Με μία αίσθηση κύρους, ποιότητα και προσοχή στη λεπτομέρεια στο εσωτερικό, αυξημένη απόδοση με την υποστήριξη του εξηλεκτρισμού και προηγμένες καινοτομίες στους τομείς συστημάτων υποβοήθησης, ελέγχου / λειτουργίας και συνδεσιμότητας, η νέα BMW Σειρά 5 ενισχύει τη θέση της, ως ένα σπορ, αποδοτικό και προηγμένο μοντέλο της πολυτελούς, executive κατηγορίας.

Η νέα BMW Σειρά 5 Sedan, όπως και η νέα BMW Σειρά 5 Touring θα διατίθεται με plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης. Η χρήση ήπιας υβριδικής τεχνολογίας με μίζα-γεννήτρια επεκτείνεται σε όλα τα οχήματα με τετρακύλινδρο ή εξακύλινδρο κινητήρα. Από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν στο εσωτερικό είναι το σύστημα απεικόνισης και ελέγχου, που τώρα περιλαμβάνει προαιρετική οθόνη Control Display 12,3”. Επιπλέον, με το BMW Operating System 7 προσφέρονται τώρα οι υπηρεσίες του προσωπικού βοηθού BMW Intelligent Personal Assistant. Η προσθήκη προαιρετικών συστημάτων υποβοήθησης όπως Steering & Lane Control Assistant – με Active Navigation και νέα λειτουργία αυτόματης δημιουργίας λωρίδας έκτακτης ανάγκης – προάγει σημαντικά τη νέα BMW Σειρά 5 στο δρόμο για την αυτόνομη οδήγηση.

Η ευρεία γκάμα τεχνολογικών καινοτομιών προαναγγέλλει ένα ακόμα επιτυχημένο κεφάλαιο στην ιστορία της πιο παραδοσιακής οικογένειας μοντέλων BMW. Περισσότερα από 600.000 αντίτυπα της BMW Σειράς 5 Sedan και BMW Σειράς 5 Touring έχουν πουληθεί σε όλο τον κόσμο από τότε που λανσαρίστηκε η τρέχουσα γενιά. Η νέα BMW Σειρά 5 θα κάνει την είσοδό της στην αγορά τον Ιούλιο του 2020. Και τα δύο μοντέλα θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο της BMW στο Dingolfing της Βαυαρίας. Η  νέα BMW Σειρά 5 Sedan θα κατασκευάζεται επίσης από την Magna Steyr στο Graz, Αυστρία. Η έκδοση Sedan με το μακρύ μεταξόνιο κατασκευάζεται αποκλειστικά για την Κινεζική αγορά στο εργοστάσιο της κοινοπραξίας BMW Brilliance Automotive, στο Dadong, Shenyang.

Εξωτερική σχεδίαση: επιβλητική παρουσία και αποκλειστικό σπορτίφ στυλ

Στην εξωτερική σχεδίαση της BMW Σειράς 5 κυριαρχούν η σπορ κομψότητα και οι καθαρές γραμμές. Στοχευμένες σχεδιαστικές παρεμβάσεις αναδεικνύουν τη δυναμική παρουσία και το σπορ ύφος των μοντέλων Sedan και Touring.

Η κλασική μάσκα ‘νεφρών’ αποκτά έξτρα πλάτος και ύψος, κατεβαίνει χαμηλότερα προς την εμπρός ποδιά και φέρει ένα μονοκόμματο πλαίσιο. Το πιο λεπτό περίγραμμα των προβολέων προσδίδει μία μοντέρνα πινελιά στη γνώριμη εμφάνιση των μοντέλων BMW. Δύο πηγές φώτων ημέρας σχήματος U ή L προαιρετικά διατεταγμένα το ένα δίπλα στο άλλο δημιουργούν μια ακριβή και σύγχρονη ‘φωτεινή υπογραφή’. Νέοι προβολείς full-LED με προσαρμοζόμενη λειτουργία φωτισμού στροφής (adaptive cornering function), αντιθαμβωτική μεγάλη σκάλα φώτων BMW Selective Beam τεχνολογίας matrix, και High-beam Assistant προσφέρονται προαιρετικά. Σύστημα φωτισμού BMW Laser διατίθεται προαιρετικά για όλες τις εκδόσεις της BMW Σειράς 5. Και στις δύο προαιρετικές εκδόσεις προβολέων, τα εξωτερικά φώτα ημέρας λειτουργούν επίσης και ως δείκτες πορείας (φλας). Το μαύρο περίγραμμα και ένα νέο γραφικό σχήματος L χαρίζουν στα πίσω φώτα της νέας BMW Σειράς 5 πρόσθετη γοητεία. Τα πίσω φώτα και τα φώτα φρένων είναι ενσωματωμένα σε μια κοινή μονάδα με εντυπωσιακούς τρισδιάστατους φακούς. Ανεξάρτητα από την έκδοση εξοπλισμού και την επιλογή κινητήρα, όλα τα μοντέλα της νέας BMW Σειράς 5 διατίθενται με τραπεζοειδείς απολήξεις εξαγωγής.

Πακέτο M Sport , ζάντες BMW Individual Air Performance Wheels και έκδοση M Sport Edition ανεβάζουν τον πήχη της αποκλειστικότητας 

Το πακέτο M Sport προσδίδει ένα μυώδη χαρακτήρα στη σχεδίαση του εμπρός και πίσω τμήματος του αυτοκινήτου, με τη βοήθεια νέων, εντυπωσιακών αεροδυναμικών χαρακτηριστικών. Τα νέα εξωτερικά χρώματα και οι ζάντες BMW Individual Air Performance Wheels – που κάνουν το ντεμπούτο τους εδώ – αποτελούν πρόσθετες πινελιές. Η καινοτόμα κατασκευή των αποκλειστικών ζαντών αλουμινίου επιτρέπει τη μείωση βάρους και του συντελεστή οπισθέλκουσας. Επιπλέον, μία νέα έκδοση M Sport Edition της νέας BMW Σειράς 5 θα διατίθεται από το λανσάρισμα, με την παραγωγή της να περιορίζεται στα 1.000 αντίτυπα σε όλο τον κόσμο. Ο αποκλειστικός εξοπλισμός της περιλαμβάνει το πακέτο M Sport, ειδικές ζάντες Air Performance Wheels και μεταλλικό χρώμα Donington Grey.

Εσωτερικό: Control Display 12.3”, νέες προτάσεις εξοπλισμού

Η νέα οθόνη Control Display 10,25” ή η προαιρετική 12,3”, τα νέας σχεδίασης χειριστήρια στην κεντρική κονσόλα και το στάνταρ, σπορ δερμάτινο τιμόνι με νέα διάταξη των διακοπτών πολλαπλών λειτουργιών συνθέτουν ένα εσωτερικό όπου είναι διάχυτη η προσοχή στην ποιότητα και τη λεπτομέρεια. Ο στάνταρ εξοπλισμός για τη νέα BMW Σειρά 5 Sedan και τη νέα BMW Σειρά 5 Touring περιλαμβάνει επίσης αυτόματο έλεγχο κλιματισμού με διευρυμένες λειτουργίες.

Νέες προτάσεις στη λίστα προαιρετικών επιλογών περιλαμβάνουν καθίσματα πολλαπλών λειτουργιών M με μεγάλο εύρος ρυθμίσεων, νέες διακοσμητικές λωρίδες και επιφάνειες καθισμάτων με περφορέ επένδυση Sensatec.

Η γκάμα των plug  in υβριδικών θα περιλαμβάνει αρχικά πέντε μοντέλα. Η τεχνολογία eDrive τώρα διατίθεται επίσης με τη νέα BMW Σειρά 5 Touring και σε συνδυασμό με εξακύλινδρο εν σειρά κινητήρα.

Από το φθινόπωρο του 2020, η τελευταία γενιά της τεχνολογίας BMW eDrive θα συνδυάζεται με τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα για χρήση όχι μόνο στην BMW 530e Sedan (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 1,8 – 1,7 l/100 km, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο: 14,8 – 13,7 kWh/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 42 – 39 g/km) και στη νέα BMW 530e xDrive Sedan (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 2,1 – 2,0 l/100 km, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο: 16,4 – 15,9 kWh/100 km,  εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 49 – 46 g/km), αλλά και στη νέα BMW 530e Touring (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 2,1 – 1,9 l/100 km, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο: 15,9 – 14,9 kWh/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 47 – 43 g/km) και στη νέα BMW 530e xDrive Touring (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 2,3 – 2,1 l/100 km, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο: 16,9 – 15,9 kWh/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 52 – 49 g/km). Ο κινητήρας αποδίδει μέγιστη ισχύ 135 kW/184 hp, ενώ ο ηλεκτροκινητήρας παράγει 80 kW/109 hp. Η συνδυασμένη ισχύς των δύο μονάδων μπορεί να αυξηθεί στιγμιαία μέχρι τα 215 kW/292 hp χάρη στη λειτουργία XtraBoost. Η ηλεκτρική αυτονομία κυμαίνεται μεταξύ 58 και 62 χιλιομέτρων για τη νέα BMW 530e Touring και 53 – 56 km για τη νέα BMW 530e xDrive Touring.

Η άφιξη της νέας BMW 545e xDrive Sedan (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 2,4 – 2,1 l/100 km, κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο μικτό κύκλο: 16,3 – 15,3 kWh/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 54 – 49 g/km) το φθινόπωρο του 2020 θα διευρύνει περαιτέρω τη γκάμα plug-in υβριδικών εκδόσεων. Σε αυτό το μοντέλο, ο ηλεκτροκινητήρας 80 kW/109 hp συνδυάζεται με ένα straight-six βενζινοκινητήρα που αποδίδει 210 kW/286 hp, για συνολική συνδυασμένη ισχύ 290 kW/394 hp. Η νέα BMW 545e xDrive Sedan πετυχαίνει ηλεκτρική αυτονομία 54 – 57 km. Η ψηφιακή υπηρεσία BMW eDrive Zone διατίθεται με τα plug-in υβριδικά μοντέλα στάνταρ. Αυτή η μοναδική λειτουργία αλλάζει αυτόματα σε πλήρως ηλεκτρικό πρόγραμμα όταν το όχημα εισέρχεται σε «περιβαλλοντική ζώνη».

Ήπια υβριδική τεχνολογία 48 V για όλα τα τετρακύλινδρα και εξακύλινδρα μοντέλα. 

Η ήπια υβριδική τεχνολογία, που λανσαρίστηκε για πρώτη φορά στα μοντέλα BMW 520d και BMW 520d xDrive το φθινόπωρο του 2019, θα προσφέρει τώρα αυξημένες επιδόσεις σε συνδυασμό με χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και βελτιωμένη οδηγική άνεση σε όλες τις τετρακύλινδρες και εξακύλινδρες εκδόσεις της νέας BMW Σειράς 5. Η τοποθέτηση μιας εξαιρετικά ισχυρής μίζας-γεννήτριας 48V και μιας δεύτερης μπαταρίας επιτρέπει σημαντική αύξηση της ποσότητας ενέργειας που ανακτάται και αποθηκεύεται κατά το φρενάρισμα. Αυτή η ενέργεια χρησιμοποιείται όχι μόνο για την τροφοδοσία του ηλεκτρικού συστήματος αλλά και για μείωση του φορτίου του κινητήρα εσωτερικής καύσης και αύξηση της ισχύος του συστήματος κίνησης.

Η μίζα-γεννήτρια παράγει ηλεκτρική έλξη που αυξάνει στιγμιαία της ισχύ κατά 8 kW/11 hp, παρέχοντας έξτρα δύναμη για προσπεράσεις και επιταχύνσεις από στάση. Η ισχυρή μίζα-γεννήτρια αυξάνει επίσης την απόδοση υποβοηθώντας τον κινητήρα κατά την οδήγηση με σταθερές ταχύτητες και βελτιώνει την άνεση όταν χρησιμοποιούνται οι λειτουργίες Auto Start Stop και coasting.

Περαιτέρω εξελιγμένη τεχνολογία συστημάτων κίνησης και πλαισίου

Εκτός από τον V8 κινητήρα 390 kW/530 hp του κορυφαίου μοντέλου BMW M550i xDrive Sedan (κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο: 10,0 – 9,7 l/100 km, εκπομπές CO2 στο μικτό κύκλο: 229 – 221 g/km), η νέα BMW Σειρά 5 διατίθεται με τρεις ακόμα κινητήρες βενζίνης και τρεις diesel που παράγουν από 135 kW/184 hp έως 250 kW/340 hp. Το σύστημα άμεσου ψεκασμού των βενζινοκίνητων συνόλων λειτουργεί με αυξημένη πίεση, που σημαίνει μεγαλύτερη απόδοση, ενώ η τεχνολογία υπερσυμπίεσης δύο σταδίων που εφοδιάζει τώρα όλες τις εκδόσεις diesel καθιστά ακόμα πιο εντυπωσιακή την καμπύλη ισχύος. Όλοι οι κινητήρες συνεργάζονται με οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic, στάνταρ. Το ευφυές σύστημα τετρακίνησης BMW xDrive προσφέρεται στάνταρ ή προαιρετικά για όλες τις εκδόσεις με εξαίρεση το μικρότερο βενζινοκινητήρα.

Μία γκάμα προηγμένων συστημάτων πλαισίου έχει σχεδιαστεί για να βελτιώνει είτε την ευελιξία και τις επιδόσεις, είτε την οδηγική άνεση. Ανάρτηση M Sport, ανάρτηση Adaptive M και ανάρτηση Adaptive M Professional συμπεριλαμβανομένης λειτουργίας active roll stabilisation υπάρχουν στη λίστα προαιρετικού εξοπλισμού. Η τελευταία έκδοση του προαιρετικού Integral Active Steering μπορεί να περιλαμβάνει λειτουργία υποβοήθησης κατά τους ελιγμούς, περιστρέφοντας τους πίσω τροχούς ανάλογα με τις απαιτήσεις ακόμα και με ταχύτητες κάτω από 3 km/h. Κόκκινες δαγκάνες διατίθενται τώρα εναλλακτικά αντί των μπλε ως οπτική διαφοροποίηση των φρένων M Sport.

Συστήματα υποστήριξης οδηγού με πρόσθετες λειτουργίες

Τα συστήματα υποβοήθησης που διατίθενται για τη νέα BMW Σειρά 5 αφενός αναβαθμίζουν την οδηγική άνεση σε μακρινές διαδρομές, αφετέρου αυξάνουν την ασφάλεια σε περιπτώσεις που ο οδηγός δεν έχει καθαρή εικόνα. Το σύστημα Lane Departure Warning που περιλαμβάνεται στο προαιρετικό Driving Assistant διαθέτει επίσης επιστροφή στη λωρίδα κυκλοφορίας μέσω υποβοήθησης διεύθυνσης. Το αναβαθμισμένο Steering και Lane Control Assistant που αποτελεί τμήμα του νέου πακέτου Driving Assistant Professional διαθέτει επίσης Active Navigation. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιεί δεδομένα πλοήγησης για να εντοπίζει εκ των προτέρων πότε θα χρειαστεί μία αλλαγή λωρίδας, κάτι που γίνεται εύκολα με τη λειτουργία υποβοήθησης αλλαγής λωρίδας (Lane Change Assistant). Μία νέα λειτουργία με την ονομασία “automatic formation of emergency lane” (αυτόματη δημιουργία λωρίδας έκτακτης ανάγκης), παρεμβαίνει για να καθοδηγήσει το αυτοκίνητο στην πλέον κατάλληλη πλευρά της λωρίδας σε ανασχέσεις της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο.

Η γκάμα λειτυργιών του Parking Assistant έχει επεκταθεί με την προσθήκη του reversing assistant (υποβοήθηση οπισθοπορείας), που αναλαμβάνει τον έλεγχο διεύθυνσης όταν το αυτοκίνητο κινείται με όπισθεν για αποστάσεις έως 50 m. Το νέο Drive Recorder προσφέρει στους οδηγούς τη δυνατότητα λήψης και αποθήκευσης βίντεο της περιοχής πέριξ του οχήματος. Και η νέα τρισδιάστατη απεικόνιση της γύρω περιοχής στον πίνακα οργάνων προσφέρει μία αναβαθμισμένη συνολική εικόνα της τρέχουσας κατάστασης της κυκλοφορίας, της κατάστασης των συστημάτων υποβοήθησης και των προτεινόμενων ενεργειών.

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες : BMW Maps, BMW Intelligent Personal Assistant, Smartphone Integration, Remote Software Upgrade

Τόσο το στάνταρ BMW Live Cockpit Plus όσο και το προαιρετικό BMW Live Cockpit Professional φέρνουν το νέο BMW Operating System 7 στη BMW Σειρά 5, μαζί με πολλές επιπλέον ψηφιακές υπηρεσίες. Εκτός από τον υπολογισμό διαδρομών και τις ώρες άφιξης με αξιοσημείωτη ταχύτητα και ακρίβεια, και την ενημέρωση των δεδομένων κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο σε σύντομα διαστήματα, το νέο σύστημα πλοήγησης BMW Maps που βασίζεται στο cloud επιτρέπει επίσης στους οδηγούς να εισάγουν οποιαδήποτε λέξη όταν επιλέγουν έναν προορισμό. Το BMW Intelligent Personal Assistant με περισσότερες λειτουργίες διατίθεται επίσης τώρα με τη νέα BMW Σειρά 5, στάνταρ.

Η στάνταρ λειτουργία Ενσωμάτωσης Smartphone είναι τώρα συμβατή με Apple CarPlay και Android Auto. Η εφαρμογή Remote Software Upgrade (απομακρυσμένη αναβάθμιση λογισμικού) είναι ένα ακόμα νέο στοιχείο που επιτρέπει την αναβάθμιση λειτουργιών και την προσθήκη ψηφιακών υπηρεσιών στο αυτοκίνητο ασύρματα (over the air).


*Όλες οι τιμές σχετικά με επιδόσεις, κατανάλωση καυσίμου/ηλεκτρικής ενέργειας, εκπομπών CO2 και λειτουργικής αυτονομίας είναι προαιρετικές.

Οι τιμές κατανάλωσης καυσίμου, εκπομπών CO2, ηλεκτρικής κατανάλωσης και αυτονομίας καθορίστηκαν σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Οδηγία (EC) 715/2007 στην ισχύουσα έκδοση. Οι τιμές αναφέρονται σε ένα όχημα με βασικό εξοπλισμό στη Γερμανία. Η αυτονομία λαμβάνει υπόψη τις διαφορετικές διαστάσεις ζαντών / ελαστικών και επιλεγμένων στοιχείων προαιρετικού εξοπλισμού και ενδέχεται να παρουσιάζει διαφορές.

Οι τιμές ήδη βασίζονται στη νέα οδηγία WLTP και έχει γίνει αναγωγή στις αντίστοιχες τιμές NEDC για λόγους σύγκρισης. Στα οχήματα αυτά, ενδέχεται να ισχύουν διαφορετικές τιμές από αυτές που δημοσιεύονται εδώ για την επιβολή φόρων και λοιπών ειδικών τελών που βασίζονται (επίσης) σε εκπομπές CO2 (εξαρτάται από την τοπική νομοθεσία).

Προηγούμενο άρθροΈναρξη πωλήσεων του Mercedes-Benz EQV
Επόμενο άρθροH τέχνη του καμουφλάζ στα πρωτότυπα δοκιμών της Škoda