zoox, που εδρεύει στην Καλιφόρνια, θα συνεχίσει να υπάρχει ως ξεχωριστή επιχείρηση, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Amazon, με την CEO της εταιρείας, Aicha Evans, να συνεχίζει στον ίδιο ρόλο, καθώς και τον CTO και συνιδρυτή Jesse Levinson. Η Financial Times αναφέρει ότι η συμφωνία αξίζει 1,2 δισ. δολάρια.

“Όπως και η Amazon, η Zoox είναι παθιασμένη με την καινοτομία και τους πελάτες της και είμαστε ενθουσιασμένοι που βοηθάμε την ταλαντούχα ομάδα της Zoox να κάνει το όραμά της πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια”, δήλωσε ο Jeff Wilke, CEO της Amazon, Worldwide Consumer.

“Αυτή η εξαγορά σταθεροποιεί τον αντίκτυπο της Zoox στον κλάδο αυτόνομης οδήγησης”, δήλωσε η Aicha Evans. “Έχουμε κάνει μεγάλα βήματα με την ειδικά σχεδιασμένη προσέγγισή μας για την ασφαλή, αυτόνομη κινητικότητα και την εξαιρετικά ταλαντούχα ομάδα μας που εργάζεται καθημερινά για να πραγματοποιήσει αυτό το όραμα. Έχουμε τώρα μια ακόμη μεγαλύτερη ευκαιρία να δημιουργήσουμε ένα πλήρως αυτόνομο μέλλον.”

Photo credit: Zoox 

Προηγούμενο άρθροTo Volvo Car Group συνεργάζεται με την Waymo
Επόμενο άρθροΗ Audi λανσάρει το νέο Q5 με πιο σπορ χαρακτήρα