Ο μετασχηματισμός της δραστηριότητας της Ford, καταργεί θέσεις εργασίας. Η Ford Ευρώπης, ανακοίνωσε πως αυτό συμβαίνει “ανταποκρινόμενη στις ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες και στους αυξανόμενους ανταγωνιστές ηλεκτρικών οχημάτων της αγοράς”.

Η εταιρεία περιέγραψε τις ενέργειες που θα αναζωογονήσουν τις ευρωπαϊκές της δραστηριότητές και θα της επιτρέψουν να ανταγωνιστεί επικερδώς με νέα σειρά εμβληματικών επιβατικών οχημάτων, καθιστώντας παράλληλα την Ford Pro την μάρκα με τις περισσότερες πωλήσεις επαγγελματικών οχημάτων.

«Επαναπροσδιορίζουμε πλήρως την Ford στην Ευρώπη. Σαφώς αμερικανική, εξαιρετικής σχεδίασης και συνδεδεμένων υπηρεσιών, που θα διαφοροποιήσουν την Ford και θα ενθουσιάσουν τους ευρωπαίους πελάτες», δήλωσε ο Martin Sander, Γενικός Διευθυντής της Ford Model e στην Ευρώπη. «Είμαστε έτοιμοι να ανταγωνιστούμε και να κερδίσουμε στην Ευρώπη. Το πρώτο μας ηλεκτρικό επιβατικό όχημα ευρωπαϊκής κατασκευής παρουσιάζεται αυτή την άνοιξη και σίγουρα θα τραβήξει τα βλέμματα».

Οι ενέργειες που ανακοινώθηκαν ευθυγραμμίζουν την οργάνωση ανάπτυξης προϊόντων και τις διοικητικές λειτουργίες της Ford στην Ευρώπη, με μικρότερο, πιο εστιασμένο και όλο και πιο ηλεκτροκίνητο χαρτοφυλάκιο προϊόντων. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την κατάργηση περίπου 3.800 θέσεων εργασίας και την δημιουργία πιο λιτής, πιο ανταγωνιστικής δομής. Η Ford θα ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους κοινωνικούς εταίρους της για να επιτύχει τις περικοπές μέσω προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

«Η επίτευξη βιώσιμου κερδοφόρου μέλλοντος για τη Ford στην Ευρώπη απαιτεί ευρείς δράσεις και αλλαγές στον τρόπο ανάπτυξης, κατασκευής και πώλησης οχημάτων Ford. Αυτό θα επηρεάσει την οργανωτική δομή, τα ταλέντα και τις δεξιότητες που θα χρειαστούμε μελλοντικά», δήλωσε ο κ. Sander.

Μέχρι το 2025, η Ford σχεδιάζει να μειώσει το ευρωπαϊκό της δυναμικό, με αποτέλεσμα 2.800 λιγότερες θέσεις εργασίας. Αυτές οι αλλαγές οφείλονται στη μετάβαση σε αμιγώς ηλεκτρικά συστήματα κίνησης και στη μειωμένη πολυπλοκότητα του οχήματος. Η εταιρεία θα διατηρήσει περίπου 3.400 θέσεις μηχανικών στην Ευρώπη, επικεντρωμένων στη σχεδίαση και ανάπτυξη οχημάτων και στη δημιουργία συνδεδεμένων υπηρεσιών.

Επιπλέον, θα δημιουργηθεί πιο λιτή δομή κόστους διοικητικών υπηρεσιών, λειτουργιών μάρκετινγκ, πωλήσεων και διανομής, που προβλέπει την κατάργηση περίπου 1.000 θέσεων.

«Πρόκειται για δύσκολες αποφάσεις. Αναγνωρίζουμε την αβεβαιότητα που δημιουργείται για την ομάδα μας και τους διαβεβαιώ για την πλήρη υποστήριξή μας τους επόμενους μήνες. Θα ξεκινήσουμε διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς μας εταίρους, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί στην οικοδόμηση ενός ακμάζοντος μέλλοντος για την επιχείρησή μας στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Sander.

Ικανοποίηση των πελατών σε συνδεδεμένο περιβάλλον

Ο μετασχηματισμός της Ford σχεδιάστηκε για να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των πελατών για οχήματα εξαιρετικής σχεδίασης και ποιότητας, καθώς και συνδεδεμένης τεχνολογίας και υπηρεσιών.

Η Ford είναι η κορυφαία μάρκα επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη και ηγείται του κλάδου τα τελευταία οκτώ χρόνια. Για να ανταποκριθεί στις εξελισσόμενες ανάγκες των επαγγελματιών πελατών παγκοσμίως, δημιούργησε το παγκόσμιο Κέντρο Αριστείας επαγγελματικών αυτοκινήτων στο Dunton του Ηνωμένου Βασιλείου, που επικεντρώνεται στην υποστήριξη των επιχειρήσεων για επιτάχυνση της παραγωγικότητας και της βιωσιμότητας, με μια γκάμα αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων παγκόσμιας κλάσης, βάσει του οικοσυστήματος λογισμικού και υπηρεσιών της Ford Pro.

Η Ford Ευρώπης θα συνεχίσει να επενδύει στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ηλεκτρικών επιβατικών οχημάτων, καλύπτοντας τη ζήτηση των καταναλωτών, ενώ ταυτοχρόνως επιδιώκει την ουδετερότητα άνθρακα των ευρωπαϊκών εγκαταστάσεων, των logistics και των βασικών προμηθευτών έως το 2035.

«Είμαστε αφοσιωμένοι στους ευρωπαίους πελάτες μας. Η Ford επικεντρώνεται στην παροχή εξαιρετικής εμπειρίας στους ιδιώτες πελάτες, με εξαιρετικές ψηφιακές υπηρεσίες και συνδεσιμότητα, διασφαλίζοντας τις καθημερινές τους ανάγκες μετακίνησης», κατέληξε ο κ. Sander.

Επηρεαζόμενες θέσεις εργασίας στην Ευρώπη1

Ανάπτυξη προϊόντων Διοικητικές λειτουργίες Σύνολο
Γερμανία 1700 600 2300
Ηνωμένο Βασίλειο 1000 300 1300
Υπόλοιπη Ευρώπη 100 100 200
Σύνολο 2800 1000 3800

1 Κατόπιν διαβουλεύσεων

 

Προηγούμενο άρθροWomen’s World Car of the Year: Οι πρώτοι στις κατηγορίες
Επόμενο άρθροΣτρατηγική συνεργασία BMW Group και Valeo