Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής απαιτεί συστημική, παγκόσμια δράση μετάβασης σε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους, έτσι η Google βοηθά στη μείωση των εκπομπών μεταφορών και ενεργείας.

Η αντιμετώπιση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Γι’ αυτό η Google συνεχίζει να αναπτύσσει τεχνολογία που μπορεί να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες, ώστε οι πολίτες, οι πόλεις και οι οργανισμοί να μπορούν να κάνουν πιο βιώσιμες επιλογές. Επικεντρώνεται κυρίως στις μεταφορές και την ενέργεια, τους δύο τομείς που συμβάλλουν περισσότερο στις παγκόσμιες εκπομπές.

Green Light

Το έργο Green Light είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους συμβάλλει στη βελτίωση των μεταφορών. Το προϊόν χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) για να βοηθήσει τους συγκοινωνιολόγους στην βέλτιστη ρύθμιση των φωτεινών σηματοδοτών, για βελτίωση της ροής κυκλοφορίας και μείωση των εκπομπών. Με αυτές τις πληροφορίες, μπορούν να γίνουν οικονομικά αποδοτικές αναβαθμίσεις της υπάρχουσας υποδομής και να μειωθούν οι στάσεις των αυτοκινήτων στα κόκκινα φανάρια.

Πρόσφαρα, ανακοινώθηκε η διαθεσιμότητα του Green Light σε 12 πόλεις τεσσάρων ηπείρων, που θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση καυσίμων και σε χαμηλότερες εκπομπές ρύπων 30 εκατομμυρίων μετακινήσεων μηνιαίως. Τα πρώτα στοιχεία του Project Green Light δείχνουν δυνατότητα μείωσης στάσεων έως και 30% και μείωσης εκπομπών σε διασταυρώσεις έως και 10%. Το Green Light θα επεκταθεί του χρόνου σε περισσότερες πόλεις παγκοσμίως.

Βοηθώντας για πιο βιώσιμη μετακίνηση

Ο κόσμος αναζητά πληροφορίες μείωσης του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά την μετακίνηση — από την προσέλευση στην εργασία μέχρι την προμήθεια ειδών διατροφής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα ξεκινήσει φέτος η διαδικασία δρομολόγησης εξοικονόμησης καυσίμου στο Google Maps, στην Ινδία και την Ινδονησία και προσθήκες στην υπάρχουσα διαθεσιμότητα στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ευρώπη και την Αίγυπτο. Επιπλέον, σε αυτές τις δύο νέες χώρες, περιλαμβάνονται διαδρομές εξοικονόμησης καυσίμου για δίτροχα, ώστε να μετακινούνται πιο βιώσιμα ακόμα περισσότεροι χρήστες.

Η δρομολόγηση εξοικονόμησης καυσίμου χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για διαδρομές με λιγότερες κλίσεις, λιγότερη κίνηση και σταθερές ταχύτητες με τον ίδιο ή παραπλήσιο χρόνο εκτέλεσης. Από το λανσάρισμά της τον Οκτώβριο του 2021, εκτιμάται ότι συνέβαλε στην αποτροπή περισσότερων από 2,4 εκατομμυρίων μετρικών τόνων εκπομπών CO2e — που ισοδυναμεί σε περίπου 500.000 αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης ετησίως.

Για να υιοθετηθούν άλλοι βιώσιμοι τρόποι μετακίνησης, όπως ο σιδηρόδρομος, θα υπάρξουν σύντομα προτάσεις νέων δρομολογίων τρένων στην Αναζήτηση, σε αντικατάσταση πτήσεων. Και στο εγγύς μέλλον, στη Γαλλία, όταν οι χρήστες αναζητούν καθοδήγηση, οι Χάρτες θα εμφανίζουν προτάσεις δημόσιων συγκοινωνιών ή πεζοπορίας, παράλληλα με τις οδηγίες διαδρομής οχήματος, εάν οι χρόνοι μετακίνησης είναι συγκρίσιμοι και πρακτικοί.

Αναζήτηση με πληροφορίες για ηλεκτρικά οχήματα

Τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) είναι ένας τομέας μεταφορών με αυξανόμενο ενδιαφέρον. Οι παγκόσμιες αναζητήσεις που σχετίζονται με EV έχουν σχεδόν διπλασιαστεί την τελευταία διετία. Για όσους διαθέτουν ηλεκτρικό όχημα, είναι πλέον ακόμα πιο εύκολο να κατανοήσουν τα συνεπαγόμενα κόστη του νέου οχήματος, χάρη στα νέα στοιχεία της Αναζήτησης. Στις ΗΠΑ, όταν αναζητούνται όροι όπως “καλύτερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα”, μπορεί να γίνει γρήγορη σύγκριση τιμών, αυτονομίας μπαταρίας και μοντέλων. Μπορούν επίσης να εντοπιστούν τα κίνητρα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για οχήματα που πληρούν τις προϋποθέσεις των ΗΠΑ και σύντομα θα μπορούν να εντοπιστούν τα κίνητρα  των γερμανικών και γαλλικών αρχών.

Προστίθεται επίσης ένας επικαιροποιημένος Υπολογιστής Κόστους Καυσίμου στα ηλεκτρικά και τα ICE αυτοκίνητα για να κατανοήσουν οι οδηγοί το κόστος φόρτισης σε σύγκριση με τον ανεφοδιασμό στην αντλία. Αυτό διατίθεται ήδη σε 21 χώρες παγκοσμίως.

Το  νέο σύστημα  ελέγχου αυτονομίας μπαταριών δείχνει πόσο μακριά μπορούν να ταξιδέψουν οι οδηγοί με ένα συγκεκριμένο μοντέλο αυτοκινήτου με μία μόνο φόρτιση. Οι οδηγοί μπορούν επίσης να ελέγξουν μια διαδρομή και να δουν πόσες φορτίσεις απαιτούνται βάσει παραγόντων, όπως η υψομετρική διαφορά και τα όρια ταχύτητας. Οι πληροφορίες αυτονομίας μπαταριών θα κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες και στην Ευρώπη στις αρχές του επόμενου έτους.

Ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων μετακινήσεων μεγάλων αποστάσεων

Οι αερομεταφορές είναι από τους πιο δύσκολους τομείς απανθρακοποίησης. Τα ίχνη συμπύκνωσης (contrails) – οι λεπτές, λευκές γραμμές που σχηματίζονται μερικές φορές πίσω από τα αεροσκάφη – αντιπροσωπεύουν περίπου το 35% του αντίκτυπου της αεροπορίας στην παγκόσμια υπερθέρμανση. Για να μετριαστεί, η Google Research συνεργάστηκε με την American Airlines και την Breakthrough Energy και συνδύασαν τεχνητή νοημοσύνη και τεράστιες ποσότητες δεδομένων για την πρόβλεψη σχηματισμού ιχνών και πώς μπορούν να αποφευχθούν. Οι δοκιμές μείωσαν τα ίχνη κατά 54%.

Διευρύνονται πλέον οι προσπάθειες μέσω νέας συνεργασίας με το EUROCONTROL, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Αεροναυτιλίας. Το EUROCONTROL θα παρέχει στα αεροσκάφη που πετούν στον εναέριο χώρο του πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αποφυγής των ιχνών συμπύκνωσης.

Φωτογραφία: Screenshot Google

Πηγή: Google Blogs

Προηγούμενο άρθροΤο αμιγώς ηλεκτρικό MINI Cooper SE
Επόμενο άρθροΗ Nissan εντάσσεται στην ACEA από το 2024