H Volvo Cars έχει δεσμευτεί για ένα μέλλον με μηδενικούς θανάτους στην κυκλοφορία. Αυτό απαιτεί συνεχή τεχνολογική ανάπτυξη, αλλά και μια στρατηγική για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης εναπομένουσας πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε όλοι: τη συμπεριφορά των οδηγών.

Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, η Volvo Cars έχει ως στόχο να επικεντρωθεί στους τρεις βασικούς τομείς της συμπεριφοράς των οδηγών που συμβάλλουν σε θανατηφόρες συγκρούσεις και σοβαρούς τραυματισμούς που μπορούν να αποφευχθούν: επιτάχυνση, απόσπαση της προσοχής και μέθη.

Η εύρεση τρόπων μείωσης ή κατάργησης αυτών των συμπεριφορών συμβαδίζει απόλυτα με το όραμά της για το 2020: κανείς δεν πρέπει να σκοτώνεται ή να τραυματίζεται σοβαρά με ένα νέο αυτοκίνητο της Volvo.

Η επιτυχία της Volvo Cars στη μείωση των τραυματισμών οδηγών, επιβατών και πεζών, βασίζεται στην σαφή κατανόηση των αιτιών και των αποτελεσμάτων των σοβαρών τραυματισμών και των θανατηφόρων ατυχημάτων. Σε έναν κόσμο όπου πολλά ατυχήματα προκαλούνται από την ανθρώπινη συμπεριφορά, αυτό πρέπει να είναι το επίκεντρο.

Volvo Care Key

Το Κλειδί Φροντίδας της Volvo –Volvo Care Key- θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και τους διαχειριστές στόλων την επιλογή περιορισμού τελικής ταχύτητας ολόκληρου του στόλου των αυτοκινήτων τους εάν το επιθυμούν. Σχεδιάστηκε για να βελτιώσει την ασφάλεια εν γένει και να περιορίσει τους κατ’ επανάληψη παραβάτες ταχύτητας, μειώνοντας παράλληλα το κόστος για την επιχείρηση. Το κλειδί φροντίδας θα είναι μέρος του βασικού εξοπλισμού από το 2021.

Η παρουσίαση του Care Key έγινε μετά την ανακοίνωση πως η Volvo Cars θα περιορίσει την τελική ταχύτητα σε όλα τα αυτοκίνητά της στα 180km/h από το 2020, προκειμένου να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με τους κινδύνους της υπερβολικής ταχύτητας. Μπορεί επίσης να μειώσει το συνολικό κόστος ιδιοκτησίας με διάφορους τρόπους. Η Volvo Cars καλεί τις ασφαλιστικές εταιρείες σε διάφορες αγορές να προσφέρουν ευνοϊκά ασφάλιστρα στους οδηγούς και τους ιδιοκτήτες στόλων Volvo που χρησιμοποιούν περιοριστές ταχύτητας.

Οι ειδικές συμφωνίες και όροι θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες της τοπικής αγοράς, αλλά η Volvo Cars αναμένεται να ανακοινώσει σύντομα την πρώτη από μια σειρά συμφωνιών με εθνικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Κάμερες και αισθητήρες καταγραφής

Η απόσπαση προσοχής και η μέθη είναι οι άλλοι δύο τομείς της συμπεριφοράς του οδηγού που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Η Volvo Cars θα ενσωματώσει κάμερες και αισθητήρες καταγραφής οδηγών στα αυτοκίνητα, οι οποίες λειτουργούν ως δείκτες έγκαιρης προειδοποίησης για την αποσπασματική οδήγηση, την υπνηλία ή την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών.

Οι κάμερες και οι αισθητήρες θα τοποθετηθούν σε αυτοκίνητα της επόμενης γενιάς, SPA2, από τις αρχές της δεκαετίας του 2020. Θα επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να παρεμβαίνει εάν ένας απρόσεκτος ή μεθυσμένος οδηγός δεν ανταποκρίνεται στα προειδοποιητικά σήματα και κινδυνεύει να προκαλέσει ατύχημα που συνεπάγεται σοβαρό τραυματισμό ή θάνατο.

 

Προηγούμενο άρθροΤι προβλέπεται για τα αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες
Επόμενο άρθροΤο CarPlay γίνεται πολυχρηστικό