Το VECTO είναι το νέο εργαλείο προσομοίωσης που έχει αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό των εκπομπών CO2 και της κατανάλωσης καυσίμων από οχήματα βαρέως τύπου (φορτηγά, λεωφορεία και πούλμαν) με μικτό βάρος οχήματος άνω των 3500kg.

Από την 1η Ιανουαρίου 2019 το εργαλείο είναι υποχρεωτικό για νέα φορτηγά ορισμένων κατηγοριών οχημάτων σε εφαρμογή της νομοθεσίας πιστοποίησης έγκρισης τύπου.

Από το 2019, τα δεδομένα σχετικά με τις εκπομπές CO2 και την κατανάλωση καυσίμων που προσδιορίζονται με το VECTO, μαζί με άλλες σχετικές παραμέτρους, θα παρακολουθούνται και θα αναφέρονται στην Επιτροπή και θα δημοσιοποιούνται για καθένα από τα νέα αυτά φορτηγά.

Πέντε διαφορετικά προφίλ για φορτηγά και πέντε διαφορετικά προφίλ για λεωφορεία και πούλμαν έχουν αναπτυχθεί και εφαρμοστεί στο εργαλείο για να αντικατοπτρίζουν καλύτερα τον σημερινό ευρωπαϊκό στόλο. Το VECTO είναι ένα εκτελέσιμο αρχείο με δυνατότητα λήψης, σχεδιασμένο να λειτουργεί σε έναν μόνο υπολογιστή.

Τα στοιχεία για το VECTO είναι χαρακτηριστικές παράμετροι για τον προσδιορισμό της κατανάλωσης ισχύος κάθε σχετικού στοιχείου του οχήματος. Μεταξύ άλλων, οι παράμετροι για την αντίσταση κύλισης, την αντίσταση αέρα, την μάζα και την αδράνεια, την τριβή του κιβωτίου ταχυτήτων, την βοηθητική ισχύ και τις επιδόσεις του κινητήρα είναι στοιχεία που υπολογίζονται για την προσομοίωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών CO2 σε τυποποιημένους κύκλους οδήγησης.

Προηγούμενο άρθροΟ πρόεδρος της Ferrari δήλωσε την υποστήριξή του προς τον CEO
Επόμενο άρθροΠιέζεται η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία