31 κορυφαίες ευρωπαϊκές επιχειρηματικές ενώσεις, μεταξύ των οποίων και η ACEA, ζητούν από κοινού φιλόδοξη και ανοικτή εμπορική πολιτική στήριξης της ανταγωνιστικότητας και της οικονομικής ευημερίας της ΕΕ.

Με κοινή δήλωση, οι επιχειρηματικές ενώσεις τονίζουν τη σημασία του εμπορικού ανοίγματος για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας έναντι των παγκόσμιων προκλήσεων.

Το εμπόριο παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος της οικονομικής ισχύος της ΕΕ, υποστηρίζοντας άμεσα μία στις πέντε θέσεις εργασίας στην περιοχή μέσω εξαγωγών. Ωφελεί σημαντικά τους καταναλωτές διευρύνοντας τις επιλογές τους, όπως πιστεύει το 60% των Ευρωπαίων και προσελκύει ξένες επενδύσεις που επιφέρουν ανάπτυξη και καινοτομία. Επιπλέον, οι στρατηγικές διαφοροποιημένων πηγών προμήθειας και εξαγωγών ενισχύουν την ικανότητα της ΕΕ να αντεπεξέρχεται και να ξεπερνά τις κρίσεις.

Όλα αυτά τονίζουν την ανάγκη της διατήρησης ανοικτών εμπορικών σχέσεων και ανάπτυξης, ως θεμελιωδών στοιχείων της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ. Για να επιτευχθεί αυτό απαιτείται ιεράρχηση των πολιτικών ανοίγματος νέων και διαφοροποιημένων αγορών μέσω εμπορικών συμφωνιών και περιορισμός των τεχνικών εμποδίων.

Στην κοινή τους δήλωση, οι 31 ενώσεις περιγράφουν το όραμά τους για επιτυχημένη εμπορική πολιτική της ΕΕ κατά την επόμενη θητεία. Η κύρια έκκληση για δράση του συνασπισμού των επιχειρηματικών ενώσεων είναι η ενίσχυση του εμπορικού ανοίγματος με νέες και ανανεωμένες εμπορικές συμφωνίες προς βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά.

Επιπλέον, ο συνασπισμός τάσσεται υπέρ της τοποθέτησης ειδικού Εμπορικού Επιτρόπου που θα ελέγχει την συγκεκριμένη διαδικασία, με απόλυτη εστίαση και στρατηγικό προσανατολισμό.

Ο συνασπισμός καλεί την ΕΕ να συνεχίσει να υποστηρίζει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) και τους διεθνείς κανονισμούς, που διασφαλίζουν ένα δίκαιο και προβλέψιμο εμπορικό περιβάλλον.

Τέλος, ο συνασπισμός ζητά αυξημένη συνεργασία με εταίρους τρίτων χωρών και πιο ισχυρή εμπορική διπλωματία για την υποστήριξη μιας φιλόδοξης πολιτικής ανοικτού εμπορίου.

Ο συνασπισμός πιστεύει ακράδαντα ότι η ενίσχυση του εμπορικού ανοίγματος, η τοποθέτηση ειδικού Εμπορικού Επιτρόπου, η υποστήριξη του ΠΟΕ και η ενίσχυση της διπλωματίας συνεργασίας και εμπορίου είναι ζωτικής σημασίας για την διατήρηση της παγκόσμιας οικονομικής ηγεσίας της ΕΕ και την εξασφάλιση μελλοντικής ευημερίας για τους πολίτες της.

Προηγούμενο άρθροΗ Jaecoo θα λανσάρει την καινούργια σειρά J5
Επόμενο άρθροΤα φθηνά ελαστικά κοστίζουν περισσότερο