Περιβαλλοντικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων η Transport & Environment (T&E), με κοινή ανακοίνωση καλούν τους ηγέτες της ΕΕ να πρασινίσουν όλες τις επενδύσεις και να εξετάσουν τα ευρωομόλογα.

Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει γονατίσει και οι Ευρωπαίοι θέλουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Η ΕΕ και οι εθνικές κυβερνήσεις ετοιμάζονται να δαπανήσουν εκατοντάδες δισ. (μερικοί εκτιμούν έως και 10% του ΑΕΠ ή 1,5 τρισ. ευρώ) από τα χρήματα των φορολογουμένων για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

“Αλλά αυτό δεν σημαίνει διάσωση των συνήθων υπόπτων όπως τα ορυκτά καύσιμα, τα χημικά, τα ρυπογόνα αυτοκίνητα και τις αεροπορικές εταιρείες”, λένε οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές ομάδες της ΕΕ. Πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών το απόγευμα της Πέμπτης 23 Απριλίου, καλούν τις κυβερνήσεις και την ΕΕ να ετοιμάσουν ένα πρωτοποριακό “πράσινο και δίκαιο” σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης που θα χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό της Ένωσης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και πιθανώς ακόμα και από ευρωομόλογα.

Η κοινή έκκληση που δημοσιεύθηκε σήμερα (23 Απριλίου) αποτελεί μια άνευ προηγουμένου ένδειξη ενότητας του πράσινου κινήματος, καθώς ασκούνται πιέσεις στους νομοθέτες για επιστροφή στις “συνήθεις ενασχολήσεις”.

Οι νομοθέτες πρέπει να εντείνουν και να εφαρμόσουν τους περιβαλλοντικούς νόμους που αναφέρονται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, όπως λένε. Μια πράσινη επενδυτική πολιτική θα υποστηρίξει και θα επιταχύνει τη δίκαιη μετάβαση σε μια καθαρότερη οικονομία. Ζητούν έως το τέλος του τρέχοντος έτους οι πολιτικές δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων να έχουν ευθυγραμμιστεί με τους στόχους της Πράσινης Συμφωνίας.

Οι επενδύσεις τόνωσης σε ρυπογόνους τομείς πρέπει να εξαρτώνται από την ευθυγράμμισή τους με τους περιβαλλοντικούς και κλιματικούς στόχους. Οι κρατικές ενισχύσεις, τα δάνεια και κάθε άλλου είδους υποστήριξη εταιρειών πρέπει να συνοδεύονται από αυστηρούς όρους, αναφέρουν.

“Καλούμε τους ηγέτες της ΕΕ και των εθνικών κυβερνήσεων να αντιμετωπίσουν την άνευ προηγουμένου κρίση της πανδημίας του COVID-19 με ενότητα, θάρρος και καινοτομία”, λένε οι οργανισμοί.

Ο William Todts, Executive Director της T&E, δήλωσε: “Γίνεται πολύς λόγος για την ιδέα ενός πράσινου σχεδίου ανάκαμψης. Αλλά η συζήτηση δεν έχει κόστος. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου κρίση που θα απαιτήσει μια άνευ προηγουμένου αντιμετώπιση. Αυτό σημαίνει ευρωομόλογα, πράσινες προϋποθέσεις για κρατικές ενισχύσεις, νέους κανονισμούς παροχής επενδυτικής εξασφάλισης στις επιχειρήσεις. Τώρα είναι η ώρα να πραγματοποιηθούν όλα αυτά. Ίσως αυτή να είναι η μόνη μας ευκαιρία να βγούμε από την κρίση πιο πράσινοι, πιο ισχυροί και πιο ενωμένοι”.

Προς υποστήριξη αυτής της έκκλησης της κοινωνίας πολιτών, το κίνημα πολιτών WeMove θα υποβάλει έκκληση καλώντας τους Ευρωπαίους να συμμετάσχουν στο κίνημα και να απαιτήσουν ενότητα και θάρρος για την αντιμετώπιση αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης: www.wemove.eu/greenrecovery.

Μέχρι τις 7:00 της 23ης Απριλίου, οι υπογράφοντες την προσφυγή είναι:

EΕ (Bρυξέλλες)
WWF European Policy Office
Transport & Environment (T&E)
BirdLife Europe
Greenpeace European Unit
Friends of the Earth Europe
Climate Action Network (CAN) Europe
European Environmental Bureau (EEB)
CEE Bankwatch Network
Health and Environment Alliance (HEAL)
Naturefriends International

Διεθνώς
Avaaz
WeMove
SumOfUs

Βέλγιο
Inter-Environnement Wallonie
Bond Beter Leefmilieu
Climaxi

Γαλλία
Réseau Action Climat
France Nature Environnement
Fondation Nicolas Hulot
Respire

Γερμανία
Deutsche Umwelthilfe
Verkehrsclub Deutschland VCD

Ιταλία
Legambiente
Cittadini per l’aria
Fondazione per lo Sviluppo Sostenibile

Ισπανία
Salvia
Ecodes
Sociedad Civil por el Debate
Red de periodistas rurales
PTP
FER – fundacion renovables
Ecounion

Πορτογαλία
Quercus
ZERO

Ιρλανδία
An Taisce – National Trust for Ireland

Ουγγαρία
Levego

Αυστρία
VCÖ –Mobilität mit Zukunft

Ελβετία
Alpine Initiative
Oceancare

Ολλανδία
Natuurenmilieu
Milieudefensie

Nορβηγία
Bellona Europa

Πολωνία
Polish Ecological Club Mazovian Branch
FPPE
Społeczny Rzecznik Pieszych w Bydgoszczy

Σουηδία
Naturskyddsföreningen

Προηγούμενο άρθροΤο Νέο Opel Mokka στην εκκίνηση
Επόμενο άρθροΣυμπεράσματα από την εικονοδιάσκεψη των ηγετών κρατών της ΕΕ