Η BMW Vision Neue Klasse X εισάγει την αισθητική, την τεχνολογία, τη βιωσιμότητα και τη φιλοσοφία της Neue Klasse στην κατηγορία των Sports Activity Vehicles.

Η πρώτη αμιγώς ηλεκτρική υπερυψωμένη παραλλαγή που βασίζεται στη νέα αρχιτεκτονική θα αρχίσει να παράγεται στο εργοστάσιο του Ντέμπρετσεν στην Ουγγαρία το 2025.

«Μαζί με την BMW Vision Neue Klasse, η BMW Vision Neue Klasse X αναδεικνύει το εύρος της μελλοντικής γκάμας μοντέλων BMW. Η Neue Klasse αντικατοπτρίζει την ποικιλία όλων των μοντέλων που επιθυμούν οι πελάτες σήμερα και στο μέλλον – από σπορ sedan, με όλες τις παραλλαγές, μέχρι τη σύγχρονη οικογένεια SAV», δήλωσε ο Oliver Zipse, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της BMW AG. «Με αυτόν τον τρόπο, υπογραμμίζουμε ότι η Neue Klasse είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό αυτοκίνητο ή ένα ειδικό πρωτότυπο. Έρχεται να επαναπροσδιορίσει τη μάρκα BMW και ταυτόχρονα είναι μία αντιπροσωπευτική BMW περισσότερο από ποτέ».

Η εταιρεία παρουσίασε το όραμά της για το μέλλον της μάρκας στην κατηγορία των sedan αυτοκινήτων με την BMW Vision Neue Klasse στην έκθεση κινητικότητας IAA 2023. Το πιο πρόσφατο Vision Vehicle απεικονίζει πλέον πώς βλέπει η BMW το μέλλον των X μοντέλων της. Η BMW Vision Neue Klasse X συμβολίζει ένα δραστήριο lifestyle και μία αποδοτική δυναμική, με μία εμφάνιση που ξεχειλίζει αυτοπεποίθηση. Η καθαρή σχεδιαστική γλώσσα που χαρακτηρίσει τις εξωτερικές της επιφάνειες συνδυάζεται με ένα φωτεινό και ευρύχωρο εσωτερικό. Τα ειδικά εφέ φωτισμού και ήχου που εξασφαλίζει η επόμενη γενιά του BMW iDrive ενισχύουν τη διαισθητική ψηφιακή εμπειρία χρήστη. Τα τρία κύρια χαρακτηριστικά της Neue Klasse – ηλεκτρική, ψηφιακή και κυκλική – επεκτείνονται εδώ για να συμπεριλάβουν μια τέταρτη διάσταση. Η οδηγική απόλαυση που αποτελεί τον πυρήνα της μάρκας BMW περνάει στο επόμενο επίπεδο με έλεγχο για το σύστημα μετάδοσης κίνησης και το πλαίσιο που αναπτύχθηκε ειδικά για την Neue Klasse και με την αρωγή της έκτης γενιάς της τεχνολογίας BMW eDrive. Η φιλοσοφία της στον τομέα της βιωσιμότητας εξασφαλίζει επίσης υπεύθυνη παραγωγή, λειτουργία, αποσυναρμολόγηση και ανακύκλωση.

Καινοτόμος έλεγχος για το σύστημα μετάδοσης κίνησης και το πλαίσιο: πιο δυναμικές επιδόσεις, περισσότερη ακρίβεια, μεγαλύτερη αποδοτικότητα

Ένας νέος τύπος ελέγχου για το σύστημα μετάδοσης κίνησης και το πλαίσιο προσφέρει μια ανώτερη οδηγική εμπειρία που προσαρμόζεται στις ατομικές ανάγκες. Βασίζεται σε μια νέα στοίβα λογισμικού που αναπτύχθηκε εσωτερικά από το BMW Group και εγγυάται ομαλή οδήγηση σε όλες τις συνθήκες. Οι δύο από τους τέσσερις νέους σούπερ-εγκεφάλους θα μεταφέρουν την οδηγική εμπειρία στη Neue Klasse σε μια νέα διάσταση.

«Neue Klasse σημαίνει οδήγηση BMW σε ακόμα πιο υψηλά επίπεδα», εξήγησε ο Frank Weber, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της BMW AG, υπεύθυνος για την Ανάπτυξη. «Η BMW του μέλλοντος θα διαθέτει τέσσερις εντελώς νέους σούπερ-εγκεφάλους. Με άλλα λόγια, υπολογιστές υψηλής απόδοσης που θα συνεργάζονται έξυπνα σε στοιχεία που μέχρι τώρα επεξεργάζονταν ανεξάρτητα. Αναπτύξαμε τον πρώτο σούπερ-εγκέφαλο εξολοκλήρου εσωτερικά. Αυτός ενσωματώνει ολόκληρο το σύστημα μετάδοσης κίνησης και τη δυναμική οδήγησης διαθέτοντας έως και δέκα φορές μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ. Ο δεύτερος σούπερ-εγκέφαλος θα επιτρέψει το επόμενο κβαντικό άλμα στην αυτοματοποιημένη οδήγηση», συνεχίζει ο Weber. «Στο μέλλον, θα συνδυάζουμε τέσσερις βασικές μονάδες ελέγχου σε έναν υπολογιστή υψηλής απόδοσης. Το αποτέλεσμα θα είναι πιο δυναμικές επιδόσεις, μεγαλύτερη ακρίβεια, περισσότερη αποδοτικότητα και ακόμα πιο απολαυστική οδήγηση».

Σχεδίαση: τα μοντέλα BMW X επαναπροσδιορίζονται με ισχυρά χαρακτηριστικά

Σε συνδυασμό με τη σχεδίαση δύο όγκων ενός μοντέλου BMW X, η λιτή σχεδιαστική γλώσσα που αναπτύχθηκε για τη Neue Klasse αποτελεί επίσης ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική σχεδίαση. Με την αυξημένη απόσταση από το έδαφος, η αμιγώς ηλεκτρική αρχιτεκτονική του οχήματος προσφέρει νέες δυνατότητες για ένα ακόμη πιο ευρύχωρο εσωτερικό. Επιτρέπει τη δημιουργία ενός αμαξώματος με μακρύ μεταξόνιο, κοντούς προβόλους και κλασικές αναλογίες BMW. Οι μεγάλες επιφάνειες των παραθύρων και η πανοραμική γυάλινη οροφή πλημμυρίζουν το εσωτερικό με φυσικό φως, δημιουργώντας μια ευάερη ατμόσφαιρα και αίσθηση ευρυχωρίας που ενισχύεται με χρήση υφασμάτων σε ζεστά χρώματα.

«Η BMW Vision Neue Klasse X δίνει τη δυνατότητα για μια πρώτη ματιά στα μοντέλα X της Neue Klasse. Οι ίδιες αρχές ισχύουν και για τα Sport Activity Vehicles: ηλεκτρικά, ψηφιακά και κυκλικά», σχολίασε ο Adrian van Hooydonk, επικεφαλής του BMW Group Design. «Τα μοντέλα X θα διατηρήσουν τον ισχυρό χαρακτήρα τους: με συμπαγές ενιαίο σχήμα, καθαρά και με μια πολύ χαρακτηριστική κάθετη ερμηνεία της φωτεινής υπογραφής της BMW».

Η νέα εμφάνιση της μάρκας για τα μοντέλα BMW X συνεισφέρει επίσης στην ισχυρή παρουσία του Vision Vehicle. Οι κάθετα στοιχισμένες μονάδες LED προσφέρουν μια νέα ερμηνεία της χαρακτηριστικής φωτεινής υπογραφής της BMW. Μπροστά και στο κέντρο βρίσκεται η μάσκα νεφρών της μάρκας, η οποία επανασχεδιάστηκε ως τρισδιάστατο γλυπτό με κατακόρυφη διάταξη και φωτιζόμενα περιγράμματα. Σε συνδυασμό, οι προβολείς και η μάσκα νεφρών δημιουργούν ένα εφέ φωτισμού που ενεργοποιείται καθώς ο οδηγός πλησιάζει το όχημα και συνεχίζει μπαίνοντας στο εσωτερικό.

Το πίσω τμήμα είναι ισχυρό και αθλητικό. Τα φώτα που φτάνουν αρκετά στο κέντρο του πίσω μέρους αποτελούν μια οριζόντια ερμηνεία των γνωστών, σχήματος L, φωτιστικών σωμάτων της BMW. Τα τρισδιάστατα εκτυπωμένα στοιχεία του πίσω μέρους ελέγχονται ξεχωριστά με μεταβλητή ένταση φωτός για να μεταφέρουν μία ιδιαίτερα εκφραστική αίσθηση βάθους.

Οι λείες γυάλινες επιφάνειες και η φωτεινή εξωτερική βαφή “Coral Silver” προσδίδουν στη BMW Vision Neue Klasse X μια ανάλαφρη αίσθηση. Στο πίσω τμήμα των πλευρικών παραθύρων, το χαρακτηριστικό για τη μάρκα Hofmeister kink δεν οριοθετείται από στοιχεία χρωμίου, αλλά σχηματίζεται από ένα ανακλαστικό στοιχείο που σχηματίζει μια διαφανή ή ανακλαστική επιφάνεια, ανάλογα με τη γωνία θέασης.

Εξατομικευμένη εμπειρία χρήστη με BMW Panoramic Vision και προσωπική εμπειρία ήχου HYPERSONX WHEEL

Η ελαφρώς υπερυψωμένη θέση του καθίσματος εμπλουτίζει την οδηγική εμπειρία με αυτοπεποίθηση. Το επανασχεδιασμένο τιμόνι με τα κουμπιά πολλαπλών λειτουργιών, η κεντρική οθόνη με τη διαισθητική λειτουργία ελέγχου αφής και το BMW Panoramic Vision, σε συνδυασμό με τον προηγμένο φωνητικό έλεγχο του BMW Intelligent Personal Assistant, λειτουργούν ως αβίαστες και διαισθητικές διεπαφές για την αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπου και αυτοκινήτου. Το BMW Panoramic Vision προβάλλει βασικές πληροφορίες σε όλο το πλάτος του παρμπρίζ. Στα μοντέλα παραγωγής της Neue Klasse θα συμπληρώνεται από το βελτιωμένο BMW 3D Head-Up Display.

Στην BMW Vision Neue Klasse X, η κεντρική οθόνη είναι κομψά ενσωματωμένη στον πίνακα οργάνων, παρέχοντας και στους δύο εμπρός επιβάτες βέλτιστη πρόσβαση σε όλες τις λειτουργίες του infotainment. Τα χρώματα που εμφανίζονται δεν μεταφέρονται μόνο στον κρυφό, ατμοσφαιρικό φωτισμό, αλλά και στις υφασμάτινες επιφάνειες του πίνακα οργάνων μέσω οπίσθιου φωτισμού.

Η Προσωπική Εμπειρία Ήχου, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά με το νέο HYPERSONX WHEEL, ανοίγει περαιτέρω δυνατότητες. Με αυτή την ψηφιακή λειτουργία, οι επιβάτες του αυτοκινήτου μπορούν να απολαμβάνουν τον αγαπημένο τους ήχο σε κάθε ταξίδι. Ο ήχος, που παράγεται σε πραγματικό χρόνο και ρυθμίζεται με μία κίνηση στο τιμόνι HYPERSONX WHEEL, αποτελεί μια καινοτόμο συμβολή στην εμβυθιστική και ολιστική εμπειρία χρήστη, που μετατρέπει το εσωτερικό της BMW Vision Neue Klasse X σε προσωπικό χώρο.

Τεχνολογία BMW eDrive: Η έκτη γενιά πιο αποδοτική από ποτέ

Στη Neue Klasse, η συνολική αποδοτικότητα του οχήματος φτάνει σε νέα επίπεδα. Η τελευταία, έκτη γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive είναι το κλειδί για αυτό. Εκτός από τις βελτιωμένες μονάδες e-drive, διαθέτει επίσης νέες και πλέον κυλινδρικές κυψέλες μπαταριών ιόντων λιθίου, με ογκομετρική ενεργειακή πυκνότητα υψηλότερη κατά πάνω από 20% σε σχέση με εκείνη των πρισματικών κυψελών που χρησιμοποιούνταν προηγουμένως. Σε συνδυασμό με τη μετάβαση σε ένα ηλεκτρικό σύστημα 800 volt, αυτό θα βελτιώσει την ταχύτητα φόρτισης έως και κατά 30% – επιτρέποντας στα οχήματα να φορτίζουν σε μόλις 10 λεπτά προκειμένου να εξασφαλίσουν αυτονομία 300 km. Η έκτη γενιά του BMW eDrive προσφέρει επίσης έως και 30% μεγαλύτερη αυτονομία. Η BMW Vision Neue Klasse X εντυπωσιάζει επίσης με την αεροδυναμική της, έχοντας αντίσταση μειωμένη κατά 20% σε σχέση με ένα συγκρίσιμο μοντέλο της τρέχουσας γκάμας. Τα νέα σχέδια των ελαστικών καθώς και το  ειδικό σύστημα πέδησης για αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα συμβάλλουν στην αύξηση της συνολικής αποδοτικότητας του οχήματος έως και 25%.

Μειωμένο αποτύπωμα CO2 μέσω της πιο αποδοτικής από πλευράς πόρων παραγωγής και αλυσίδας εφοδιασμού

Για τις επιφάνειες του εσωτερικού αναπτύχθηκε ένα υλικό καθαρά φυτικής προέλευσης, με βάση ορυκτά και χωρίς πετρέλαιο. Θα χρησιμοποιηθεί στην BMW Vision Neue Klasse X στο κάτω τμήμα της επένδυσης των θυρών και στην κεντρική κονσόλα. Τα πλαστικά που συλλέγονται από τις θάλασσες αξιοποιούνται επίσης για πρώτη φορά για εξαρτήματα που χυτεύονται με έγχυση. Σε επιλεγμένα εξαρτήματα, αυτή η δευτερογενής πρώτη ύλη, η οποία λαμβάνεται, για παράδειγμα, από εγκαταλελειμμένα δίχτυα αλιείας, αντιπροσωπεύει ήδη το 30%.

Η επιλογή των υλικών και η μέθοδος κατασκευής επιτρέπουν την ευκολότερη αποσυναρμολόγηση των εξαρτημάτων και τη βελτίωση της ανακυκλωσιμότητας τους. Οι πλαϊνές ποδιές και τα προσαρτημένα μέρη στον εμπρός και πίσω προφυλακτήρα παράγονται επίσης από ανακυκλωμένα μονοϋλικά. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα σχεδιαστική φιλοσοφία ακολουθεί την αρχή του BMW i Vision Circular που παρουσιάστηκε το 2021, το οποίο βασίστηκε εκτενώς σε μονοϋλικά για τη βελτιστοποίηση της ανακυκλωσιμότητας.

Η Neue Klasse σηματοδοτεί επίσης ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία του τομέα παραγωγής. Το εργοστάσιο του BMW Group στο Ντέμπρετσεν στην Ουγγαρία σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε ως iFACTORY. Όταν η παραγωγή της Neue Klasse ξεκινήσει το 2025, θα γίνει η πρώτη μονάδα παραγωγής του BMW Group στον κόσμο που θα λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ενέργεια απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα.

 

Προηγούμενο άρθροΗ Hyundai Motor Company στο remarketing
Επόμενο άρθροΟι ευρωπαϊκές ταξινομήσεις τον Φεβρουάριο 2024