Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε σε νέα μέτρα για να προστατεύσει τα οικονομικά της συμφέροντα στις αγορές τεχνολογίας υδρογόνου από τον έντονο ανταγωνισμό της Κίνας, ειδικά στον τομέα των συστημάτων ηλεκτρόλυσης, καθώς ξεκινά έναν νέο διαγωνισμό που στοχεύει στην παραγωγή υδρογόνου (H2) στο πλαίσιο της πράσινης ενεργειακής μετάβασης. Ο διαγωνισμός, αξίας περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα ξεκινήσει στις 3 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν «απαιτήσεις ανθεκτικότητας» για τον περιορισμό της τεχνολογίας υδρογόνου που προέρχεται από την Κίνα. Συγκεκριμένα, τα projects που θα αναδειχθούν νικητές του διαγωνισμού θα έχουν την υποχρέωση να περιορίσουν τη χρήση κινεζικής προέλευσης συστήματων ηλεκτρολυτών, στο 25% της συνολικής παραγωγικής τους ικανότητας. Η παγκόσμια παραγωγή υδρογόνου που βασίζεται σε κινεζική τεχνολογία αντιπροσωπεύει ήδη πάνω από το ήμισυ της συνολικής παραγωγής, ποσοστό πολύ περισσότερο από την παγκόσμια ζήτηση.

Η ΕΕ επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτή την υπερπροσφορά της κινεζικής τεχνολογίας και να προστατεύσει την ευρωπαϊκή αγορά. Όπως δήλωσε ο επίτροπος της ΕΕ για το κλίμα, Wopke Hoekstra, η Κίνα μειώνει διαρκώς τις τιμές της, δημιουργώντας προκλήσεις για τις ευρωπαϊκές αλυσίδες εφοδιασμού.

Τα μέτρα αυτά εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια της ΕΕ να στηρίξει την εγχώρια παραγωγή καθαρής ενέργειας, καθώς επίσης και να προστατεύσει τις βιομηχανίες της από την κινεζική κυριαρχία σε τομείς όπως οι μπαταρίες και τα ηλιακά πάνελ, στο πλαίσιο της Πράξης για τη Βιομηχανία Μηδενικών Ρύπων.

Προηγούμενο άρθροBattery as a Service: Αυξάνεται το ενδιαφέρον στην αυτοκινητοβιομηχανία
Επόμενο άρθροΈγκαιρη αναθεώρηση της απαγόρευσης των ΜΕΚ το 2035 θέλει η Ιταλία