Την ψηφιακή μετάβαση του κλάδου Μεταφορών ανέδειξε ως προτεραιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ο αρμόδιος υφυπουργός για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος σε σημερινή (14 Μαρτίου 2022) εκδήλωση.

Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ψηφιοποίηση των Υπηρεσιών και την ανάπτυξη Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), στο παράρτημα Πτολεμαΐδας.

Τα εγκαίνια έγιναν από τον υφυπουργό  Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Χρίστο Δήμα, παρόντων επίσης, του Γ.Γ. Έρευνας και Καινοτομίας, καθηγητή Αθανάσιου Κυριαζή, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιου Κασαπίδη, του Δημάρχου Εορδαίας, Παναγιώτη Πλακεντά και του προέδρου του ΔΣ ΕΚΕΤΑ, Δρ. Δημητρίου Τζοβάρα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υφυπουργός Μεταφορών σημείωσε τα εξής: «Διανύουμε μια εποχή κρίσεων που πολλές φορές αλλάζει τον προγραμματισμό, τους στόχους και την πορεία των δράσεων μας. Το κράτος λαμβάνει έντονα χαρακτηριστικά μιας δομής διαχείρισης κρίσεων και σε μια τέτοια αλλαγή, το σημαντικότερο λόγο έχει η δημιουργία ενός ανοιχτού ορίζοντα έρευνας και καινοτομίας.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου εργάζονται συστηματικά για την ένταξη της καινοτομίας στις μεταφορές και την κινητικότητα, τομέας στον οποίο αναπτύσσει σημαντική δραστηριότητα το Ινστιτούτο Μεταφορών του ΕΚΕΤΑ.

Προωθούμε την εισαγωγή και τη χρήση των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών σε εθνικό, περιφερειακό και αστικό επίπεδο.

Σειρά έργων έχουν ενταχθεί στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης Μεταφορών της χώρας, ενώ υλοποιείται ένα πρόγραμμα δράσεων  με σκοπό την ψηφιακή μετάβαση του κλάδου των Μεταφορών.

Η δυναμική παρουσία του ΕΚΕΤΑ στην Πτολεμαΐδα είναι μια τέτοια δράση και αποτελεί το επιστέγασμα της διαχρονικής και σημαντικής για τον τόπο μας παρουσίας του  ΙΤΕΣΚ που ιδρύθηκε πριν από  χρόνια στην Δυτική Μακεδονία.

Ενσωματωμένο, πλέον, το Ινστιτούτο στο ΕΚΕΤΑ εδραιώνει τον ρόλο της έρευνας και της Τεχνολογίας, στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της περιφέρειάς μας για τη μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία και τη βιώσιμη λειτουργία και ανάπτυξη των πόλεων.

Γι αυτό θα ήθελα να χαιρετήσω και την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ του ΕΚΕΤΑ να στεγαστούν στο κτίριο αυτό και παραρτήματα των Ινστιτούτων Μεταφορών, Πληροφορικής και Αγροτικής Οικονομίας, τα οποία θα πλαισιώσουν το υπάρχον Ινστιτούτο Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΕΚΕΤΑ που εγκαθίσταται στο νέο κτίριο.

Η  Πτολεμαΐδα αποκτά το πρώτο Ερευνητικό Κέντρο της και την άμεση πρόσβαση που χρειάζεται στα αποτελέσματα της Έρευνας και της καινοτομίας.

Η ύπαρξη του ΕΚΕΤΑ στη περιοχή μας και η στήριξή του από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας σηματοδοτεί τη δυνατότητα να γίνουν οι πόλεις μας και τα συστήματα μεταφορών και ανάπτυξης της περιοχής μας ‘ανοιχτά εργαστήρια καινοτομίας’».

Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους είκοσι κορυφαίους ερευνητικούς και ακαδημαϊκούς φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσέλκυση χρηματοδότησης από ανταγωνιστικά ευρωπαϊκά προγράμματα. Ιδρύθηκε το 2000 και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το ανθρώπινο δυναμικό του, συγκροτούν 700 και πλέον άτομα, εκ των οποίων η πλειοψηφία είναι υψηλά καταρτισμένοι επιστήμονες. Οι κύριες εγκαταστάσεις του βρίσκονται στη Θέρμη Θεσσαλονίκης σε ένα χώρο 30.000 τ.μ., ενώ έχει παραρτήματα στην Αθήνα, στο Βόλο, στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και στην Πτολεμαΐδα.

Το ΕΚΕΤΑ αποτελεί αξιόλογη δύναμη στο διεθνή ερευνητικό χώρο έχοντας να επιδείξει σημαντικά επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα σε ερευνητικές  περιοχές με μεγάλο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και την κοινωνία όπως: Βιώσιμη και Καθαρή Ενέργεια, Περιβαλλοντικές Τεχνολογίες, Χημικές και Βιοχημικές Διεργασίες, Προηγμένα Λειτουργικά Υλικά, Πληροφορική, Τηλεματική, Τηλεπικοινωνίες, Βιώσιμη Κινητικότητα, Συνδυασμένες Μεταφορές, Οδική Ασφάλεια, Αγρο-Βιοτεχνολογία, Μεταφραστική Ιατρική Έρευνα, Πληροφορική Βιο-δεδομένων Μεγάλης Κλίμακας, Βιο-οικονομία, Αγροτεχνολογία, Ασφάλεια καθώς επίσης και σε διάφορες διαθεματικές επιστημονικές και τεχνολογικές περιοχές που προκύπτουν από τα παραπάνω.

Φωτογραφία: ΕΚΕΤΑ

Προηγούμενο άρθροΗ μάρκα ALPINA στο χαρτοφυλάκιο του BMW Group
Επόμενο άρθροHonda: ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ουκρανία