“Η τηλεματική δεν είναι ασημένια σφαίρα”, τόνισε ο Wayne Fee. Στο webinar του Fleet Europe, ο επικεφαλής των παγκόσμιων πωλήσεων της MiX Telematics αποκαλύπτει πώς μια βιώσιμη προσέγγιση μπορεί να αποφέρει επιτυχία. Μια μελέτη περίπτωσης από τον Carl Hanson, Group Fleet Director στην Wincanton, προσφέρει περαιτέρω στοιχεία.

“Η τηλεματική είναι τόσο συναρπαστική όσο και προκλητική”, ανέφερε ο Steven Schoefs, αρχισυντάκτης του Fleet Europe, στην εισαγωγή του στο webinar. “Συναρπαστική, γιατί υπόσχεται μεγαλύτερη ασφάλεια και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Και προκλητική, επειδή η εφαρμογή της μπορεί να είναι πολύπλοκη”.

Απτά οφέλη

Ένας γρήγορος ορισμός της τηλεματικής είναι ο ακόλουθος: η συλλογή δεδομένων οχήματος και οδηγού, τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για την ανάλυση της απόδοσης του οχήματος, της συμπεριφοράς του οδηγού, των δεδομένων συγκρούσεων κλπ.

Στην παρουσίαση του, ο κ. Fee επεσήμανε ορισμένα απτά οφέλη που μπορεί να δημιουργήσει μια επιτυχημένη πολιτική τηλεματικής:

  • Μέση εξοικονόμηση καυσίμου 10%.
  • Μείωση των ατυχημάτων έως 70%.
  • Καλύτερη συμμόρφωση με τις στρατηγικές οδικής ασφάλειας.
  • Περιορισμός στην κλοπή και την κατάχρηση περιουσιακών στοιχείων.

Ο κ. Fee εμβάθυνε στους λόγους για τους οποίους οι στόλοι χρειάζονται μια ολοκληρωμένη πολιτική τηλεματικής εντοπίζοντας τα βασικά στοιχεία μιας τέτοιας πολιτικής. Τόνισε, ακόμα, ότι οι οδηγοί των οχημάτων συχνά αντιδρούν στην εισαγωγή της τηλεματικής πολιτικής, την οποία θεωρούν ως αμφισβήτηση των επαγγελματικών δυνατοτήτων τους και εισβολή στον προσωπικό τους χώρο.

Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Fee, εστιάζοντας στη διαφάνεια και την παροχή κινήτρων, αυτή η αντίσταση μπορεί να ξεπεραστεί, και τα θετικά αποτελέσματα να επιτευχθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες και όχι σε μήνες.

Ασφάλεια

Στη συνέχεια ο κ. Hanson παρουσίασε ένα case study από την εισαγωγή της τηλεματικής στην Wincanton, η οποία διαθέτει ένα στόλο 7.500 οχημάτων, από τους μεγαλύτερους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρουσίασε μια επισκόπηση των προσκλήσεων, των μεθόδων καθώς και των εργαλείων που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπισή τους, υπογραμμίζοντας τη σημασία που μπορεί να δοθεί στο θέμα της ασφάλειας, προκειμένου να πεισθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι αλλά και οι οδηγοί.

Στην ενότητα με τις ερωτήσεις και απαντήσεις που έκλεισε το webinar, τόσο ο κ. Fee όσο και ο κ. Hanson συμφώνησαν ότι για να είναι επιτυχής η τηλεματική, οι στόλοι δεν πρέπει να την αντιμετωπίζουν ως μια στιγμιαία απόφαση, αλλά ως συνεχή διαδικασία.

Παρακολουθήστε ολόκληρο το webinar, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες λεπτομέρειες και δεδομένα σχετικά με την εφαρμογή της τηλεματικής.

Προηγούμενο άρθροΟ Thierry Bolloré Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Renault
Επόμενο άρθροΗ Lexus και η Τεχνητή Νοημοσύνη