Συνεργασία Rolls-Royce και Hyundai Motor Group χαράσσει το δρόμο για συστήματα αερομεταφορών με ηλεκτροκίνηση και κυψέλες καυσίμου υδρογόνου.

Η Rolls-Royce και το Hyundai Motor Group ανακοίνωσαν πλάνο συνεργασίας με σκοπό να μεταφέρουν τις τεχνολογίες της ηλεκτροκίνησης και των κυψελών καυσίμου υδρογόνου στην αγορά της προηγμένης αερομετακίνησης (Advanced Air Mobility – AAM). Η συνεργασία θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες αερομεταφορών και πιστοποίησης της Rolls-Royce καθώς και τις τεχνολογίες κυψελών καυσίμου υδρογόνου και την παραγωγική ικανότητα του Ομίλου Hyundai Motor. Αμφότερες οι εταιρείες μοιράζονται ένα κοινό όραμα: να πρωτοστατήσουν στην αγορά της προηγμένης αερομετακίνησης (AAM) παρέχοντας ηλεκτρικές λύσεις μπαταρίας και κυψελών καυσίμου στις αγορές Αστικής Αερομετακίνησης (Urban Air Mobility – UAM) και Περιφερειακής Αερομετακίνησης (Regional Air Mobility -RAM) προάγοντας τις βιώσιμες αερομεταφορές.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας (MοU) περιλαμβάνει πέντε στρατηγικούς στόχους:

  • Ανάπτυξη τεχνολογίας και απαιτήσεων συστημάτων ισχύος και πρόωσης για το τμήμα Advanced Air Mobility Division της Hyundai.
  • Παραγωγή συστημάτων ισχύος και πρόωσης Rolls-Royce για την αγορά της Advanced Air Mobility (AAM).
  • Ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρικής πρόωσης που βασίζονται σε κυψέλες καυσίμου υδρογόνου ως πηγή ενέργειας για τις πλατφόρμες RAM της Hyundai.
  • Εισαγωγή στην αγορά ενός κοινού συστήματος ηλεκτρικής πρόωσης κυψελών καυσίμου στην ευρύτερη αγορά της προηγμένης αερομετακίνησης (AAM).
  • Διάθεση και κοινή επίδειξη ηλεκτρικών αεροσκαφών με κυψέλες καυσίμου έως το 2025.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο της Supernal στο Farnborough Airshow όπου από πλευράς Rolls-Royce παρέστησαν οι Warren East, Διευθύνων Σύμβουλος , Grazia Vittadini, Chief Technology and Strategy Officer και Rob Watson, Πρόεδρος της Rolls-Royce Electrical. Από το Hyundai Motor Group παρόντες ήταν οι Euisun Chung, Executive Chair, Jaiwon Shin, Πρόεδρος και Επικεφαλής του Τμήματος Advanced Air Mobility (AAM) και Jaeyong Song, Αντιπρόεδρος του Τμήματος AAM του Ομίλου.

Ο Jaiwon Shin, δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με την Rolls-Royce για να αξιοποιήσουμε την πείρα τους στον τομέα των αερομεταφορών και της πιστοποίησης επιταχύνοντας την ανάπτυξη συστημάτων πρόωσης κυψελών καυσίμου υδρογόνου. Η Hyundai έχει διαθέσει με επιτυχία συστήματα κυψελών καυσίμου υδρογόνου στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου και τώρα διερευνά τη σκοπιμότητα τεχνολογιών ηλεκτρικής πρόωσης καθώς και υδρογόνου για ενσωμάτωση τους στην αεροδιαστημική. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η βασική τεχνολογία για την υποστήριξη του στόχου της παγκόσμιας αεροπορικής βιομηχανίας να πετάει με μηδενικό άνθρακα έως το 2050».

Ο Rob Watson, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με το Hyundai Motor Group, γεγονός που παρέχει μια πολύτιμη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει κάθε εταιρεία από τους τομείς της αεροδιαστημικής και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η αγορά Advanced Air Mobility προσφέρει μεγάλες εμπορικές δυνατότητες και αυτή η συνεργασία υποστηρίζει τις κοινές μας φιλοδοξίες να πρωτοστατήσουμε στην αγορά Advanced Air Mobility. Είναι επίσης μια άλλη πτυχή του ρόλου της Rolls-Royce στην παροχή λύσεων που θα επιτρέψουν στους επιβάτες να ταξιδεύουν βιώσιμα και θα βοηθήσουν στην παροχή μηδενικού άνθρακα έως το 2050».

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης συστήματος κυψελών καυσίμου υδρογόνου σε ένα αμιγώς ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης αεροσκάφους είναι η ενσωματωμένη πηγή ισχύος με μηδενικές εκπομπές, αθόρυβη και αξιόπιστη που επιτρέπει την κλιμάκωση της ισχύος καθώς και η εμβέλεια πτήσεων μεγάλων αποστάσεων. Η Hyundai θα συνεργαστεί με τη Rolls-Royce για να προσφέρει κυψέλες καυσίμου υδρογόνου, συστήματα αποθήκευσης και υποδομή στις αγορές, προωθώντας παράλληλα αυτή την τεχνολογία στα οχήματα RAM (Περιφερειακής Αερομετακίνησης) της Hyundai και τα αμιγώς ηλεκτρικά και υβριδικά συστήματα κίνησης της Rolls-Royce.

Η Rolls-Royce έχει δεσμευτεί πως τα νέα προϊόντα της θα είναι συμβατά με λειτουργία μηδενικού άνθρακα έως το 2030 και όλα τα προϊόντα της θα είναι συμβατά με καθαρό μηδενικό άνθρακα έως το 2050.

Ο Όμιλος Hyundai Motor ανακοίνωσε νωρίτερα φέτος τον επιχειρηματικό του χάρτη για την προηγμένη αερομετακίνηση, ώστε να προσφέρει φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις αερομεταφορών τόσο εντός αστικού ιστού, όσο και σε περιφερειακή κλίμακα μετακίνησης από πόλη σε πόλη. Η εταιρία Supernal του Hyundai Motor Group με έδρα τις ΗΠΑ στοχεύει να ξεκινήσει εμπορικές υπηρεσίες Αστικής Αερομετακίνησης (UAM) στις ΗΠΑ το 2028, ενώ το Hyundai Motor Group σχεδιάζει να λανσάρει υπηρεσίες Περιφερειακής Αερομετακίνησης (RAM) τη δεκαετία του 2030.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθροJeep: H αγαπημένη μάρκα των Αμερικανών
Επόμενο άρθροΝέος βενζινοκινητήρας Volkswagen 1.5 TSI evo2