Τα τελευταία δύο χρόνια, η λιανική αγορά αυτοκινήτων κινείται προς τη λειτουργική μίσθωση. Μια τάση που επιταχύνεται και δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη. Επί του παρόντος, οι περισσότερες εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης ετοιμάζουν νέα προϊόντα για το λιανικό εμπόριο -αναμένοντας μεγάλη ανάπτυξη από τις ΜΜΕ και την ιδιωτική αγορά- αλλά και συμπράξεις που αναδεικνύονται σε σημαντικούς παράγοντες ανάπτυξης.

Ηλεκτρική κινητικότητα

Η χρηματοδοτική μίσθωση βοηθά και στην επέκταση της ηλεκτρικής κινητικότητας, με πολλά παραδείγματα τόσο από τον ευρωπαϊκό όσο και από τον ελληνικό χώρο. Καθώς αυξάνεται η ζήτηση, το leasing θα γίνει ο προτιμητέος τρόπος απόκτησης EV. Οι εταιρείες στην Ελλάδα προσφέρουν ήδη ηλεκτρικά μοντέλα, π.χ. Hertz Electric Lease, Avis, Arval κλπ, ωστόσο το πρόβλημα της υποδομής παραμένει σημαντικός παράγοντας ανάσχεσης της τάσης προς το παρόν στη χώρα μας.

Κινητικότητα διαμοιρασμού

Οι εταιρείες leasing αναπτύσσονται, επίσης, σε νέους τομείς κινητικότητας, περιλαμβανομένης της οικονομίας κοινής χρήσης (e-hailing, εταιρικό ή ιδιωτικό carsharing), δεδομένου ότι η τάση που αφορά στη χρήση –και μάλιστα κατά παραγγελία– έναντι της ιδιοκτησίας, επεκτείνεται με ταχύτατο ρυθμό. Προς την κατεύθυνση αυτή βλέπουμε να λειτουργούν ήδη κάποιες από τις εταιρείες leasing πολλαπλών brands αλλά και θυγατρικές ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών που επεκτείνουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο.

Από πλευράς εταιρειών leasing, πρόσφατο είναι το παράδειγμα της LeasePlan που λανσάρισε δοκιμαστικά την Tess, μια νέα εφαρμογή, η οποία επιτρέπει στους πελάτες ιδιωτικής μίσθωσης να μοιράζονται τα αυτοκίνητά τους με τους φίλους και την οικογένειά τους.

Κινητικότητα ως υπηρεσία

Η Arval, από τους κορυφαίους προμηθευτές ολοκληρωμένων λύσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης και η θυγατρική της Société Générale, ALD, συμμετέχουν σε μια συμμαχία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, με στόχο την προώθηση της κινητικότητας ως υπηρεσίας – την MaaS Alliance.

Η Συμμαχία στοχεύει στη δημιουργία των βάσεων για μια κοινή προσέγγιση της κινητικότητας ως υπηρεσίας, με την ενσωμάτωση των διαφόρων μορφών μεταφορικών υπηρεσιών σε μια ενιαία υπηρεσία κινητικότητας, προσβάσιμη κατόπιν ζήτησης. Η ALD δήλωσε πως θεωρεί την ένταξή της στη Συμμαχία MaaS ως λογική επέκταση της εμπειρίας και των φιλοδοξιών της όσον αφορά στην καινοτομία της κινητικότητας.

Συνδρομητική κινητικότητα

Οι υπηρεσίες κινητικότητας βάσει συνδρομής, έχουν γίνει ιδιαίτερα ελκυστικές, αφού υπόσχονται απλότητα και ευελιξία, επιτρέποντας στους πελάτες την επιλογή υπηρεσιών κατ’ απαίτηση, χωρίς μακροπρόθεσμη δέσμευση, αλλάζοντας οχήματα βάσει των αναγκών τους ή πληρώνοντας διαφορετικά ποσά, ανάλογα με τον τύπο του αυτοκινήτου.

Ένα παράδειγμα είναι αυτό της Sixt, που λανσάρισε μια εφαρμογή MaaS (Sixt rent -Sixt ride και Sixt share) αλλά και μια σειρά μοντέλων συνδρομών Sixt Flat με all-inclusive υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των εταιρειών και των ατόμων για ευκολία και ευελιξία.

Η συνδεσιμότητα οδηγεί το μέλλον

Στη νέα εξορθολογισμένη κινητικότητα θα συμβάλουν και τα συνδεδεμένα αυτοκίνητα, που θα λειτουργήσουν καταλυτικά για τις εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης οχημάτων, ώστε να παρέχουν ψηφιακές εμπειρίες στους πελάτες τους, επιτρέποντάς τους να συνδέουν δεδομένα οχημάτων και οδηγού σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, θα έχουν τη δυνατότητα προσφορών καλύτερα προσαρμοσμένων στις ανάγκες οδήγησης, τις συνήθειες και τους προϋπολογισμούς των πελατών.

 

 

Προηγούμενο άρθροΗ Masternaut εξαγοράστηκε από τη Michelin
Επόμενο άρθροΟι πωλήσεις επιβατικών αυτοκινήτων το πρώτο τετράμηνο στην Ευρώπη