Ποια είναι τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα; Ο Euro NCAP αξιολόγησε τα 41 νέα μοντέλα που απέσπασαν την κορυφαία βαθμολογία των πέντε αστέρων το 2019 (από 55 που υπέστησαν τον έλεγχο).

Η Tesla τα πήγε εξαιρετικά καλά, αποσπώντας κορυφαία αξιολόγηση σε τρεις από τις έξι κατηγορίες – την κατηγορία Υβριδικών και Ηλεκτρικών, αλλά και των μεγάλων οχημάτων εκτός δρόμου και των μεγάλων οικογενειακών αυτοκινήτων (στην τελευταία, πρώτη θέση από κοινού με τη BMW Σειρά 3).

Εξαιρετικά οχήματα

Η Σειρά 3 πήρε καλύτερη βαθμολογία στην προστασία πεζών και το Model 3 αποδείχθηκε καλύτερο στην Υποστήριξη Ασφάλειας. Συνολικά, και τα δύο οχήματα έλαβαν παρόμοια βαθμολογία.

Αυτό αποδεικνύει πως η Tesla κατασκευάζει όχι μόνο εξαιρετικά ηλεκτρικά οχήματα, αλλά εξαιρετικά οχήματα εν γένει.

Η καλύτερη συνολική βαθμολογία του έτους για όλες τις κατηγορίες απονεμήθηκε στην CLA της Mercedes-Benz, η οποία πήρε πάνω από 90% σε τρεις από τους τέσσερις τομείς ασφαλείας – αρκετό για να ξανακερδίσει η μάρκα την πρώτη θέση στην κατηγορία μικρών οικογενειακών αυτοκινήτων.

Στην κατηγορία μικρών εκτός δρόμου / MPV, υπήρξε ισοπαλία για τη δεύτερη θέση ανάμεσα στο Mazda CX-30 και το VW T-Cross, πίσω από το Subaru Forester.

Ωστόσο η Mazda είχε ένα εξαιρετικό έτος, με το Mazda 3 να έχει εξαιρετική απόδοση στην προστασία των ενήλικων επιβατών και να κατέχει τη δεύτερη θέση μετά τη CLA της Mercedes-Benz στην κατηγορία μικρών οικογενειακών αυτοκινήτων.

Στην κατηγορία Supermini, το Audi A1 και το Renault Clio βρέθηκαν ισόπαλα στην πρώτη θέση, μπροστά από το επιλαχόν Ford Puma. Η κατηγορία αυτή παραμένει η πιο ανταγωνιστική στην αγορά, όπως φαίνεται από την παρουσία αυτοκινήτων 3, 4 και 5 αστέρων στη λίστα και οι νικητές αξίζουν ιδιαίτεη αναγνώριση για την ασυμβίβαστη στάση τους όσον αφορά την ασφάλεια.

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά αξίζει στην εξαιρετική απόδοση της BMW Z4, του μοναδικού roadster που δοκιμάστηκε το 2019 και αναμφισβήτητα θέτει ένα νέο σημείο αναφοράς για την ασφάλεια σε αυτή την κατηγορία.

Έξι κατηγορίες best in class

Large Family Car
Runner-up
Tesla Model 3 & BMW 3 series
Škoda Octavia
Large Off-Road
Runner-up
Tesla Model X
SEAT Tarraco
Small Family Car
Runner-up
Mercedes-Benz CLA
Mazda 3
Small Off-Road/MPV
Runner-up
Subaru Forester
Mazda CX-30 & VW T-Cross
Supermini
Runner-up
Audi A1 & Renault Clio
Ford Puma
Hybrid & Electric
Runner-up
Tesla Model 3
Tesla Model X

 

Βελτιώθηκε σημαντικά η ασφάλεια των αυτοκινήτων το 2019

Ο κύκλος δοκιμών του Euro NCAP κατά το 2019, όπως και του 2018, ήταν πολύ απαιτητικός, με νέες και πιο δύσκολες δοκιμασίες. Από τα 55 μοντέλα που αξιολογήθηκαν -εκ των οποίων τα 3 με διαφορετικό εξοπλισμό ασφαλείας- τα 45 πέτυχαν την ανώτατη διάκριση, ενώ είχαν καλές επιδόσεις και στις επιμέρους κατηγορίες για την προστασία ενηλίκων επιβατών, παιδιών, ευάλωτων χρηστών και στα συστήματα υποβοήθησης ασφαλείας.

Συνολικός κατάλογος και βαθμολογία

 

 

Προηγούμενο άρθροΜάρκες και μερίδια στην ελληνική αγορά αυτοκινήτου
Επόμενο άρθροΔέσμη κινητικότητας: o.k. από την Επιτροπή Μεταφορών του ΕΚ