Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και οι στρατηγικές τους

Οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου προσαρμόζουν τις στρατηγικές τους δεσμευόμενες σε ένα πιο “πράσινο” μέλλον που υπαγορεύεται από την ενεργειακή μετάβαση.

Η άνοδος των ηλεκτρικών οχημάτων επηρεάζει άμεσα τον πετρελαϊκό κλάδο, καθώς οι τιμές των ηλεκτρικών αυτοκινήτων μπαταρίας μειώθηκαν κατά 13% το 2020 και η τιμή ενός ηλεκτρικού οχήματος μεγάλης αυτονομίας αναμένεται περίπου στα 22.000 δολάρια το 2040.

Σύμφωνα με το Bloomberg, εάν οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων συνεχίσουν να αυξάνονται 60% κατά μέσο όρο ετησίως, έως το 2023 η ζήτηση πετρελαίου θα μειωθεί κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Οι μελλοντικές ενεργειακές στρατηγικές των μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών περιλαμβάνουν δεσμεύσεις που προκύπτουν από το γεγονός ότι το πετρέλαιο χάνει την πρωτοκαθεδρία του σαν πηγή ενέργειας.

Η Shell στοχεύει σε ουδέτερο άνθρακα έως το 2050

Η Shell περιγράφει τη στρατηγική της ως βήματα προς επίτευξη ουδέτερου άνθρακα. Αυτά τα βήματα θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 έως και 20% μέχρι το 2030, 45% μέχρι το 2035 και 100% μέχρι το 2050.

Η Shell αναπτύσσει επί του παρόντος τρία έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), στον Καναδά, τη Νορβηγία και την Ολλανδία, για αύξηση της χωρητικότητας κατά 25 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2035. Επιπλέον, στοχεύει σε μείωση των εκπομπών κατά 120 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2030, στο πλαίσιο βιώσιμων φυσικών λύσεων (NBS). Οι άλλες λύσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Shell περιλαμβάνουν:

  • Διπλασιασμό της πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στις 560 τεραβατώρες έως το 2030,
  • Ετήσια επένδυση 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε ανεξάρτητα πράσινα έργα,
  • Ανάπτυξη ολοκληρωμένων κόμβων υδρογόνου προς ενίσχυση των παγκόσμιων πωλήσεων καθαρού υδρογόνου.
  • Επέκταση όγκων και αγορών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς παροχή άνω των επτά εκατομμυρίων τόνους LNG ετησίως έως το 2025.

Η BP επενδύει σημαντικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η BP ξόδεψε 220 εκατ. δολάρια το 2020 για την εξαγορά πολλών έργων ηλιακής ενέργειας στις ΗΠΑ, αρκετών για παροχή ενέργειας σε 1,7 εκατομμύρια σπίτια και την επίτευξη του στόχου παραγωγής 20 GW πράσινης ενέργειας έως το 2025. Μέχρι το 2030, η BP σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα 50GW.

Η Lightsource BP, η οποία δημιούργησε κοινοπραξία με την BP το 2017, εισήλθε στην πορτογαλική και την ελληνική αγορά ηλιακής ενέργειας το 2021, με στόχο την παραγωγή 1,35 GW τα επόμενα πέντε χρόνια στην Πορτογαλία, υπογράφοντας συμφωνία κοινής ανάπτυξης 640 MW στην Ελλάδα.

Με άλλο ένα σημαντικό βήμα πράσινης στρατηγικής, η BP και η γερμανική εταιρεία συνεργάτης της, EnBW, αγόρασαν δύο άδειες υπεράκτιων αιολικών πάρκων στην Ιρλανδική Θάλασσα, στις αρχές του 2021. Με την προσθήκη έξι νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων τα επόμενα δέκα χρόνια, η BP σχεδιάζει να παράγει ενέργεια για παροχή σε 7 εκατομμύρια νοικοκυριά. Η εταιρεία επένδυσε επίσης 1,1 δισ. δολάρια πέρυσι σε δύο έργα που αναπτύσσει η νορβηγική κρατική εταιρεία πετρελαίου Equinor.

Η BP επιθυμεί να εδραιώσει τον πράσινο μετασχηματισμό της, λαμβάνοντας ξεχωριστή θέση στην αγορά υδρογόνου και αποκτώντας 10% μερίδιο υδρογόνου στις βασικές αγορές.

Η Total εισέρχεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η Total εγκατέλειψε το λόμπι πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, American Petroleum Institute, στις αρχές του 2021, λόγω διαφωνιών ως προς τις κλιματικές πολιτικές. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, η Total εξαγόρασε το 20% της ινδικής εταιρείας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας AGEL και το 50% των εγκαταστάσεών της ηλιακής ενέργειας.

Οι επενδύσεις σε ηλιακά συστήματα συνεχίστηκαν στην Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με συμφωνία παραγωγής 3,3 GW στην Ισπανία και μίσθωση για ανάπτυξη 1,5 GW ηλεκτρικής ενέργειας στις ακτές της Ανατολικής Αγγλίας του ΗΒ, μέσω κοινοπραξίας.

Όσον αφορά στην αιολική ενέργεια, η Total απέκτησε μερίδιο 23% στην Yunlin Holding της Ταϊβάν, τον Απρίλιο, για υπεράκτιο αιολικό πάρκο που θα ολοκληρωθεί το 2022. Η παραγωγή ενέργειας θα ανέρχεται στα 640 MW, αρκετά για να εξυπηρετούνται 605.000 νοικοκυριά.

Η Total στοχεύει στην παραγωγή πράσινης ενέργειας 35 GW έως το 2025 και 100 GW έως το 2030. Μέχρι το 2050, η Total προβλέπει οι ανανεώσιμες πηγές και η ηλεκτρική ενέργεια να αντιπροσωπεύουν το 40% των παγκόσμιων πωλήσεων.

Η ExxonMobil αντέδρασε στην ισχυρή πίεση

Στην ετήσια έκθεσή της για το 2021, η ExxonMobil διαφοροποίησε την στρατηγική της προσέγγιση πράσινης ενέργειας, εστιάζοντας στη μείωση εκπομπών CO2 στις εμπορικές μεταφορές, την παραγωγή ενέργειας και τις βιομηχανικές διεργασίες. Ως αποτέλεσμα, η ExxonMobil σχεδιάζει να μειώσει τα αέρια θερμοκηπίου από δραστηριότητες κατά 15%-20% έως το 2025. Αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει:

  • Ανάπτυξη προηγμένων βιοκαυσίμων από φύκια και κυτταρίνη προς μείωση των εκπομπών εμπορικών μεταφορών.
  • Προώθηση της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα με οικονομικότερο τρόπο προς ευρύτερη ανάπτυξη των αντίστοιχων τεχνολογιών.
  • Ανάπτυξη νέων διαδικασιών εγκαταστάσεων διύλισης και χημικών προς μείωση κατανάλωσης ενέργειας.

Η ExxonMobil, που δέχεται κριτική για υστέρηση έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών της στην πράσινη στρατηγική, ανακοίνωσε στα μέσα του 2021 πως θα δαπανήσει 3 δισ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια για την δημιουργία νέας επιχειρησιακής μονάδας χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Η εταιρεία σκοπεύει να πιάσει τον στόχο μηδενικών εκπομπών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) το 2050.

Προηγούμενο άρθροΟι ταξινομήσεις επαγγελματικών το οκτάμηνο 2021
Επόμενο άρθροΔυναμική δρομολόγηση οχημάτων από την iLink