The Mercedes-Benz press conference at the 2019 IAA

Η συνέντευξη Τύπου της Mercedes-Benz στο πλαίσιο της IAA 2019 επικεντρώθηκε σε βιώσιμες λύσεις για το μέλλον της κινητικότητας, οι οποίες αντικατοπτρίζονται τόσο στα προϊόντα όσο και στην επιχειρηματική στρατηγική. Την ίδια στιγμή, η Mercedes-Benz συνέχισε να τοποθετείται ως κατασκευαστής πολυτελών αυτοκινήτων. Ως παράδειγμα αυτής της βιώσιμης πολυτέλειας, το αυτοκίνητο της Mercedes-Benz Vision EQS έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του.

Mercedes-Benz VISION EQS

Παράλληλα, η εταιρεία παρουσίασε για πρώτη φορά και 19 άλλα οχήματα. Ένα επιπλέον σημείο της εμφάνισης στην φετινή IAA ήταν το πλήρως αναθεωρημένο εκθεσιακό περίπτερο το οποίο έγινε πιο προσανατολισμένο στον πελάτη.

“Είμαστε πεπεισμένοι ότι η ανάγκη για ατομική κινητικότητα σε όλο τον κόσμο θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ειδικά για το brand της Mercedes-Benz, υπάρχει μια δεύτερη παγκόσμια τάση που φαίνεται να ενισχύεται: και αυτή είναι η απαίτηση για κάτι ξεχωριστό – για εξαιρετικά προϊόντα και εμπειρίες. Η δουλειά μας τώρα είναι να επαναπροσδιορίσουμε τη σύγχρονη πολυτέλεια της Mercedes. Και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιθυμητή, σύγχρονη πολυτέλεια πρέπει να είναι βιώσιμη – αλλά και αειφόρα συναρπαστική”, δήλωσε ο Ola Källenius, πρόεδρος του ΔΣ της Daimler AG και επικεφαλής της Mercedes-Benz Cars, ο οποίος παρουσίασε επίσης τη μελλοντική κατεύθυνση του πολυτελούς brand – το οποίο είναι προσανατολισμένο προς την αειφορία και την ηλεκτρική κινητικότητα.

The Mercedes-Benz VISION EQS, presented by Ola Källenius, Chairman of the Board of Management of Daimler AG and Head of Mercedes-Benz Cars, celebrated its world premiere at the press conference. The showcar gives an outlook on the future of Mercedes-Benz. The electric luxury sedan underlines that sustainability is a central issue.

“Τα πάντα αλλάζουν διαρκώς.  Πάντα έτσι ήταν, καθώς η κινητικότητα απαιτεί τεχνική πρόοδο. Το “First move the world – Πρώτα να κινήσουμε τον κόσμο” είναι επομένως ο βαθύτερος σκοπός της δουλειάς μας και το κίνητρό μας στη Mercedes-Benz. Σημαίνει να επιδιώκουμε περισσότερα από τα άμεσα εφικτά. Αυτό το πρωτοποριακό πνεύμα είναι μέρος του DNA μας και το καθιστά επίσης ακρογωνιαίο λίθο της νέας βιώσιμης επιχειρηματικής στρατηγικής” κατέληξε ο κ. Källenius.

Αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τους ακόλουθους στόχους:

  • Ένα στόλο νέων αυτοκινήτων με ουδέτερο CO2 μέχρι το 2039.
  • Περισσότερο από το 50% των νέων αυτοκινήτων που πωλούνται εφοδιασμένα με ηλεκτρικούς κινητήρες μέχρι το 2030.
  • Ένα ενεργειακό εφοδιασμό με ουδέτερο CO2 για σχεδόν όλες τις τοποθεσίες στη Γερμανία και παραγωγή οχημάτων ουδέτερου CO2 στην Ευρώπη μέχρι το 2022.
  • Μακροπρόθεσμα, η αλυσίδα αξίας θα πρέπει να γίνει κύκλος αξίας, συμπεριλαμβάνοντας ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού.
  • Η ηλεκτροκίνηση θα γίνει η κύρια δραστηριότητα της Mercedes-Benz. Οι μελλοντικές αρχιτεκτονικές οχημάτων σχεδιάζονται για την ηλεκτροκίνηση από την αρχή και θα έχουν τη δική τους ηλεκτρική πλατφόρμα.

AMBITION 2039: Ο δρόμος προς την βιώσιμη κινητικότητα

Η φιλοδοξία της Mercedes-Benz να επιτύχει νέο στόλο αυτοκινήτων με ουδέτερο CO2 σε 20 χρόνια, σημαίνει θεμελιώδη μετασχηματισμό της εταιρείας σε λιγότερο από τρεις κύκλους προϊόντων. Δεν πρόκειται για μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν κάποιος σκεφθεί πως τα ορυκτά καύσιμα κυριαρχούν στον κλάδο από τότε που ο Carl Benz και ο Gottlieb Daimler εφηύραν το αυτοκίνητο πριν από 130 χρόνια. Όμως, ως εταιρεία που ιδρύθηκε από μηχανικούς, η Mercedes-Benz πιστεύει ότι η τεχνολογία μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Επί του παρόντος, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος τύπος οδήγησης θα ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των πελατών σε 20 χρόνια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον η Mercedes-Benz ενθαρρύνει τους πολιτικούς να προετοιμάσουν το δρόμο για τεχνολογική ουδετερότητα: καθορισμό στόχων, αλλά όχι και του τρόπου με τον οποίον θα επιτυγχάνονται. Επί του παρόντος, η προσοχή εστιάζεται στην ηλεκτρική κινητικότητα με μπαταρίες. Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να είναι σημαντική η προσπάθεια για άλλες λύσεις, όπως οι κυψέλες καυσίμων ή τα συνθετικά καύσιμα, τα αποκαλούμενα “Ε-καύσιμα”.

Προηγούμενο άρθροH Lime στηρίζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
Επόμενο άρθροEurostar 2019, Επιβατικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς το νέο Peugeot 208