Στην Einride, οι βιώσιμες εμπορευματικές μεταφορές δεν παρέχουν απλώς τη δυνατότητα περιορισμού σημαντικών εκπομπών CO2e, αλλά επεκτείνονται και στον τομέα της κυκλικότητας.

Σε αυτό περιλαμβάνεται η αλλαγή χρήσης μπαταριών που αποσύρθηκαν από τον ηλεκτρικό στόλο της Einride. Αυτές οι μπαταρίες θα τοποθετηθούν στους σταθμούς Smartcharger Einride για αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας.

Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών δεύτερης ζωής (BESS) συνιστούν σημαντική καινοτομία στην βιωσιμότητα του ενεργειακού τομέα. Δεν γίνεται απλώς επανάχρηση των χρησιμοποιημένων μπαταριών που θα απορρίπτονταν – συχνά σε χώρους υγειονομικής ταφής, εν αναμονή ανακύκλωσης, αλλά δίνεται η δυνατότητα να συμβάλουν σε οικονομικά αποδοτικές λύσεις φόρτισης.

Η Einride προωθεί τα οφέλη των BESS μέσω προηγμένων ψηφιακών δυνατοτήτων. Συνδέοντας δεδομένα βασικών τομέων, το έξυπνο σύστημα εμπορευματικών μεταφορών Einride Saga θα παρέχει φόρτιση αποδοτικότερου κόστους και άλλα οφέλη, όπως παράταση της ζωής των μπαταριών.

Τι είναι τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών

Τα BESS είναι συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών, με δυνατότητα απόδοσης αυτής της ενέργειας κατ’ απαίτηση. Περιλαμβάνουν εξοπλισμό και λογισμικό και υποστηρίζουν διάφορες λειτουργίες του ηλεκτρικού δικτύου. Σε αυτές περιλαμβάνονται η αποθήκευση πλεονάζουσας ηλεκτρικής ενέργειας, όταν η προσφορά υπερβαίνει τη ζήτηση και απόδοση αποθηκευμένης ενέργειας, όταν η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά. Έτσι συμβάλλουν στην εξισορρόπηση του ηλεκτρικού δικτύου, με βοηθητικές υπηρεσίες που βελτιώνουν την αξιοπιστία και την απόδοσή του.

Οι τεχνολογίες αποθήκευσης μπαταριών είναι σημαντικές για την επιτάχυνση της μετάβασης στην ηλεκτρική μετακίνηση, καθώς βοηθούν στην ανακούφιση του ηλεκτρικού δικτύου, ενσωματώνοντας επιπλέον ενεργειακούς πόρους. Οι BESS θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στους σταθμούς έξυπνων φορτιστών Einride, παρέχοντας οικονομική φόρτιση στους στόλους Einride και σε σταθμούς δημόσιας φόρτισης, δηλαδή σε ελαφρά και βαρέα οχήματα άλλων επιχειρήσεων ή ιδιωτών.

Τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας μπαταριών μπορεί να αποτελούνται από μπαταρίες πρώτης ή/και δεύτερης ζωής. Τα συστήματα πρώτης ζωής αποτελούνται από αχρησιμοποίητες μπαταρίες, ενώ τα συστήματα δεύτερης ζωής διαθέτουν ήδη χρησιμοποιημένες μπαταρίες.

Φωτογραφία:  Einride 

Προηγούμενο άρθροΣυνεργασία Euro NCAP – HORIBA MIRA
Επόμενο άρθροΤο νέο Peugeot 2008 πρώτο στην κατηγορία B-SUV