Η Volkswagen Commercial Vehicles (VWCV) αναβάθμισε το μεγάλο βαν της, το Crafter και ξεκινά την προπώλησή του με συστήματα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας επόμενης γενιάς και βελτιωμένα συστήματα ασφάλειας και άνεσης.

Η προπώληση του νέου Crafter ξεκινά στη Γερμανία και τα πρώτα οχήματα του νέου μοντέλου θα βρίσκονται στις αντιπροσωπείες το καλοκαίρι. Για το λανσάρισμα, διατίθενται δύο κινητήρες TDI με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων σε διάφορες εκδόσεις αμαξώματος. Παρά τον πιο ολοκληρωμένο εξοπλισμό ασφαλείας και τα περισσότερα πρακτικά συστήματα που διευκολύνουν την καθημερινότητα στο νέο Crafter, οι τιμές παραμένουν στα επίπεδα του προηγούμενου μοντέλου.

Η επιτυχημένη σειρά υπέστη πλήρη τεχνική αναβάθμιση με νέο σύστημα infotainment και Digital Cockpit με στάνταρ τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών. Προσφέρει διαισθητική χρηστικότητα, εφαρμογές τελευταίας τεχνολογίας με υψηλό βαθμό εξατομίκευσης και προαιρετική ψηφιακή φωνητική υποστήριξη IDA με ενσωματωμένο ChatGPT. Υπάρχουν επίσης πολλά νέα ηλεκτρονικά χειριστήρια, όπως ηλεκτρονικό χειρόφρενο με λειτουργία Auto Hold και επιλογέας για το προαιρετικό αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, χειριστήρια φωτισμού, πάνελ διακοπτών κεντρικής κονσόλας και αγωγών εξαερισμού.

Τα νέα στάνταρ και προαιρετικά συστήματα υποστήριξης ανεβάζουν το επίπεδο της σειράς Crafter. Πλέον, στον βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται το Front Assist (Αυτόματη Πέδηση Έκτακτης Ανάγκης με ανίχνευση ποδηλάτη και πεζού), το Lane Assist (σύστημα διατήρησης λωρίδας), το Dynamic Road Sign Display, περιοριστής ταχύτητας και ηχητικού ελέγχου οπίσθιας απόστασης στάθμευσης. Το Travel Assist θα προσφέρεται προαιρετικά για πρώτη φορά. Αυτό το σύστημα συνδυάζει Adaptive Cruise Control (ACC) για αυτόματη επιτάχυνση και πέδηση και Lane Assist και αυξάνει την πρακτικότητα και την ασφάλεια, ειδικά σε μεγάλα ταξίδια. Σε συνδυασμό με το Travel Assist, το Emergency Assist (αυτόματη πέδηση και ελιγμοί ακινητοποίησης στην άκρη του δρόμου) διατίθεται πλέον και στο Crafter. Νέο στάνταρ σύστημα πληροφοριών τυφλού σημείου στο Crafter βάρους άνω των 3,5 τόνων (N2) ειδοποιεί τον οδηγό για πεζούς και ποδηλάτες ή αναβάτες σκούτερ στο πλάι του οχήματος σε αστική κίνηση (0-30 χλμ/ώρα). Επίσης νέο και στάνταρ σε μοντέλα άνω των 3,5 τόνων, το σύστημα πληροφοριών εκκίνησης (ενημερώνει τον οδηγό εάν υπάρχουν πεζοί μπροστά στο όχημα). Αυτό το σύστημα μπορεί να παραγγελθεί προαιρετικά για οχήματα βάρους έως 3,5 τόνους (N1).

Κατά την έναρξη προπώλησης του Crafter, θα διατίθενται δύο κινητήρες TDI ισχύος 103 kW ή 130 kW, μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων και κίνηση στους εμπρόσθιους τροχούς. Νέες εκδόσεις – με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 8 σχέσεων και/ή τετρακίνηση, καθώς και οπίσθιας κίνησης – θα ακολουθήσουν στους επόμενους μήνες. Οι τύποι αμαξώματος που ήδη διατίθενται περιλαμβάνουν panel van με κανονική οροφή και δύο εκδόσεις υψηλής οροφής, δύο μεταξόνια και τρία μήκη οχήματος (6,0 έως 7,4 μέτρα), καθώς και μοντέλα μονής καμπίνας πλάγιας εκφόρτωσης και πλαισίου. Όπως και ο προκάτοχός του, το νέο Crafter διαθέτει μεγάλη γκάμα αμαξωμάτων: από κλειστά panel van έως μονής καμπίνας, μεταφοράς προσωπικού, πλάγιας εκφόρτωσης και πλαισίου, καθώς και ανατρεπόμενα.

Οι τιμές του νέου Crafter στην Γερμανία ξεκινούν από τα 44.440 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) για την έκδοση panel van Crafter 35 κανονικής οροφής, κινητήρα TDI 103 kW και μηχανικό κιβώτιο ταχυτήτων. Οι τιμές της έκδοσης με κινητήρα TDI 130 kW ξεκινούν από τα 46.155 ευρώ. Το Crafter με πλαίσιο μονής καμπίνας ξεκινά από τα 41.545 ευρώ (καθαρά). Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές του νέου μοντέλου παραμένουν ίδιες με του προκατόχου του, παρά τον σημαντικά βελτιωμένο εξοπλισμό ασφαλείας και τα περισσότερα πρακτικά συστήματα. Οι γερμανικές αντιπροσωπείες έχουν αρχίσει να δέχονται παραγγελίες και οι πρώτες παραδόσεις θα γίνουν το καλοκαίρι.

Προηγούμενο άρθροΗ Nissan παρουσιάζει 4 πρότυπα στην Auto China 2024
Επόμενο άρθροΤα νέα μοντέλα της Porsche Cayenne GTS