Τις παραμέτρους της οδικής ασφάλειας που σχετίζονται με τον χωρικό και αστικό σχεδιασμό στην Ευρώπη και την Ελλάδα, παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιος Μπακογιάννης, στο πλαίσιο ημερίδας με θέμα την Οδική Ασφάλεια.

Η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος είναι προϋπόθεση για αποτελεσματικότερη οδική ασφάλεια των ευάλωτων χρηστών, ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης, ενώπαρέθεσε στοιχεία του απολογισμού των τροχαίων συμβάντων τόσο στις ελληνικές πόλεις όσο και στις ευρωπαϊκές:

  • Το 70% των νεκρών από τροχαία συμβάντα σε δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων είναι πεζοί, ποδηλάτες, μοτοσικλετιστές (στοιχεία ΕΕ Ιούνιος 2019).
  • Οι θάνατοι από τροχαία συμβαίνουν κατά 54% σε επαρχιακό δίκτυο, κατά 38% στις πόλεις και τους οικισμούς και κατά 8% στους αυτοκινητοδρόμους.
  • Στην Ελλάδα, το 53% των παραβάσεων αφορά στην ταχύτητα.
  • Τα τροχαία είναι η πρώτη αιτία θανάτου για ηλικίες 19-29 ετών στην Ελλάδα, η δεύτερη για  παιδιά 5-14 ετών και η τρίτη αιτία για ηλικίες 30-44 ετών.
  • Τα τελευταία 50 χρόνια έχουν σκοτωθεί 130.000 άνθρωποι στους ελληνικούς δρόμους ενώ 350.000 έχουν μείνει ανάπηροι.

“Η αποτελεσματική βελτίωση της ασφάλειας των πεζών και των ευάλωτων χρηστών”, υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, “προϋποθέτει την ενίσχυση της χωρικής συνοχής στο δημόσιο χώρο και τη βελτίωση του αστικού και του οδικού περιβάλλοντος των πόλεων μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό”.

“Αυτό”, κατέληξε ο κ. Μπακογιάννης, “αποτελεί πλέον προτεραιότητα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που ήδη προωθεί πολιτικές προς την κατεύθυνση αυτή, όπως η Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο, η Εθνική Στρατηγική για την Προσβασιμότητα και η επικαιροποίηση και συμπλήρωση της νομοθεσίας για τον αστικό χώρο”.

Η ημερίδα “Οδική Ασφάλεια χωρίς Σύνορα” ήταν μια πρωτοβουλία ενημέρωσης επαγγελματιών και ιδιωτών οδηγών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, στην ελληνική και αλβανική επικράτεια.  Οργανώθηκε από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, στην Κοζάνη την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 ενώ συμμετείχε και εκπρόσωπος της Αλβανικής Αστυνομίας.

Φωτογραφία: kozan.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here