Φωτογραφία: © European Union, 2024 – CC BY 4.0

Η ιταλική κυβέρνηση θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει την αναθεώρησή της σχετικά με την απαγόρευση της πώλησης νέων οχημάτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης (ICEs), που έχει προγραμματιστεί για το 2035.

Η ΕΕ σχεδιάζει να αναθεωρήσει την πολιτική της για την απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης το 2027, αλλά η Ιταλία θέλει να προχωρήσει αυτή η αναθεώρηση το συντομότερο δυνατό.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας της Ιταλίας, Adolfo Urso (φωτογραφία), αυτή η έγκαιρη αναθεώρηση είναι απαραίτητη για να διασφαλιστεί η βεβαιότητα των επενδύσεων και να σωθεί η βιομηχανική στρατηγική της Ευρώπης, και οι δύο επηρεάζονται από αλλαγές στην περιβαλλοντική πολιτική, τη γεωπολιτική και την τεχνολογία.

Ο κ. Urso χαρακτήρισε την πτώση στην αγορά των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων ως σαφές σύμπτωμα κρίσης, καθώς τόσο οι ευρωπαϊκοί κατασκευαστές όσο και οι στόλοι οχημάτων συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες απαιτήσεις να εξηλεκτριστούν.

Η «βεβαιότητα» –με την οποία ο Ιταλός Υπουργός μπορεί κάλλιστα να εννοεί χαλάρωση των όρων μετάβασης– θα ωφελούσε το επενδυτικό κλίμα και θα έδινε στην αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης λίγη ανάσα για να επανεξετάσει τη στρατηγική της.

Προηγούμενο άρθροΕΕ: Μέτρα για την κινεζική απειλή στο υδρογόνο