Οι Ισραηλινοί δεν θα είναι πλέον σε θέση να αγοράσουν νέα βενζινοκίνητα ή πετρελαιοκίνητα οχήματα μετά το 2030, όπως ανακοινώθηκε. Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας, αποκάλυψε ένα σχέδιο για την αντικατάστασή τους με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και φορτηγά που κινούνται με φυσικό αέριο.

Η πρόκληση θα είναι η δημιουργία μιας αρχικής “κρίσιμης μάζας” αυτοκινήτων που θα απομακρύνουν από την τοπική αγορά τους βενζινοκινητήρες και πετρελαιοκινητήρες, δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Ενέργειας Yuval Steinitz, ο οποίος συμπλήρωσε ότι χρηματοδοτήθηκαν 2.000 νέοι σταθμούς φόρτισης σε όλη τη χώρα.

Η κυβέρνηση του Ισαρήλ σκοπεύει να μειώσει τη φορολογία στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σχεδόν στο μηδέν, ώστε να κοστίζουν πολύ φθηνότερα”.

Η εκστρατεία για τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την πλήρη απομάκρυνση του Ισραήλ από καύσιμα βενζίνης, ντίζελ και άνθρακα. Το Ισραήλ τα τελευταία χρόνια ανακάλυψε τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου, ένα καθαρότερο ορυκτό καύσιμο και μετατρέπει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής του ανάλογα.

Το σχέδιο κυκλοφόρησε μια ημέρα μετά την έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, που ζητούσε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί την ενέργεια.

Το κρίσιμο σημείο αναμένεται γύρω στο 2025, όταν, σύμφωνα με τον στόχο του Ισραηλινού υπουργείου Ενέργειας, θα κυκλοφορούν περίπου 177.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους στο Ισραήλ. Σήμερα υπάρχουν μόνο λίγες δωδεκάδες.

Μετά από αυτό, θα γίνει πιο εύκολη και φθηνότερη η κατοχή ηλεκτρικών αυτοκινήτων, οπότε το υπουργείο αναμένει ότι ο αριθμός τους θα πρέπει να ανέλθει σε σχεδόν 1,5 εκατομμύριο μέχρι το 2030.

“Από το 2030 και μετά δεν θα επιτρέπουμε πλέον την εισαγωγή ντίζελ ή βενζινοκίνητων αυτοκινήτων στο Ισραήλ”, δήλωσε ο Yuval Steinitz.

Όλα τα νέα αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικά. Τα λεωφορεία και τα φορτηγά θα είναι είτε ηλεκτρικά είτε θα λειτουργούν με συμπιεσμένο φυσικό αέριο.

Ο Ισραηλινός υπουργός είπε ακόμα στο Reuters ότι “αναγκάζουμε τις εταιρείες να φέρουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα στο Ισραήλ και τις εταιρείες πετρελαίου και βενζίνης να συμπεριλάβουν σταθμούς φόρτισης στα βενζινάδικα”. Και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας του αναμένεται να εγκρίνει το σχέδιο αυτό μέχρι το τέλος του έτους.

Προηγούμενο άρθροΔιασύνδεση LCV που θα μπορούσατε μόνο να ονειρευτείτε
Επόμενο άρθροΟ Φινλανδικοί φόροι με βάση το WLTP δεν είναι ακόμα ουδέτερoι