Η μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση σημαίνει μετάβαση στην αειφορία, αλλά μερικά EV είναι πιο οικολογικά από άλλα. Υπάρχουν διάφορα θέματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη καθ΄όλη τη διάρκεια ζωής ενός αυτοκινήτου, ώστε να επιλεγεί το πιο οικολογικό.

Σύμφωνα με την ετήσια Greenest Car List για το 2019 του Αμερικανικού Συμβουλίου για Ενεργειακά Αποδοτική Οικονομία (American Council for an Energy Efficient Economy – ACEEE), επτά από τα δέκα πιο οικολογικά αυτοκίνητα που πωλούνται στις ΗΠΑ είναι ηλεκτροκίνητα. Επιπλέον, το ACEEE εξέτασε όλη τη διάρκεια ζωής των αυτοκινήτων, περιλαμβάνοντας περισσότερα στοιχεία από τις άμεσες εκπομπές μόνο.

Για να καταγραφεί ο συνολικός αντίκτυπος του αυτοκινήτου στο περιβάλλον, το ACEEE εξέτασε τις εκπομπές που προέρχονται από την παραγωγή των αυτοκινήτων και εκείνες που συνδέονται με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και, ως εκ τούτου, την πηγή ενέργειας και τις επιπτώσεις της βιομηχανικής παραγωγής πριν κυκλοφορήσουν και την απόρριψη και ανακύκλωση στο τέλος.

Από την άποψη αυτή, είναι λογικό τα ηλεκτροκίνητα να αποδεικνύονται πιο πράσινα όταν οδηγούνται στην Καλιφόρνια, τη Νέα Υόρκη και τον Βορειοδυτικό Ειρηνικό, περιοχές με μεγαλύτερο μερίδιο στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, από ό,τι στο Κάνσας, το Μιζούρι ή το Κολοράντο. Ωστόσο, συνολικά, η Ένωση των ενδιαφερόμενων επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ασχέτως πολιτείας, τα EV εξακολουθούν να είναι πιο πράσινη επιλογή από τα ICE (οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης).

Τα 7 κορυφαία στις ΗΠΑ

  1. Hyundai Ioniq Electric. Το οικολογικότερο αυτοκίνητο, σύμφωνα με το ACEEE, είναι το Hyundai Ioniq Electric Crossover, με μια πράσινη βαθμολογία 67 και ένα κορυφαίο 150/122 MPGe (πόλη / αυτοκινητόδρομος) και εμβέλεια 124 μιλίων ανά φόρτιση.
  2. BMW i3. Με μεγαλύτερη εμβέλεια, αλλά ελαφρώς χαμηλότερη πράσινη βαθμολογία, η BMW i3 έρχεται δεύτερη. Με βαθμολογία 124/102-MPGe και με εμβέλεια 153 μιλίων ανά φόρτιση,  επιτυγχάνει πράσινη βαθμολογία 65.
  3. Nissan Leaf. Στον κατάλογο περιλαμβάνεται ένα από τα πράσινα αυτοκίνητα με τις καλύτερες πωλήσεις, το Nissan Leaf, το οποίο κερδίζει πράσινη βαθμολογία 63, για τα 124/99-MPGe και μια εμβέλεια 150 μιλίων. Επιπλέον, το e + Nissan αναμένεται αυτήν την άνοιξη, με αυξημένη εμβέλεια και ίσως ακόμα καλύτερη “πράσινη βαθμολογία”.
  4. Honda Clarity Electric. Με μικρότερη εμβέλεια, αλλά παρόμοια βαθμολογία, είναι το Honda Clarity Electric, ένα sedan πέντε θέσεων. Με πράσινη βαθμολογία 64, εμβέλεια 89 μιλίων ανά φόρτιση και 126/103 MPGe.
  5. Kia Soul EV. Στην ίδια κατηγορία των Green Scores, αλλά με μεγαλύτερη εμβέλεια, είναι το Kia Soul EV. Πλήρως μπαταρίας, το αυτοκίνητο έχει εμβέλεια περίπου 111 μιλίων ανά φόρτιση και βαθμολογείται με 124/93 MPGe.
  6. Hyundai Kona Electric. Ένα άλλο μικρό crossover, αλλά με εντυπωσιακή εμβέλεια 258 μιλίων ανά φόρτιση, είναι το Hyundai Kona Electric, και ως εκ τούτου το δεύτερο Hyundai στον κατάλογο των πιο πράσινων EVs. 126/111-MPGe.
  7. Volkswagen e-Golf. Το 7ο πιο πράσινο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στη λίστα είναι το τετράθυρο e-Golf hatchback της Volkswagen με πράσινη βαθμολογία 62, εμβέλεια 125 μιλίων και ένα εκτιμώμενο 126/111-MPGe.
Προηγούμενο άρθροΗ Daimler Financial Services μετατρέπεται σε Daimler Mobility
Επόμενο άρθροΠαγκόσμια πρεμιέρα για το ASX 2020 της Mitsubishi Motors