Ανανεωμένες EQA & EQB με περισσότερη νοημοσύνη

Έρχονται με νέα εντυπωσιακή εμφάνιση και περισσότερη νοημοσύνη οι ανανεωμένες Mercedes-Benz EQA & EQB.

  • Ανανεωμένη σχεδίαση: επιφάνεια Black Panel τώρα με μοτίβο αστεριών, νέο τιμόνι, νέος διάκοσμος
  • Αναβαθμισμένη τεχνολογία: Plug & Charge, νέα γενιά MBUX, αναβαθμισμένα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης
  • Ειδικά χαρακτηριστικά προηγμένης τεχνολογίας: εμπειρίες ήχου (Sound Experiences), Dolby Atmos®

Με εντυπωσιακό αμάξωμα SUV, πανίσχυρο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης και προνοητική πλοήγηση με Electric Intelligence, τα δύο αμιγώς ηλεκτρικά μέλη της οικογένειας compact αυτοκινήτων της Mercedes-Benz έχουν αποκτήσει πολλούς θαυμαστές. Τώρα, οι EQA & EQΒ γίνονται ακόμη πιο ελκυστικές τόσο για νέους πελάτες, όσο και για παλιούς που επιλέγουν για πρώτη φορά ηλεκτρικό όχημα, καθώς διαθέτουν ανανεωμένη εμφάνιση, διάφορες αναβαθμίσεις της αποδοτικότητας και νέα, χρήσιμα χαρακτηριστικά. Το MBUX με βελτιωμένο χειρισμό με φωνητικές εντολές και τα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης έχουν ανανεωθεί, ενώ με την τεχνολογία φόρτισης Plug & Charge και τα προαιρετικά Sound Experiences, οι καινοτομίες από τα μεγαλύτερα μοντέλα της οικογένειας βρίσκουν τη θέση τους στους εκπροσώπους της compact κατηγορίας. Για πρώτη φορά διατίθεται για την πενταθέσια EQΒ μία διάταξη ρυμουλκούμενου.

Οι παραγγελίες για τις ανανεωμένες εκδόσεις των EQA & EQΒ ξεκινούν άμεσα, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες τα μοντέλα αυτά θα βρίσκονται στις Εκθέσεις των Εξουσιοδοτημένων Διανομέων της χώρας μας.

Ανανεωμένη εξωτερική και εσωτερική σχεδίαση

Με τη νέας σχεδίασης επιφάνεια Black Panel με μοτίβο αστεριών[1] μπροστά, οι EQA & EQΒ εναρμονίζονται οπτικά με τα μεγαλύτερα μοντέλα της οικογένειας. Μια φωτεινή λωρίδα συνδέει τα φώτα πορείας ημέρας των προβολέων, ενώ ο νέος προφυλακτήρας τονίζει το πλάτος του μπροστινού τμήματος του αυτοκινήτου. Σχεδιαστικές αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί και στο εσωτερικό των πίσω φώτων. Οι καινοτομίες στον εσωτερικό χώρο περιλαμβάνουν το τιμόνι νέας γενιάς με χειριστήρια αφής, καθώς και τον διάκοσμο σε καφέ ξύλο φλαμουριάς με ανοικτούς πόρους[2], μοτίβο Mercedes-Benz[3] και μοτίβο Mercedes‑Benz με φωτισμό[4].

Μεγαλύτερη αυτονομία χάρη στις τεχνολογικές βελτιώσεις

Οι μηχανικοί της Mercedes-Benz εργάστηκαν με εξαντλητική λεπτομέρεια και μπόρεσαν να αυξήσουν την αυτονομία της EQA στα 560 χιλιόμετρα[5] κατά WLTP. Τα μέτρα περιλαμβάνουν αεροδυναμικές βελτιώσεις και ελαστικά βελτιστοποιημένης αντίστασης κύλισης. Η νέα λειτουργία μεγιστοποίησης αυτονομίας προσφέρει πλεονεκτήματα στην καθημερινή χρήση: οι καταναλωτές ενέργειας, όπως η οθόνη ή ο κλιματισμός, μπορούν να απενεργοποιούνται ή να περιορίζεται η λειτουργία τους προς όφελος της αυξημένης αυτονομίας.

Διάταξη ρυμουλκούμενου ως προαιρετικός εξοπλισμός για την EQΒ

Για την πενταθέσια EQΒ διατίθεται για πρώτη φορά ως προαιρετικός εξοπλισμός μία διάταξη ρυμουλκούμενου με σύστημα σταθεροποίησης ESP®. Το μέγιστο φορτίο ρυμούλκησης με φρένα ανέρχεται σε 1.400 (εμπροσθιοκίνητη έκδοση) ή 1.700 kg (τετρακίνητη έκδοση).

Πιο εύκολη και άνετη φόρτιση με την τεχνολογία Plug & Charge

Με τη λειτουργία Plug & Charge της υπηρεσίας Mercedes me Charge[6], οι πελάτες μπορούν να φορτίζουν τα ηλεκτρικά μοντέλα EQA & EQΒ ακόμα πιο άνετα σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης με δυνατότητα Plug & Charge: μετά τη σύνδεση του καλωδίου φόρτισης, η διαδικασία φόρτισης ξεκινά αυτόματα, χωρίς να απαιτείται επιπρόσθετος έλεγχος ταυτότητας του πελάτη. Το όχημα κι ο σταθμός φόρτισης επικοινωνούν απευθείας μέσω του καλωδίου φόρτισης.

Έως και τέσσερα Sound Experiences

Πολλαπλές επιλογές ήχου επιτρέπουν εξατομικευμένες ακουστικές ρυθμίσεις είναι γνώριμα από τα μεγαλύτερα πλήρως ηλεκτρικά μοντέλα της Mercedes-Benz. Τώρα, αυτά τα Sound Experiences διατίθενται και για τις EQA & EQΒ σε συνδυασμό με το προαιρετικό ηχοσύστημα surround Burmester®. Εκτός από τα «Silver Waves» και «Vivid Flux», δύο ακόμη επιλογές μπορούν να ξεκλειδωθούν online, στο πλαίσιο του Πακέτου Εξατομίκευσης (προαιρετικός εξοπλισμός).

Κεντρική οθόνη ως βασικός εξοπλισμός

Οι EQA & EQΒ εξοπλίζονται με τη νέα γενιά MBUX. Τρία στυλ προβολής (διακριτικό/σπορ/κλασικό) και τρεις τρόποι λειτουργίας (πλοήγηση/υποβοήθηση/service) επιτρέπουν την προσαρμογή της εμφάνισης των ενδείξεων. Στο πλαίσιο της ελαφρώς διαφορετικής λογικής προσφοράς, η κεντρική οθόνη καθώς και ο πίνακας οργάνων 10,25’’ ως μέρος του πακέτου advantage περιλαμβάνoνται πλέον στον βασικό εξοπλισμό. Η παρουσίαση των λειτουργιών φόρτισης στο MBUX έχει επίσης βελτιωθεί. Με την ενεργοποίηση των online υπηρεσιών στην εφαρμογή Mercedes me App[7], η έξυπνη φωνητική υποβοήθηση αποκτά ακόμα περισσότερες δυνατότητες διαλόγου και μάθησης.

Dolby Atmos® ως προαιρετικός εξοπλισμός, για μια καθηλωτική εμπειρία ήχου

Το προαιρετικό ηχοσύστημα surround Burmester®, σε συνδυασμό με τη νέα γενιά MBUX, προσφέρει την καθηλωτική εμπειρία ήχου Dolby Atmos®, η οποία προσδίδει περισσότερο χώρο, καθαρότητα και βάθος στη μουσική. Επιπλέον, το Dolby Atmos® προσαρμόζεται στο περιβάλλον αναπαραγωγής, ώστε να προσφέρει μια εμπειρία ακρόασης μουσικής με κρυστάλλινη καθαρότητα, αντίστοιχη της ηχογράφησης στο στούντιο.

Συστήματα υποβοήθησης οδήγησης με βελτιωμένη τεχνολογία αισθητήρων

Η βελτιωμένη τεχνολογία αισθητήρων περιλαμβάνει μια νέα μονοσκοπική κάμερα πολλαπλών λειτουργιών και μια νέα εφεδρική κάμερα. Το προαιρετικό πακέτο υποβοήθησης οδήγησης περιλαμβάνει εκτενώς βελτιωμένες λειτουργίες. Για παράδειγμα, η ενεργή υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας λειτουργεί πλέον πιο άνετα επεμβαίνοντας στη διεύθυνση αντί του ESP.

Παραγωγή με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα

Από το 2022, η παραγωγή σε όλα τα ιδιόκτητα εργοστάσια επιβατικών αυτοκινήτων και van της Mercedes-Benz παγκοσμίως διεξάγεται με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα. Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται τα εργοστάσια στο Ράστατ (Γερμανία) και το Κέτσκεμετ (Ουγγαρία), που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή των EQA & EQΒ, καθώς και τα εργοστάσια μπαταριών στο Kamenz (Σαξονία) (Accumotive, θυγατρική της Mercedes-Benz) και στο Jawor (Πολωνία). Επιπλέον, η Mercedes-Benz έχει καταστήσει την παραγωγή κυψελών μπαταρίας με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα βασική απαίτηση για τους προμηθευτές κυψελών μπαταρίας. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται μείωση των εκπομπών από την παραγωγή μιας κυψέλης κατά περίπου 30%. Περαιτέρω μείωση του αποτυπώματος άνθρακα επιδιώκεται μέσω της μείωσης των εκπομπών στο υλικό των καθόδων και της χρήσης ανανεώσιμων ενεργειών στην παραγωγή και την επεξεργασία των πρώτων υλών.


[1] Βασικός εξοπλισμός με τις γραμμές εξοπλισμού Electric Art και AMG Line, καθώς και σε συνδυασμό με το πακέτο Night

[2] Προαιρετικός εξοπλισμός για τη γραμμή εξοπλισμού Progressive και το πακέτο Night

[3] Βασικός εξοπλισμός με τη γραμμή εξοπλισμού Progressive

[4] Βασικός εξοπλισμός για τις γραμμές εξοπλισμού Electric Art και AMG Line, προαιρετικός εξοπλισμός για τη γραμμή εξοπλισμού Progressive

[5] Η EQA 250+ (WLTP: Ηλεκτρική κατανάλωση σε συνδυασμένο κύκλο: 14,4-16,4 kWh/100 km. Εκπομπές CO2 σε συνδυασμένο κύκλο: 0 g/km) θα επιτυγχάνει αυτονομία 560 χλμ. κατά WLTP. Τα στοιχεία ηλεκτρικής κατανάλωσης και αυτονομίας είναι προσωρινά και καθορίστηκαν εσωτερικά σύμφωνα με τη μέθοδο πιστοποίησης «Διαδικασία δοκιμών WLTP». Μέχρι σήμερα, δεν διατίθενται τιμές επιβεβαιωμένες από επίσημα αναγνωρισμένο οργανισμό δοκιμών ούτε έγκριση τύπου ΕΚ ή πιστοποιητικό συμμόρφωσης με επίσημες τιμές. Ενδέχεται να υπάρχουν αποκλίσεις μεταξύ των στοιχείων και των επίσημων τιμών.

[6] Για να είναι δυνατή η χρήση της υπηρεσίας «Mercedes me Charge» του Mercedes me connect, απαιτείται ξεχωριστή σύμβαση φόρτισης με επιλεγμένο τρίτο πάροχο μέσω της οποίας πραγματοποιείται η πληρωμή και η τιμολόγηση των διαδικασιών φόρτισης. Για τη χρήση των υπηρεσιών Mercedes me connect απαιτείται ένα προσωπικό Mercedes me ID και η αποδοχή των όρων χρήσης των υπηρεσιών Mercedes me connect. Ισχύουν περιορισμοί ανά χώρα.

[7] Για τη χρήση των υπηρεσιών Mercedes me connect, πρέπει να δημιουργήσετε ένα Mercedes me ID και να αποδεχτείτε τους όρους χρήσης των υπηρεσιών Mercedes me connect. Η διαθεσιμότητα και οι λειτουργίες των υπηρεσιών που εμφανίζονται εξαρτώνται ειδικότερα από το μοντέλο του οχήματος, το έτος κατασκευής, τον επιλεγμένο προαιρετικό εξοπλισμό και τη χώρα.

Προηγούμενο άρθροDEF IX: η Ελλάδα είναι 3,5 χρόνια πίσω στην ηλεκτροκίνηση
Επόμενο άρθροΝέο Audi S3, υψηλή απόδοση, δυναμικές επιδόσεις