Το Renault Twizy, με μήκος μόλις 2,34μ., πλάτος 1,23μ. και ύψος 1,26μ. απευθύνεται στους κατοίκους των πόλεων που ψάχνουν για ένα ευέλικτο και οικονομικό όχημα για την αστική κινητικότητα.  

Αν και οι διαστάσεις του είναι λίγο μεγαλύτερες από ένα τρίκυκλο scooter, το Renault Twizy προσφέρει το επίπεδο ασφαλείας και άνεσης ενός κανονικού αυτοκινήτου: εξασφαλίζει σταθερότητα χάρη στους 4 τροχούς του, διαθέτει τιμόνι και πεντάλ καθώς και καμπίνα που χωράει δύο ενήλικες, τον έναν πίσω από τον άλλο. Εκτός από τα βασικά αυτά χαρακτηριστικά, το Renault Twizy διαθέτει εξοπλισμό όπως ζώνες ασφαλείας και αερόσακο οδηγού.

Το Twizy έχει δυναμικό χαρακτήρα και πρωτοποριακό σχεδιασμό με συμπαγείς γραμμές, πρωτότυπες πόρτες που ανοίγουν προς τα πάνω, μεγάλο παρμπρίζ που φτάνει έως την οροφή του αυτοκινήτου με ευρύ πεδίο ορατότητας και πρωτότυπα φωτιστικά σώματα.

Το concept του Renault Twizy συνδυάζει την απόλαυση που προσφέρει η «ανοικτή» οδήγηση με το επίπεδο ασφαλείας ενός αυτοκινήτου. Επιπρόσθετα προστατευτικά που καλύπτουν το κενό κάτω τμήμα του χώρου των θυρών παρέχουν ακόμη μεγαλύτερη προστασία από τον αέρα και την βροχή.

Το πλήθος των αποθηκευτικών χώρων ανταποκρίνεται στις ανάγκες των επιβατών είτε για τη μετακίνηση από και προς το γραφείο είτε για λίγα ψώνια. Ο αποθηκευτικός χώρος 31 λίτρων,  ιδανικός για έναν χαρτοφύλακα ή για λίγα ψώνια, κλειδώνει και είναι εύκολα προσβάσιμος κάτω από το πίσω κάθισμα. Μικροί αποθηκευτικοί χώροι υπάρχουν επιπλέον στις δύο πλευρές της κολόνας τιμονιού.

Διατίθεται σε δύο εκδόσεις, που σχετίζονται με το εάν ο οδηγός είναι υποχρεωμένος να έχει δίπλωμα οδήγησης (ανάλογα με την ισχύουσα νομοθεσία κάθε χώρας). Μια έκδοση  Renault Twizy με ηλεκτροκινητήρα 15kW που αποδίδει 20 ίππους -η οποία απαιτεί οπωσδήποτε οδηγό με δίπλωμα οδήγησης- και μια έκδοση με ηλεκτροκινητήρα 4kW που αποδίδει 5 ίππους. Η μπαταρία ιόντων λιθίου 7 Kw είναι τοποθετημένη κάτω από το μπροστινό κάθισμα.

Το συνολικό βάρος του δεν ξεπερνά τα 450 κιλά, μαζί με τις μπαταρίες βάρους 100 κιλών, με αυτονομία που φτάνει τα 100 χλμ (μικτός κύκλος). Η μπαταρία του φορτίζεται εξαιρετικά εύκολα χάρη σε ένα πτυσσόμενο σπειροειδές καλώδιο που βρίσκεται σε συγκεκριμένο χώρο από ένα καπάκι στο καπό του οχήματος. Χάρη σε έναν ενσωματωμένο φορτιστή, αυτό το καλώδιο μπορεί να είναι συμβατό με τις υποδομές φόρτισης μπαταριών στα οδικά δίκτυα ενώ με έναν προσαρμογέα το καλώδιο μπορεί να συνδεθεί σε οποιαδήποτε οικιακή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος 10A  220V. Η μπαταρία του Renault Twizy φορτίζεται πλήρως σε 3 ½ ώρες.

Το αμάξωμα του Renault Twizy είναι ορατό σε συνθήκες κίνησης στους υπόλοιπους οδηγούς. Σε περίπτωση μετωπικής σύγκρουσης, και οι 2 επιβάτες προστατεύονται από μια παραμορφώσιμη κατασκευή, ενώ η εξωτερική θέση των 4 τροχών και οι πλευρικές μπάρες εκατέρωθεν του σασί, προστατεύουν σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης. Το επίπεδο παθητικής ασφάλειας του Renault Twizy, που εκμεταλλεύεται πλήρως την τεχνογνωσία της Renault, περιλαμβάνει αερόσακο οδηγού, ζώνη τεσσάρων σημείων πρόσδεσης για τον οδηγό και τριών σημείων για τον επιβάτη του πίσω καθίσματος. Ακόμα, χάρη στο 4τροχο σασί του και το εξαιρετικά χαμηλό κέντρο βάρους του, το Renault Twizy προσφέρει σταθερότητα στην οδήγηση, ενώ τα δισκόφρενα παντός τύπου εξασφαλίζουν ακριβές και αποτελεσματικό φρενάρισμα. Το μοντέλο, δεν διατίθεται ακόμα στην ελληνική αγορά.

Προηγούμενο άρθροΒρείτε το σκούτερ Lime στο Google Maps
Επόμενο άρθρο3η στο Δείκτη Ικανοποίησης Πελατών J.D. Power 2019 η Mitsubishi Motors