Mercedes-Benz EQV

Έναρξη πωλήσεων του Mercedes-Benz EQV, το ηλεκτρικό οικογενειακό sedan μεγάλης χωρητικότητας για αναψυχή αλλά και για επαγγελματικούς σκοπούς.

Το νέο ηλεκτρικό σεντάν μπαταρίας μεγάλης χωρητικότητας τo Mercedes-Benz EQV, μπορεί πλέον να παραγγελθεί. Για το λανσάρισμα στην αγορά, το τρίτο ηλεκτρικό βαν της μάρκας διατίθεται σε έκδοση με μακρύ μεταξόνιο ως EQV 300. Το EQV συνδυάζει κινητικότητα χωρίς εκπομπές με καλή απόδοση οδήγησης, υψηλή λειτουργικότητα και αισθητική σχεδίαση. Η μπαταρία χωρητικότητας 90 kWh επιτρέπει εμβέλεια έως 418 χιλιόμετρα.

“Είτε για την περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένη οικογένεια, είτε για τον ερασιτέχνη αθλητή, είτε ως όχημα μεταφοράς – το EQV προσφέρει ανώτερη οδηγική απόδοση, μεγάλη εμβέλεια, καθώς και άπλετους χώρους – και όλα αυτά χωρίς τοπικές εκπομπές”, λέει ο Andreas Böger, Επικεφαλής Πωλήσεων Nέων Οχημάτων Mercedes-Benz Transporter και Vans Γερμανίας, κατά την έναρξη πωλήσεων του EQV.

Mercedes-Benz EQV

Το EQV 300: Ηλεκτρικό και έξυπνα συνδεδεμένο

Το ηλεκτρικό sedan μεγάλης χωρητικότητας έρχεται μετά το EQC (μικτή κατανάλωση ισχύος: 20,8-19,7 kWh / 100 χλμ, μικτές εκπομπές CO2: 0 g / χλμ) 1 ως το δεύτερο μοντέλο της οικογένειας EQ της Mercedes-Benz. Διατίθεται με μακρύ μεταξόνιο και επιτρεπόμενο συνολικό βάρος 3.500 κιλών. Συνδετικό στοιχείο όλων των οχημάτων EQ είναι ο σχεδιασμός με την πρωτοποριακή, ανεξάρτητη αισθητική του. Ιδιαίτερο στοιχείο αποτελεί η μάσκα Black Panel με πτερύγια χρωμίου και η καθαρή πλάγια όψη. Η αισθητική του εξωτερικού συνεχίζεται στο εσωτερικό.

Το ηλεκτρικό σύστημα κίνησης (eATS) βρίσκεται στον εμπρόσθιο άξονα κάτω από το δυναμικό εμπρόσθιο μέρος. Αποδίδει μέγιστη ισχύ 150 kW (204 hp). Ο ηλεκτροκινητήρας, το σταθερό κιβώτιο ταχυτήτων, το σύστημα ψύξης και τα ηλεκτρονικά συστήματα αποτελούν ένα εξαιρετικά ολοκληρωμένο, συμπαγές σύνολο. Η ενέργεια προέρχεται από μια υποδαπέδια μπαταρία ιόντων λιθίου. Το Mercedes-Benz EQV αναπτύσσει μέγιστη ροπή έως 362 μέτρα Newton. Η μέγιστη στάνταρ ταχύτητα έως και 140 χλμ / ώρα και 160 χλμ / ώρα (προαιρετικά) εξασφαλίζει γρήγορο ρυθμό ακόμα και εκτός αστικού περιβάλλοντος.

Το EQV είναι εφοδιασμένο με ενσωματωμένο υδρόψυκτο φορτιστή εναλλασσόμενου ρεύματος (OBL) ισχύος 11 kW. Αυτό επιτρέπει τη φόρτιση με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) στο σπίτι ή σε δημόσιους σταθμούς φόρτισης. Το EQV φορτίζεται μέσω της υποδοχής CCS που βρίσκεται στην επάνω αριστερή πλευρά του προφυλακτήρα. Η υποδοχή φόρτισης επιτρέπει επίσης τη φόρτιση μέσω συνεχούς ρεύματος (DC). Χάρη στην στάνταρ μέγιστη χωρητικότητα φόρτισης των 110 kW σε σταθμό γρήγορης φόρτισης, το EQV μπορεί να φορτιστεί από το 10% στο 80% σε περίπου 45 λεπτά.

Βάσει μιας έξυπνης στρατηγικής λειτουργίας, το Mercedes-Benz EQV φορτίζει επίσης τις μπαταρίες του κατά την οδήγηση. Σε κατάσταση επιτάχυνσης ή πέδησης, η μηχανική περιστροφική κίνηση μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια και χρησιμοποιείται για τη φόρτιση της μπαταρίας υψηλής τάσης (ανάκτηση). Ο οδηγός επεμβαίνει πολύ στην ανάκτηση. Μπορεί να ρυθμίσει ανάλογα τον ρυθμό ανάκτησης μέσω χειριστηρίων πίσω από το τιμόνι. Ένα νέο σύστημα προσφέρει έναν ιδιαίτερα αποτελεσματικό και άνετο τρόπο οδήγησης: το επίπεδο ανάκτησης DAUTO. Σύμφωνα με το σύνθημα “οδήγησε και εξοικονόμησε ενέργεια” συνδυάζονται τα δεδομένα των βοηθημάτων ασφαλείας, του συστήματος πλοήγησης και της κάμερας και προσαρμόζουν τον ρυθμό ανάκτησης – επακριβώς και σε πραγματικό χρόνο. Επιπλέον, τέσσερα προγράμματα οδήγησης βοηθούν τον οδηγό να επιλέξει προσωπικά μεταξύ της μέγιστης άνεσης και της μέγιστης εμβέλειας κατά την οδήγηση.

Τοποθετώντας την μπαταρία κάτω από το δάπεδο απελευθερώνεται πλήρως ο χώρος – χωρίς περιορισμούς στο εσωτερικό του οχήματος. Ως αποτέλεσμα, το EQV ικανοποιεί τις υψηλότερες απαιτήσεις όσον αφορά στη λειτουργικότητα και την προσαρμοστικότητα και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών. Στον ιδιωτικό τομέα, για παράδειγμα, οι οικογένειες χαίρονται τις διαφορετικές διαμορφώσεις καθισμάτων και ταυτόχρονα τις μηδενικές εκπομπές στο δρόμο. Για παράδειγμα, με έξι ατομικές θέσεις, το βαν μετατρέπεται σε όχημα μεταφοράς προσωπικού και πληροί όλες τις απαιτήσεις αναβαθμισμένης μεταφοράς επιβατών με άνετη και ιδιαίτερα αθόρυβη οδηγική εμπειρία. Χάρη στην ευέλικτη εγκατάσταση μεμονωμένων καθισμάτων ή πάγκων, το EQV μπορεί επίσης να μετατραπεί σε 7θέσιο ή και 8 θέσιο.

Η ειδική για το EQ ανάπτυξη του συστήματος πολυμέσων MBUX αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο. Στην οθόνη πολυμέσων υψηλής ανάλυσης 10,25 ιντσών, το κυρίως μενού διαθέτει το σήμα EQ ως κεντρικό σημείο πρόσβασης στις συγκεκριμένες ενδείξεις και ρυθμίσεις. Σε αυτές περιλαμβάνονται: περιορισμός της τάσης φόρτισης, ρύθμιση του χρόνου αναχώρησης για προετοιμασία κλιματιστικού και ενδείξεις ροής ενέργειας και κατανάλωσης. Επιπλέον, η ενδείξεις οθόνης επιτρέπουν λειτουργίες πλοήγησης και Mercedes me Charge, καθώς και προγραμμάτων οδήγησης. Ένα από τα πλεονεκτήματα του MBUX είναι ο έξυπνος φωνητικός έλεγχος φυσικής ομιλίας, ο οποίος ενεργοποιείται με τη λέξη-κλειδί “Hey Mercedes”. Ο φωνητικός έλεγχος υποστηρίζει πολλές λειτουργίες ψυχαγωγίας (π.χ. εισαγωγή προορισμού, κλιματισμό)). Το MBUX λειτουργεί και πέραν του οχήματος σε συνδυασμό με την εφαρμογή Mercedes me. Από το σαλόνι ή το γραφείο, οι οδηγοί EQV μπορούν να προγραμματίσουν τους προορισμούς τους, να εισάγουν ώρα αναχώρησης και να δώσουν στο εσωτερικό την επιθυμητή θερμοκρασία.

Η πλοήγηση με την Electric Intelligence συνδυάζει την τρέχουσα κατάσταση φόρτισης μπαταρίας, τα δεδομένα καιρού και τις πληροφορίες σχετικά με την υποδομή φόρτισης, υπολογίζοντας αυτόματα μια γρήγορη και άνετη διαδρομή με λίγες και σύντομους στάσεις φόρτισης. Οι σταθμοί γρήγορης φόρτισης επιλέγονται κατά προτίμηση για ένα άνετο ταξίδι.

Η Mercedes me Charge παρέχει εύκολη πρόσβαση σε ένα δίκτυο υποδομών φόρτισης σε όλη την Ευρώπη. Η διαδικασία φόρτισης μπορεί να ξεκινήσει, να σταματήσει και να πληρωθεί άνετα μέσω της εφαρμογής Mercedes me, της κάρτας φόρτισης ή μέσω της οθόνης πολυμέσων του οχήματος. Αυτό επιτρέπει επίσης την πρόσβαση στο δίκτυο γρήγορης φόρτισης Ionity με μειωμένη χρέωση.

Το EQV θα ενταχθεί στην κανονική διαδικασία παραγωγής του εργοστασίου της Vitoria στη βόρεια Ισπανία, όπου παράγονται επίσης οι V-Class και η Mercedes-Benz Vito. Αυτό επιτρέπει την ευέλικτη και συνεργική παραγωγή ευθέως ανάλογη με τη ζήτηση των πελατών.

Το EQV 300 διατίθεται ως στάνταρ έκδοση ή ως τύπος AVANTGARDE με μακρύ μεταξόνιο. Διατίθενται επίσης προαιρετικά ένα EQV Design-Package Exterior και ένα EQV Design-Package Interior.

Όσον αφορά στην τιμή, το EQV ξεκινά χονδρικά από 71.388,10 ευρώ (στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 19%). Περιλαμβάνεται ένα τετραετές πακέτο – το οποίο καλύπτει το κόστος των εργασιών συντήρησης σύμφωνα με το φυλλάδιο σέρβις και τις προδιαγραφές κατασκευαστή κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου [3] – καθώς και το πιστοποιητικό μπαταρίας Mercedes-Benz έως 160.000 χλμ ή οκτώ χρόνια [4] . Στην τιμή αγοράς περιλαμβάνονται επίσης υπηρεσίες απομακρυσμένου σημείου και πλοήγησης Mercedes me διάρκειας 36 μηνών, καθώς και η λειτουργία Mercedes me Charge και η ιδιότητα μέλους Ionity δώδεκα μηνών εκάστη.


[1] Η ηλεκτρική κατανάλωση και η εμβέλεια καθορίστηκαν βάσει της Οδηγίας 692/2008 / ΕΚ. Η ηλεκτρική κατανάλωση και η εμβέλεια εξαρτώνται από τη διαμόρφωση του οχήματος.

[2] Η πραγματική εμβέλεια εξαρτάται επιπλέον από τον προσωπικό τρόπο οδήγησης, την κατάσταση του δρόμου και τις κυκλοφοριακές συνθήκες, την εξωτερική θερμοκρασία, τη χρήση του συστήματος κλιματισμού κ.λπ.

[3] Σύμφωνα με τους ειδικούς όρους του ολοκληρωμένου πακέτου συντήρησης του EQV.

[4] Σύμφωνα με τους ειδικούς όρους του πιστοποιητικού μπαταρίας Mercedes-Benz του EQV.

 

Προηγούμενο άρθροΗ ACEA για το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Επόμενο άρθροΗ νέα BMW Σειρά 5 ανανεωμένη και plug-in υβριδική