Το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) διεξήγαγε μια έρευνα, σε συνεργασία με το fyi.news και την υποστήριξη της Uber, που εξετάζει τις προτιμήσεις επιβατών σχετικά με τη δημόσια συγκοινωνία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ταξί παραμένουν κρίσιμα για τη σύνδεση των πολιτών με σημαντικά σημεία των πόλεων, ενώ οι δημόσιες συγκοινωνίες αξιολογούνται με χαμηλές βαθμολογίες, Ενδεικτικά, στη Θεσσαλονίκη, το 27% των κατοίκων χρησιμοποιεί ταξί για μεταφορές προς και από το αεροδρόμιο και τον σιδηροδρομικό σταθμό, ενώ στην Αθήνα το ποσοστό είναι 6%.

Οι επιβάτες προτιμούν εφαρμογές ride-sharing λόγω ευκολίας και πρακτικότητας, με ποσοστά 27% στη Θεσσαλονίκη και 39% στην Αθήνα να τις επιλέγουν. Οι παράγοντες άνεσης και ευκολίας βαθμολογήθηκαν θετικά, ωστόσο, η διαφάνεια στην τιμολόγηση και η προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία απαιτούν βελτίωση. Το 52% στη Θεσσαλονίκη και το 51% στην Αθήνα επιθυμεί διαφανείς τιμές ανά διαδρομή, ενώ το 40% και 49% αντίστοιχα προτιμά ευέλικτη τιμολόγηση.

Η έρευνα επισημαίνει την ανάγκη για αναβάθμιση των δημόσιων συγκοινωνιών και προτείνει συνεργασία μεταξύ ταξί και υπηρεσιών ride-sharing, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου αστικής κινητικότητας. Η Uber εκφράζει τη δέσμευσή της να συνεισφέρει σε αυτή τη διαδικασία, δίνοντας την ευκαιρία στους  χρήστες της για ασφαλείς και προσβάσιμες λύσεις μεταφοράς. Οι συστάσεις της έρευνας υποδεικνύουν τη σημασία ενός ενοποιημένου σχεδιασμού στις αστικές μεταφορές για τη βελτίωση της εμπειρίας των χρηστών και την κάλυψη των εξελισσόμενων αναγκών των αστικών επιβατών.

Προηγούμενο άρθροΗ J.B. Hunt ενισχύει τους πράσινους στόχους της με νέα επένδυση σε φορτηγά Nikola