Το Σαλόνι Αυτοκινήτου της Γενεύης – GIMS 2021 – που ήταν προγραμματισμένο για τον Μάρτιο του 2021 δεν θα πραγματοποιηθεί. Την απόφαση αυτή έλαβε το Συμβούλιο του Ιδρύματος “Salon International de lAutomobile” στις 29 Ιουνίου, ως απόρροια της δύσκολης οικονομικής κατάστασης στην οποία περιήλθε μετά την ακύρωση της 90ης διοργάνωσης τον Μάρτιο του 2020 λόγω του COVID-19.

Το ίδρυμα είχε ζητήσει δάνειο για να ανταπεξέλθει στην κρίση, το οποίο εγκρίθηκε μεν αλλά οι όροι του κρίθηκαν ασύμφοροι. Παράλληλα, διενήργησε έρευνα μεταξύ των εκθετών και διαπίστωσε ότι δεν ήταν διατεθειμένοι να συμμετάσχουν σε έκθεση το 2021. Έτσι έλαβε απόφαση της ακύρωσης της έκθεσης του 2021, τη μη αποδοχή του δανείου και την πώληση της έκθεσης στην Palexpo.

H Palexpo είναι ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο στη Γενεύη, στο οποίο πραγματοποιείται ετησίως η έκθεση, που παρέχει πέραν των εγκαταστάσεων, διαχείριση εκδηλώσεων και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Τα κτίρια ανήκουν στο καντόνι της Γενεύης, ενώ η εταιρεία είναι ένα ημι-ιδιωτικό ίδρυμα.

Η επίσημη ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Η Επιτροπή και το Συμβούλιο του Ιδρύματος “Salon International de l’Automobile” αποφάσισαν σήμερα (29 Ιουνίου) για το μέλλον της Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου της Γενεύης (GIMS), της μεγαλύτερης δημόσιας εκδήλωσης στην Ελβετία τα εξής:

  1. Το Ίδρυμα δεν θα διοργανώσει την GIMS το 2021.
  2. Το δάνειο από το κράτος της Γενεύης δεν θα γίνει αποδεκτό.
  3. Η πώληση της GIMS στην Palexpo SA είναι η προτιμώμενη λύση.

Λόγω των οικονομικών συνεπειών της ακύρωσης της GIMS 2020 από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο για λόγους ανωτέρας βίας ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, το Ίδρυμα που είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση της εκδήλωσης έπρεπε να λάβει μερικές σημαντικές αποφάσεις σχετικά με το μέλλον της GIMS σήμερα.

Η Επιτροπή και το Συμβούλιο του Ιδρύματος αποφάσισαν να μη διοργανώσουν την έκθεση το 2021: Η πλειοψηφία των εκθετών της GIMS που συμμετείχαν σε μια έρευνα, δήλωσε ότι πιθανότατα δεν θα συμμετείχαν σε μια έκθεση του 2021 και ότι θα προτιμούσαν τη διοργάνωση του 2022. Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας περνά επί του παρόντος μια δύσκολη φάση και οι εκθέτες χρειάζονται χρόνο για να ανακάμψουν από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Επιπλέον, δεν είναι βέβαιο ότι η τρέχουσα υγειονομική κατάσταση θα επιτρέψει τη διοργάνωση μιας εκδήλωσης που θα προσελκύσει περισσότερους από 600.000 επισκέπτες και 10.000 δημοσιογράφους την επόμενη άνοιξη.

Αμέσως μετά την ακύρωση της GIMS τον Μάρτιο του 2020, το Ίδρυμα ζήτησε οικονομική υποστήριξη από το καντόνι της Γενεύης για την κάλυψη των ζημιών που προκλήθηκαν από την ακύρωση της GIMS – εκτιμάται σε 11 εκατ. ελβετικά φράγκα (9,3 εκατ. ευρώ) – και για να βοηθηθεί στην προετοιμασία μιας νέας έκθεσης. Στις αρχές Ιουνίου, εγκρίθηκε δάνειο ύψους 16,8 εκατ. ελβετικών φράγκων (15,7 εκατ. ευρώ). Το Ίδρυμα ευχαριστεί τις αρμόδιες αρχές του καντονίου και της πολιτείας της Γενεύης για την προθυμία τους να χορηγήσουν αυτό το δάνειο στην GIMS, αλλά δεν θεωρεί τους όρους του δανείου ως εγγύηση μακροπρόθεσμης οικονομικής σταθερότητας του Ιδρύματος στην παρούσα μορφή του. Ο λόγος γι’ αυτό είναι ότι το Ίδρυμα θα ήταν υποχρεωμένο να πραγματοποιήσει αποπληρωμή 1 εκατ. ελβετικών φράγκων ήδη από τον Ιούνιο του 2021, προτού να έχει την ευκαιρία να δημιουργήσει πρόσθετα κεφάλαια, καθώς η έκθεση GIMS 2021 δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Θεωρείται επίσης απαράδεκτο ότι ένας όρος του δανείου είναι η διοργάνωση της έκθεσης το 2021. Επομένως, το δάνειο δεν έγινε αποδεκτό.

Ως εκ τούτου, το Ίδρυμα αποφάσισε την πώληση της GIMS στην Palexpo SA. Ο στόχος είναι να βρεθεί μια λύση που θα διασφαλίσει την τακτική διοργάνωση μιας Διεθνούς Έκθεσης Αυτοκινήτου στη Γενεύη. Η αγορά των περιουσιακών στοιχείων θα μεταβιβάσει όλα τα δικαιώματα στην οργάνωση της GIMS στην Palexpo SA.

Η GIMS είναι η μεγαλύτερη δημόσια εκδήλωση στην Ελβετία. Ο οικονομικός αντίκτυπός της στο καντόνι της Γενεύης εκτιμάται σε περίπου 200 εκατ. ελβετικά φράγκα (186 εκατ. ευρώ) ετησίως.

Προηγούμενο άρθροΗ Audi λανσάρει το νέο Q5 με πιο σπορ χαρακτήρα
Επόμενο άρθροΔιαγωνισμός Michelin και AKTO για την Οδική Ασφάλεια