Rebranding για την Daimler Financial Services (Daimler FS), όπως ανακοινώθηκε με τη δημοσίευση του ετήσιου απολογισμού της. Θα ονομαστεί Daimler Mobility, μέχρι τον Ιούλιο, μετά την αυξανόμενη επιτυχία των υπηρεσιών κινητικότητας moovel και car2go και της κοινoπραξίας κινητικότητας με την BMW.

Ο οικονομικός κλάδος της Daimler AG σημείωσε ένα επιτυχημένο 2018: περίπου το ήμισυ όλων των πωλήσεων νέων οχημάτων του κατασκευαστικού ομίλου υποστηρίχθηκε από τη χρηματοδότηση πωλήσεων της Daimler FS.

71,9 δισ. ευρώ νέες συμβάσεις

Η εταιρεία είδε την αξία των νέων συμβάσεων χρηματοδότησης και χρηματοδοτικής μίσθωσης να αυξάνεται από 70,7 δισ. ευρώ το 2017, σε 71,9 δισ. ευρώ πέρυσι. Στα τέλη του 2018, η Daimler FS είχε πάνω από 5,2 εκατομμύρια χρηματοδοτούμενα ή μισθωμένα οχήματα στα βιβλία της, μια αύξηση του όγκου των συμβάσεων κατά 10%, στα 154,1 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, τα κέρδη μειώθηκαν κατά 30% στα 1,38 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω διακανονισμού στην υπόθεση Toll Collect, μιας διαμάχης 14 ετών με τη γερμανική κυβέρνηση σχετικά με καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση ενός συστήματος διοδίων για φορτηγά σε γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους, που αναπτύχθηκε από κοινού με την Deutsche Telekom.

Υπηρεσίες κινητικότητας

Ευτυχώς για τη Daimler FS, υπήρξαν και πολλά θετικά νέα, κυρίως από τις συνεχώς διευρυνόμενες υπηρεσίες κινητικότητας:

  • Το πλήθος χρηστών της υπηρεσίας carsharing car2go αυξήθηκε από 3 εκατομμύρια το 2017, σε 3,6 εκατομμύρια.
  • Η Moovel, μια εφαρμογή για πολυτροπικές μεταφορές, αναπτύχθηκε περαιτέρω. Στις ΗΠΑ, αποτελεί κορυφαίο πάροχο λύσεων έκδοσης εισιτηρίων από κινητά, για εταιρείες μεταφορών. Η Moovel προσφέρει 19 υπηρεσίες σε 15 πόλεις των ΗΠΑ. Ο αριθμός των χρηστών της Moovel έχει εκτιναχθεί από 3,7 εκατομμύρια το 2017, σε 6,2 εκατομμύρια πέρυσι.
  • Η επιχείρηση ride-hailing της Daimler FS, η οποία διαχειρίζεται το mytaxi, απέκτησε την Chauffeur Privé (έκτοτε μετονομασθείσα Kapten), ενισχύοντας την ηγετική της θέση στην παροχή εφαρμογών ταξί στην Ευρώπη. Ο αριθμός των χρηστών (στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική) σχεδόν διπλασιάστηκε, από 11,1 εκατομμύρια το 2018, σε 21,3 εκατομμύρια πέρυσι.

“Πρωταθλήτρια της αγοράς”

Συνολικά, οι υπηρεσίες κινητικότητας της Daimler FS πέρυσι συγκέντρωσαν περίπου 31 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες. Η κοινοπραξία με την BMW θα ενισχύσει την ήδη ισχυρή της θέση στην αγορά, προσφέροντας ένα καλύτερο και ευρύτερο φάσμα υπηρεσιών κινητικότητας. “Ο κοινός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε μια πρωταθλήτρια στην αστική κινητικότητα”, λέει ο Bodo Uebber (στη φωτογραφία), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler AG για το Finance & Controlling και της Daimler FS.

Μετά την έγκριση των αρχών ανταγωνισμού, ολοκληρώθηκε στις 31 Ιανουαρίου η πράξη σύστασης κοινοπραξίας 50/50 μεταξύ Daimler και BMW Group για τις υπηρεσίες κινητικότητάς τους. Τα επόμενα βήματα θα παρουσιαστούν στο 1ο τρίμηνο του 2019. Η νέα εταιρεία, με έδρα το Βερολίνο, θα συγκεντρώσει πέντε υπηρεσίες:

  • Πλατφόρμα κατά παραγγελία και πολυτροπικής κινητικότητας (on-demand και multimodal mobility)
  • Carsharing
  • Ridehailing
  • Χώρο στάθμευσης
  • Φόρτιση EV

Μελλοντικό πρόγραμμα

Η νέα επωνυμία της Daimler FS αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης της Daimler. Το “Project Future” της Daimler αναγγέλθηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2017 και πρόκειται να εγκριθεί κατά την ετήσια γενική συνέλευση του ομίλου, στις 22 Μαΐου. Το πρόγραμμα συμπεριλαμβάνει:

  • Τη συγχώνευση της Mercedes-Benz Cars και της Mercedes-Benz Vans με την Mercedes-Benz AG και των Daimler Trucks και Daimler Buses με τη Daimler Truck AG (η οποία έχει ήδη εξαγγείλει επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ για αυτόνομα φορτηγά). Και οι δύο θα αποτελούν νομικά ανεξάρτητες οντότητες.
  • Μέχρι τον Ιούλιο του 2019, η Daimler FS, ήδη νομικά ανεξάρτητη, θα μετατραπεί σε Daimler Mobility AG.

Το 2019, η Daimler FS προσβλέπει σε περαιτέρω αύξηση του όγκου των συμβάσεων και των νέων εργασιών, μεταξύ άλλων μέσω πιο ευέλικτων προϊόντων χρηματοδοτικής μίσθωσης και ενοικίασης. Οι δίαυλοι online πωλήσεων θα επεκταθούν επίσης. Η Daimler FS αναμένει ελαφρά αύξηση των εσόδων της το 2019. Η συγχώνευση των υπηρεσιών κινητικότητας της Daimler FS και του BMW Group αναμένεται επίσης να έχει θετικό αντίκτυπο στα περιουσιακά στοιχεία και τα κέρδη.

Προηγούμενο άρθρο2 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα πουλήθηκαν το 2018
Επόμενο άρθροΤο πιο οικολογικό αυτοκίνητο για το 2019