Το ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό SUV της Škoda, το ENYAQ iV, κατασκευάζεται στην ίδια γραμμή παραγωγής με την OCTAVIA και το KAROQ. Για πρώτη φορά στο Volkswagen Group ένα ηλεκτρικό μοντέλο, που βασίζεται στην πλατφόρμα ΜΕΒ και δύο μοντέλα με κινητήρα εσωτερικής καύσης, που βασίζονται στην MQB, κατασκευάζονται στην ίδια γραμμή παραγωγής.

Ξεκίνησε η κατασκευή του αμιγώς ηλεκτρικού Škoda ENYAQ iV, στην ίδια γραμμή παραγωγής με τα OCTAVIA και KAROQ. Το εργοστάσιο στη Mlada Boleslav είναι πολύ ξεχωριστό καθώς είναι η μόνη εγκατάσταση σε ολόκληρο το Volkswagen Group όπου στην ίδια γραμμή παραγωγής κατασκευάζονται μοντέλα σε δύο διαφορετικές πλατφόρμες. Ενώ άλλα ηλεκτρικά αυτοκίνητα του Group που βασίζονται στην αρθρωτή πλατφόρμα MEB, ειδικά εξελιγμένη για την ηλεκτροκίνηση, κατασκευάζονται σε εξειδικευμένα εργοστάσια, η Škoda αποφάσισε για το πρώτο της ηλεκτρικό αυτοκίνητο που βασίζεται στην MEB, το δρόμο της «παράλληλης κατασκευής». Ο στόχος ήταν να επιτευχθεί η μέγιστη ευελιξία και απόδοση στην παραγωγή.

Βέβαια, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε το ότι οι εργαζόμενοι στη Mlada Boleslav είναι συνηθισμένοι σε τέτοια ευελιξία καθώς μέρος της παραγωγής του KAROQ κατασκευάζεται ήδη εκεί, ενώ στο παρελθόν στο ίδιο εργοστάσιο κατασκευαζόταν και το RAPID. Σε αντίθεση με την OCTAVIA, που μοιράζεται την MQB με το KAROQ, το RAPID βασιζόταν σε δική του πλατφόρμα.

Η υλοποίηση μιας τέτοιας παραγωγής, παράλληλα σε δύο διαφορετικές πλατφόρμες, ήταν μια μηχανολογική και εφοδιαστική πρόκληση για τους ανθρώπους της ŠKODA. Πλέον, το εργοστάσιο μπορεί να φιλοξενήσει την κατασκευή 250 έως 350 ENYAQ iV ημερησίως, με δυνατότητα αυξομείωσης αυτού του αριθμού ανάλογα με τη ζήτηση.

Αν και η ευελιξία στη γραμμή παραγωγής OCTAVIA δεν είναι κάτι καινούργιο, η παράλληλη παραγωγή σε MQB και MEB απαιτούσε ειδικές τροποποιήσεις. Για αυτές τις τροποποιήσεις, που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι, επενδύθηκαν συνολικά 32 εκατομμύρια ευρώ. Οι μεγαλύτερες αλλαγές ήταν σχετικές με τη συναρμολόγηση, όπου η διαφορά μεταξύ παραγωγής αυτοκινήτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης και ηλεκτρικών είναι πιο αισθητή. Εδώ λήφθηκε ειδική μέριμνα για νέα εξαρτήματα της MEB που συνδέονται με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς και το συνολικό μεγαλύτερο βάρος των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Σε συνδυασμό με τις νέες απαιτήσεις βάρους, προστέθηκαν επιπλέον κύκλοι στη γραμμή συναρμολόγησης και έγιναν προσαρμογές στον τομέα κατασκευής πλαισίου. Επίσης, δημιουργήθηκε ένας νέος σταθμός εργασίας για την εγκατάσταση της μπαταρίας.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι και ο νέος σταθμός για την τροποποίηση των head-up displays. Αυτό συμβαίνει επειδή το ENYAQ iV είναι το πρώτο μοντέλο της Škoda με έναν νέο τύπο head-up display, με πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια προβολής και χαρακτηριστικά επαυξημένης πραγματικότητας – επομένως αυτή η εφαρμογή είναι πολύ πιο απαιτητική από την πλευρά της παραγωγής, σε σχέση με το κλασικό head-up display.

Τέλος, έγιναν κάποιες μικρές προσαρμογές στη φέρουσα δομή του υπόστεγου της γραμμής παραγωγής, γιατί τα ηλεκτρικά μοντέλα που «ταξίδευαν» εναέρια στη γραμμή παραγωγής, λόγω της ηλεκτρικής τους φύσης, ήταν μεγαλύτερου βάρους απ’ ότι άλλα μοντέλα στο παρελθόν. Κατά τη διάρκεια των αλλαγών, η Škoda AUTO έδωσε μεγάλη προσοχή στην ασφάλεια, ειδικά όσον αφορά το χειρισμό των μπαταριών. Η Škoda εισήγαγε επίσης εκτεταμένα μέτρα πυροπροστασίας, συμπεριλαμβανομένης της εγκατάστασης θερμικών καμερών, οι οποίες παρακολουθούν συνεχώς τη θερμοκρασία στον χώρο παραγωγής και ενεργοποιούν το συναγερμό εάν η θερμοκρασία αποκλίνει κάποια στιγμή από ένα καθορισμένο εύρος.

Δείτε στο video την παραγωγή των τριών μοντέλων σε κοινή γραμμή.

Προηγούμενο άρθροΝέο Grabber GT Plus από την General Tire
Επόμενο άρθροΚ. Πετρούτσος: Tο leasing είναι μια ιδιαίτερα συνετή επιλογή