www.fleetnews.gr

Καθώς η ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα αυξάνεται, αυξάνεται και ο φόβος της έλλειψης πρώτων υλών για τις μπαταρίες τους. Αλλά υπάρχει πραγματικά ενδεχόμενη τέτοια έλλειψη και ποιος είναι ο αντίκτυπός της στις τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων;

Η ηλεκτροκίνηση στις μεταφορές θα αυξήσει τη ζήτηση των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται στις μπαταρίες, ιδίως του λιθίου και του κοβαλτίου. Υπάρχουν φόβοι ότι αυτή η ραγδαία ανάπτυξη θα προκαλέσει έλλειψη, ακολουθούμενη από άνοδο των τιμών των πρώτων υλών και τελικά από την άνοδο των τιμών των ηλεκτρικών οχημάτων.

Οι τιμές αυξάνονται – Γεγονός

Παρόλο που το κόστος παραγωγής των μπαταριών ιόντων λιθίου μειώθηκε σημαντικά κατά την τελευταία δεκαετία (από περίπου $ 1.000 / kWh το 2007 σε $ 300 / kWh το 2015 και κάτω από $ 200 / kWh φέτος), οι τιμές των πρώτων υλών αυξήθηκαν στην πραγματικότητα. Από το 2015 η τιμή του λιθίου έχει τριπλασιαστεί και του κοβαλτίου έχει διπλασιαστεί. Παρόλο που η συνολική τιμή των μπαταριών υποτίθεται ότι θα μειωθεί, σε περίπου $ 150 / kWh έως το 2020, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Rabobank, οι τιμές των πρώτων υλών εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο.

Ελλείψεις – Μύθος

Η αφθονία λιθίου και η έλλειψη περιορισμών στην παραγωγή δεν πρέπει να προκαλούν φόβους όσον αφορά στην έλλειψη εφοδιασμού, ωστόσο οι τιμές αυξήθηκαν στα 19.500 δολάρια ανά τόνο το 2017 από 5.000 δολάρια ανά τόνο το 2016. Ωστόσο, σύμφωνα με τη McKinsey Global Institute, είναι απίθανο να δούμε τις τιμές να εξακολουθήσουν να αυξάνονται επειδή η νέα δυναμικότητα είναι άμεσα διαθέσιμη ώστε να εξισορροπηθεί η προσφορά και η ζήτηση.

Για το κοβάλτιο, η McKinsey Global Institute υπολογίζει επαρκή ποσότητα εφοδιασμού μέχρι το 2025, παρόλο που ο ρυθμός με τον οποίο η πρόσθετη δυναμικότητα του ορυκτού κοβαλτίου φτάνει στην αγορά θα είναι καθοριστικής σημασίας για να συμβαδίσει με την αυξανόμενη ζήτηση. Η υψηλή μεταβλητότητα των τιμών του κοβαλτίου θα οφείλεται μάλλον στην αβεβαιότητα της προσφοράς και στην έλλειψη διαφάνειας.

Σχεδόν το 70% του κοβαλτίου παράγεται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου ήδη σημειώθηκαν διαταραχές του εφοδιασμού στο παρελθόν και όπου οι ηθικές και οικολογικές ανησυχίες δημιούργησαν ζήτηση για την ανιχνευσιμότητα του κοβαλτίου. Η τελευταία μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των προτύπων στην πράξη ή στη μείωση της προσφοράς, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα πρότυπα. Επιπλέον, έως το 2025 περίπου το 95% της παραγωγής κοβαλτίου θα αποτελέσει υποπροϊόν της εξόρυξης χαλκού ή νικελίου, καθιστώντας το κοβάλτιο πιο εξαρτώμενο από την απόδοση του χαλκού και του νικελίου.

Συνεργασία

Τόσο η Rabobank όσο και η McKinsey υποδεικνύουν ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι επιχειρήσεις εξόρυξης, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι προμηθευτές μπαταριών, πρέπει να συνεργαστούν προκειμένου να δημιουργήσουν μια βιώσιμη (οικονομικά, οικολογικά και ηθικά) και διαφανή αλυσίδα εφοδιασμού των πρώτων υλών. Αυτού του είδους η συνεργασία θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των μεθόδων ανακύκλωσης και για τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί σταθερή παροχή λιθίου και κοβαλτίου. Επιπλέον, η πρόσφατη άνοδος των τιμών παρακινεί τους κατασκευαστές μπαταριών να αναζητούν τη μείωση των πρώτων υλών που χρειάζονται ανά kWh, όπως λιγότερες χημικές διεργασίες έντασης κοβαλτίου.

Τελικά, ο ρόλος της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών θα επιδράσει πιθανώς στο συνολικό κόστος των οχημάτων μόνο κατά 100 δολάρια ανά όχημα, σύμφωνα με την McKinsey. Περισσότερο ανησυχητική είναι η διαθεσιμότητα των υλικών, ιδίως του κοβαλτίου. Για να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός, όλοι οι παράγοντες της αγοράς ηλεκτροκίνητων οχημάτων – από τις επιχειρήσεις εξόρυξης έως αυτές της ανακύκλωσης – πρέπει να κατανοήσουν τους μηχανισμούς και τους κινδύνους της αγοράς και να συνεργαστούν για να καταστήσουν την αλυσίδα βιώσιμη με όλες τις έννοιες που περιλαμβάνει η λέξη αυτή.

Προηγούμενο άρθροΔιεύρυνση του φάσματος υπηρεσιών στα ελαστικά
Επόμενο άρθροΠως θα κερδίσουν την αγορά οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών mobility