New Group structure with Daimler as parent company

Ο Όμιλος Daimler άρχισε να λειτουργεί με τη νέα του εταιρική δομή, όπως είχε προγραμματιστεί από το Project Future, την 1η Νοεμβρίου 2019. Ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων αυτοκινήτων και βαν και των φορτηγών και λεωφορείων σε δύο νέες θυγατρικές τέθηκε σε ισχύ στα τέλη Οκτωβρίου με τις αντίστοιχες εγγραφές τους στο εμπορικό μητρώο.

Όπως προέβλεπε το Project Future, τρεις νομικά ανεξάρτητες εταιρείες μετοχών λειτουργούν τώρα υπό τη μητρική εταιρεία Daimler AG: Η Mercedes-Benz AG είναι υπεύθυνη για την Mercedes-Benz Cars & Vans. Όλες οι δραστηριότητες της Daimler Trucks & Buses περνούν στην Daimler Truck AG. Η Daimler Financial Services, η οποία ήταν νομικά ανεξάρτητη εδώ και πολλά χρόνια, μετονομάστηκε σε Daimler Mobility AG τον Ιούλιο. Εκτός από τις μακροχρόνιες επιχειρηματικές της δραστηριότητες για τη χρηματοδότηση των οχημάτων και τη διαχείριση του στόλου, η Daimler Mobility είναι επίσης υπεύθυνη για τις υπηρεσίες κινητικότητας. Με αυτές τις τρεις θυγατρικές, η Daimler ενισχύει την εστίαση στους πελάτες της και αυξάνει την ευελιξία του Ομίλου. Η Daimler AG εξακολουθεί να είναι η μόνη εισηγμένη εταιρεία. Ως μητρική εταιρεία με περίπου 6.000 υπαλλήλους, θα είναι υπεύθυνη για τη διακυβέρνηση, τη στρατηγική και τον έλεγχο και θα παρέχει υπηρεσίες σε επίπεδο Ομίλου.

Η Mercedes-Benz AG και η Daimler Truck AG είναι γερμανικές εταιρίες μετοχών με έδρα τη Στουτγάρδη. Σύμφωνα με τον νόμο, τα εποπτικά συμβούλια των δύο εταιρειών θα περιλαμβάνουν 20 μέλη, τα δέκα από αυτά εκπροσωπούν τους μετόχους και τα υπόλοιπα δέκα τους εργαζόμενους.

Η Mercedes-Benz AG ελέγχει την παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα των Mercedes-Benz Cars & Mercedes-Benz Vans με περίπου 175.000 εργαζόμενους παγκοσμίως. Η Mercedes-Benz AG επικεντρώνεται στην ανάπτυξη, παραγωγή και πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων και στην παροχή συναφών υπηρεσιών. Η Mercedes-Benz AG είναι ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων premium.

Ο Ola Källenius, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler AG και της Mercedes-Benz AG, δήλωσε: “Πριν από δύο χρόνια, λανσάραμε το Project Future για να ξεκινήσουμε μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση στην Daimler, με τρεις ανεξάρτητες οντότητες κάτω από μια στέγη. Η νέα μας δομή μάς καθιστά πιο επικεντρωμένους και ανταγωνιστικούς ώστε να διασφαλίσουμε έναν επιτυχημένο μετασχηματισμό στην κινητικότητα του μέλλοντος με τη βιώσιμη επιχειρηματική μας στρατηγική. Είναι πολύ σημαντικό να επικεντρωθούμε στους πελάτες μας και να τους εμπνεύσουμε με συναρπαστικά και καινοτόμα προϊόντα και τεχνολογίες».

Η Daimler Truck AG είναι υπεύθυνη για την παγκόσμια επιχείρηση φορτηγών και λεωφορείων. Περίπου 100.000 εργαζόμενοι παγκοσμίως αναπτύσσουν, παράγουν και εμπορεύονται προϊόντα και υπηρεσίες της Daimler Trucks & Buses. Με τις θυγατρικές της, η Daimler Truck AG είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής επαγγελματικών οχημάτων παγκοσμίως.

Ο Martin Daum, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler Truck AG, δήλωσε: “Οι πελάτες μας βρίσκονται στο επίκεντρο όλων όσων κάνουμε: εργαζόμαστε για όλους όσοι κάνουν τον κόσμο να κινείται. Μπορούμε να είμαστε επιτυχημένοι μόνο αν κάνουμε τους πελάτες μας επιτυχημένους – και το επιτυγχάνουμε αυτό με προϊόντα που συνδυάζουν δύο θέματα: τις απαιτήσεις της τοπικής αγοράς και τις παγκόσμιες τεχνολογίες μας».

Η Daimler Mobility AG είναι υπεύθυνη για τον τομέα Daimler Mobility με 13.000 εργαζόμενους παγκοσμίως και δραστηριοποιείται σε ολόκληρο τον Όμιλο Daimler ως φορέας χρηματοδότησης, χρηματοδοτικής μίσθωσης, ασφαλίσεων και υπηρεσιών διαχείρισης στόλου. Η Daimler Mobility χρηματοδοτεί ήδη και μισθώνει κάθε δεύτερο όχημα της Daimler AG παγκοσμίως και σχεδιάζει να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό αυτό.

Ο Franz Reiner, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Daimler Mobility AG, δήλωσε: “Προσφέρουμε στους πελάτες μας μοναδικές και ευέλικτες υπηρεσίες κινητικότητας. Ως ανεξάρτητη οντότητα, συμβάλλουμε στην επιτυχία του Ομίλου Daimler για πολλά χρόνια σε στενή συνεργασία με τους τομείς οχημάτων. Αυτή η επιχειρηματική ελευθερία είναι εξαιρετικά σημαντική για τον μετασχηματισμό που οδηγούμε από κοινού».

 

Το Project Future

Η Daimler έχει περάσει δύο χρόνια εντατικής προετοιμασίας για τη νέα δομή και έχει κατανείμει ολόκληρη την παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητά της στους διάφορους τομείς. Τον Οκτώβριο του 2017, ξεκίνησαν τα πρώτα προπαρασκευαστικά μέτρα για τη δέσμευση των δραστηριοτήτων του ομίλου στον τομέα των αυτοκινήτων και των βαν αυτοκινήτων καθώς και της επιχείρησης φορτηγών και λεωφορείων του σε δύο νομικά ανεξάρτητες οντότητες. Μετά την πιο ολοκληρωμένη δέουσα επιμέλεια στην ιστορία της εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο και το Εποπτικό Συμβούλιο της Daimler AG ενέκριναν τη νέα δομή του Ομίλου τον Ιούλιο του 2018. Ο διαχωρισμός σε ανεξάρτητες εταιρείες που απαιτήθηκε για τη νέα δομή εγκρίθηκε από τους μετόχους στην Ετήσια Γενική Συνέλευση τον Μάιο του 2019 με συντριπτική πλειοψηφία 99,75%. Με πολύ λίγες εξαιρέσεις, περίπου 130.000 εργαζόμενοι μεταφέρθηκαν στις δύο νέες εταιρείες Mercedes-Benz AG και Daimler Truck AG με εγγυημένη ασφάλεια εργασίας μέχρι το τέλος του 2029, όπως προβλέπει το Project Future.

 

Προηγούμενο άρθροKosmocar: Δέκα “Μύθοι και Αλήθειες” για τα EV
Επόμενο άρθροH οδική ασφάλεια απαιτεί βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος